Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Danija ir Švedija pranešė, kad Rusijos lėktuvas šnipas pažeidė oro erdvę

Danijos vyriausybė sekmadienį paskelbė iškvietusi Rusijos ambasadorių, kadangi rusų lėktuvas šnipas pažeidė šalies oro erdvę. Tokiu pat kaltinimus Rusijai išsakė ir Švedija.
Šiaurės Europa
Šiaurės Europa / 123RF.com nuotr.

Lėktuvas penktadienio vakarą įskrido į Danijos oro erdvę į rytus nuo Danijai priklausančios Bornholmo salos Baltijos jūroje, prieš įskrisdamas į Švedijos oro erdvę, pranešė vyriausybė.

„Rusijos ambasadorius iškviestas rytoj atvykti į Užsienio reikalų ministeriją“, – sekmadienį tviteryje parašė Danijos užsienio reikalų ministras Jeppe Kofodas, turėdamas omenyje „naują Rusijos įvykdytą Danijos oro erdvės pažeidimą“.

J.Kofodas pridūrė, kad tai „visiškai nepriimtina ir ypač kelia nerimą dabartinėje situacijoje“, atsižvelgiant į Rusijos invaziją į Ukrainą ir didėjančią įtampą Maskvos ir NATO, kurios narė yra Danija, santykiuose.

Danijos gynybos vadovybės atstovas spaudai Henrikas Mortensenas sekmadienį patvirtino naujienų agentūrai AFP incidento faktą.

„Tai buvo žvalgybinis lėktuvas, kuris mūsų oro erdvėje buvo labai trumpą akimirką. Du danų naikintuvai F-16 nedelsiant įsikišo“, – pažymėjo H. Mortensenas ir pridūrė, kad tokie incidentai pasitaiko retai.

Kaltinimus išsakė ir Švedija

Rusijos žvalgybinis lėktuvas penktadienį buvo trumpam pažeidęs ir Švedijos oro erdvę, pranešė Švedijos gynybos pareigūnai.

„Rusų orlaivis AN-30 penktadienio vakare pažeidė Švedijos oro erdvę“, – rašoma Švedijos gynybos ministerijos paskelbtame pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad ministerijos pareigūnų grupės stebėjo incidentą ir padarė atitinkamų nuotraukų.

Pasak ministerijos, lėktuvas skrido į rytus nuo Bornholmo – Danijai priklausančios Baltijos jūros salos, – o po to pasuko link Švedijos teritorijos.

„Pažeisti Švedijos oro erdvę yra visiškai nepriimtina“, – pareiškė gynybos ministras Peteris Hultqvistas, kurį citavo valstybinė televizija SVT.

„Toks veiksmas yra neprofesionalus ir, atsižvelgiant į bendrą saugumo padėtį, visiškai netinkama. Švedijos suverenumo turi būti gerbiama visais atvejais“, – pridūrė ministras, kurio šalis po Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą ėmė svarstyti galimybę įstoti į NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius