-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalis Rusijos gydytojų nenori skiepytis rusiška vakcina, dėl to sulaukia grasinimų atleidimu

Rusijoje prasidėjus masiniam skiepijimui rusiška „Sputnik V“ vakcina, dalis gydytojų nenori to daryti – laukia trečiosios klinikinių tyrimų fazės rezultatų. Kai kurie gydytojai tvirtina, kad nesutikus pasiskiepyti, jų gali laukti atleidimas.
Vyras Novosibirske skiepijamas nuo koronaviruso
Vyras Novosibirske skiepijamas nuo koronaviruso / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Maskvos trečiosios klinikos darbuotojams buvo nurodyta pasiskiepyti rusiška „Sputnik V“ vakcina.

„Įsakau visų personalo narių vakcinavimą“, – rašoma „The Moscow Times“ žurnalistų matytame dokumente, kurį pasirašė vyriausioji klinikos gydytoja ir Maskvos miesto tarybos narė Jelena Samišina.

Prasidėjus privalomam medikų, švietimo ir socialinių darbuotojų skiepijimui, daug medicinos profesionalų, kuriems suteikiama pirmenybė gauti vakciną „Sputnik V“, yra nusiteikę skeptiškai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sputnik V“ vakcina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sputnik V“ vakcina

„The Moscow Times“ apklausė 12 Maskvoje dirbančių medikų, dauguma jų išreiškė nenorą skiepytis vakcina, kurios trečioji klinikinių tyrimų fazė dar nėra baigta.

Pasak kai kurių medikų, iš savo vadovų jie išgirdo: atsisakę vakcinos, gydytojai gali būti atleisti.

„Mums siūloma galimybė, o tiksliau esame priversti ja pasinaudoti“, – sakė 23 metų medicinos studentė Polina, dirbanti vienoje iš laikinų ligoninių, kurioje gydomi COVID-19 pacientai.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Novosibirskas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Novosibirskas

„Jei turėčiau pasirinkimą, turbūt nesileisčiau skiepijama, nes nepasitikiu vakcina.... Tačiau manau, kad turėsiu tai padaryti“, – sakė ji „The Moscow Times“.

Daugumai gydytojų nerimą kelia tai, kad vakcinos kūrėjai atskleidė labai mažai informacijos.

„Nesakau, kad vakcina yra bloga, tačiau man nepatinka, kad apie ją turima informacija yra ribota“, – portalui sakė chirurgas Romanas Stroganovas, vienoje Maskvos ligoninių nuo pandemijos pradžios gydantis COVID-19 pacientus.

„Tai mums buvo nuleista iš viršaus. Gydytojai, kuriuos dabar skiepija, turi turėtų aiškią apsidraudimo politiką, o ne girdėti, kad dar net nepasibaigė bandymai“, – „The Moscow Times“ teigė jis.

Apklausų duomenys rodo, kad tokios baimės tarp Rusijos medikų yra plačiai paplitusios. Rugpjūtį, netrukus po to, kai Rusijos reguliatorius patvirtino vakciną, gydytojų plačiai naudojamos programėlės „Gydytojų vadovas“ atlikta apklausė parodė: 52 proc. respondentų atsisakytų būti paskiepyti, tik 25 proc. jų sakė esantys tam pasiryžę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Metro Maskvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Metro Maskvoje

Rugsėjį Rusijos medicinos profesionalų socialiniame tinkle doktornarabote.ru atlikta apklausa parodė, kad 50 proc. nenori vakcinos, 24 proc. yra jai atviri, rašo „The Moscow Times“.

Gydytojai – ne „antivakseriai“

Rusija rugpjūtį užregistravo pirmąją pasaulyje vakciną nuo koronaviruso „Sputnik V“, pavadintą pirmojo sovietų palydovo garbei, tačiau tokį žingsnį atliko dar nepradėjusi plataus masto klinikinių tyrimų.

Šiuo metu vykdoma paskutinė, trečioji, klinikinių tyrimų fazė. Aklame tyrime su 40 tūkst. savanorių naudojama vakcina, kurioje kaip koronaviruso genetinės medžiagos pernašos vektoriai naudojami dviejų atmainų adenovirusai.

VIDEO: Nuo COVID-19 paskiepyta pirmoji pacientė – 90 m. sulaukusi senolė

Pasak gydytojų, Rusijos medikų bendruomenės skepticizmas atspindi abejones dėl „Sputnik V“ vakcinos kūrimo proceso, o ne bendrą požiūrį į skiepijimą.

VIDEO: Jau ruošiamasi vakcinų nuo COVID-19 gabenimui – aviakompanijos sako, jog tai bus iššūkis

„Gydytojai nėra antivakseriai – esu tikras, kad jie mielai skiepytųsi vakarietiška „Pfizer“ vakcina“, – „The Moscow Times“ sakė Jaroslavas, kardiologas ir Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos patarėjas, nenorėjęs atskleisti tapatybės.

„Pagrindinė nepasitikėjimo vakcina priežastis yra ta, kad gydytojai dar nematė trečiosios fazės rezultatų. Preliminarūs rezultatai buvo daug žadantys, tačiau kaip be galutinių duomenų galime kalbėti apie vakcinos kokybę?“, – pridūrė jis.

Apklausų centro „Levada“ sociokultūrinių tyrimų departamento direktorius Aleksejus Levinsonas mano, kad medikų įtarumas dėl vakcinos iš dalies yra susijęs su tokiomis ilgalaikėmis problemomis kaip per pastarąjį dešimtmetį sumažintas finansavimas sveikatos apsaugos sistemai.

„Yra nesutarimų tarp medikų bendruomenės ir valdžios pareigūnų“, – sakė jis „The Moscow Times“.

„Tai prasidėjo prieš koronavirusą – per pastarąjį dešimtmetį Rusija stipriai apkarpė medicinos personalą, tai buvo padaryta labai netinkamai“, – pridūrė A.Levinsonas.

Pasak jo, koronavirusas daugybei medikų buvo paskutinis lašas, kadangi jų pozicija priešakinėse pandemijos linijose pademonstravo Rusijos sveikatos apsaugos sistemos trūkumus.

„Per COVID-19 krizę situacija dar labiau pablogėjo, kai Sveikatos apsaugos ministerija ir vietos ligoninių direktoriai stojo į pareigūnų pusę, gydytojams ir slaugams ėmus kalbėti apie prastas jų darbo sąlygas“, – portalui teigė A.Levinsonas.

Rezultatas – sumažėjęs medikų pasitikėjimas valdžia. Liepą „Levados“ apklausė parodė, kad 60 proc. rusų gydytojų netiki pareigūnų pateikiamais koronaviruso duomenimis.

VIDEO: Niūri statistika: šiemet COVID-19 pražudė daugiau gyventojų negu avarijos, gripas ir paskendimai kartu sudėjus

Nepasitikėjimą rodo ir tai, kad rusų bei baltarusių gydytojai balandį užvedė neoficialų nuo koronaviruso mirusių kolegų sąrašą.

„Mūsų vakcina neturi, švelniai tariant, geriausios įrodymų bazės“, – sakė „Šeimos klinika“ tinklų direktorius Pavelas Brandas.

„Tačiau svarbų vaidmenį vaidina ir nepasitikėjimas Sveikatos apsaugos ministerija. Visą laiką auga nepasitikėjimas rusų gaminamais vaistais“, – „The Moscow Times“ sakė P.Brandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius