Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 19 /10:48

Danijoje po dešiniojo politinio sparno sėkmės rinkimuose į premjero postą grįš Larsas Rasmussenas

Danijos opozicijos lyderio Larso Lokke Rasmusseno vadovaujamas dešiniojo sparno blokas triumfavo ketvirtadienį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose, tačiau jo partija „Venstre“ patyrė skaudų smūgį, praradusi ketvirtadalį parlamente turimų vietų.
Larsas Lokke Rasmussenas
Larsas Lokke Rasmussenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Danija

„Artimiausios dienos parodys, ar bus įmanoma suburti daugumą vyriausybės programai įgyvendinti, kuri vestų Daniją dešiniuoju keliu“, – sakė L.L.Rasmussenas džiūgaujantiems savo šalininkams po to, kai buvo paskelbti balsavimo rezultatai.

Jo linksmas ir draugingas būdas, regis, labiau patinka rinkėjams nei oficialesnis kadenciją baigiančios premjerės Helle Thorning-Schmidt bendravimo stilius.

51 metų L.LRasmussenas yra patyręs politikos vilkas, turintis daugiau nei 20 metų darbo parlamente patirtį. Jo linksmas ir draugingas būdas, regis, labiau patinka rinkėjams nei oficialesnis jo varžovės, kadenciją baigiančios socialdemokratų premjerės Helle Thorning-Schmidt bendravimo stilius.

Tačiau išlaidų skandalai ir gerėjanti ekonomikos būklė pakenkė jo partijai „Venstre“ ketvirtadienio rinkimuose, kuriuose ji surinko 19,5 proc. balsų ir kurie vyko šioje Skandinavijos valstybėje pastebimai stiprėjant antiimigracinėms nuotaikoms.

Kraštutinių dešiniųjų Danijos liaudies partijai (DPP) šie rinkimai buvo rekordiškai sėkmingi – ji gavo 21 proc. balsų ir paveržė iš „Venstre“ didžiausios šalyje dešiniojo sparno politinės jėgos statusą.

Tačiau kol kas neaišku, ar DPP pasirinks dirbti naujoje vyriausybėje, ar visgi nuspręs daryti įtaką jos politikai užtikrindama ministrų kabinetui neoficialią paramą parlamente.

L.L.Rasmussenas 2009-aisiais tapo jauniausiu šalies istorijoje premjeru, kai tuometinis vyriausybės vadovas Andersas Foghas Rasmussenas, su kuriuo jo nesieja jokie giminystės ryšiai, atsistatydino, kad galėtų tapti NATO generaliniu sekretoriumi.

Tačiau L.L.Rasmussenas pralaimėjo 2011 metų rinkimus, danams atmetus jo vyriausybės taupymo politiką.

Nepaisant pralaimėjimo, užbaigusio dešimtmetį trukusį konservatorių valdymą, L.L.Rasmussenas liko partijos lyderio poste, kurį išsaugojo ir po virtinės išlaidų skandalų, neigiamai atsiliepusių jo populiarumui.

„Žinoma, danai jį laiko problemišku, kita vertus, jų akyse jis yra išties profesionalus politikas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kopenhagos universiteto politikos mokslų profesorius Peteris Nedergaardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius