Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 09 /17:03

Damaskas smerkia „klaidinančią“ OPCW ataskaitą apie cheminių ginklų panaudojimą

Sirijos vyriausybė ketvirtadienį sukritikavo „klaidinančią“ Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) ataskaitą, kurioje Damaskas pirmą kartą atvirai buvo apkaltintas cheminio ginklo panaudojimu šalyje.
Po cheminės atakos Sirijoje
Po cheminės atakos Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Išvakarėse paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas 2017 metais tris kartus panaudojo chloro ir zarino dujas.

„Cheminio ginklo draudimo organizacijos ataskaita apie nuodingų medžiagų panaudojimą 2017 metais Latamnos mieste yra klaidinanti ir joje yra sufalsifikuotos ir sufabrikuotos išvados, kuriomis siekiama sufalsifikuoti tiesą ir apkaltinti Sirijos vyriausybę“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Sirų vyriausybė pasmerkė ataskaitos turinį.

Jos pareiškime pabrėžiama, jog Damaskas „kategoriškai neigia kada nors naudojęs nuodingas dujas Latamnos mieste ar bet kuriame kitame Sirijos mieste ar kaime“.

Trečiadienį OPCW pranešė padariusi „išvadą, kad yra tvirtas pagrindas manyti, jog zariną kaip cheminį ginklą Latamnoje 2017 metais... ir chlorą... panaudoję buvo asmenys, priklausantys Sirijos arabų oro pajėgoms“.

Ataskaitą paskelbė Hagoje įsikūrusiai priežiūros institucijai pavaldi Identifikavimo ir tyrimų grupė (IIT), kuriai pavesta įvardinti cheminių atakų devynerius metus pilietinio karo siaubiamoje Sirijoje kaltininkus.

„Tokio strateginio pobūdžio išpuoliai galėjo būti įvykdyti tik aukščiausios Sirijos Arabų Respublikos kariuomenės vadovybės įsakymais“, – OPCW pareiškime cituojamas IIT koordinatorius Santiago Onate-Laborde.

„Net jei įgaliojimai gali būti perleisti, atsakomybė – negali. Galiausiai IIT negalėjo nustatyti jokio kito įtikinamo paaiškinimo“, – pažymėjo jis.

Ataskaitoje teigiama, kad išpuolius įvykdė du naikintuvai SU-22, 2017 metų kovo 24 ir 30 dienomis numetę dvi bombas su zarinu, taip pat Sirijos karinis sraigtasparnis, kuris tų metų kovo 25-ąją esą numetė balioną su chloru ant ligoninės Latamnos miestelyje.

Prieš beveik dvejus metus OPCW patvirtino, kad zarinas ir chloras buvo panaudotas per dvi atakas Latamnoje, tačiau tuomet neįvardijo atsakingų asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius