Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar dvi „Novičiok“ aukos: tarnybos ignoravo įspėjimus apie chemikalo atsparumą?

Po to, kai Jungtinėje Karalystėje šią savaitę nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ buvo paveikti dar du asmenys, imta prisiminti mokslininkų įspėjimus: esą ši medžiaga – itin atspari ir nuodinga išlieka ilgesnį laiką, nei buvo manoma iš pradžių, rašo „The Telegraph“.
Charlie Rowley ir Dawn Sturgess
Charlis Rowley ir Dawn Sturgess / „Facebook“ nuotr.

Nors kovo 4-ąją Solsberyje „Novičiok“ medžiaga buvo paveiktas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija, neseniai paskelbta, kad miestas – saugi zona.

Tiesa, po keturių mėnesių nervus paralyžiuojančios medžiagos pėdsakai Eimsberio miestelyje, nuo Solsberio nutolusiame apie 12 km, apnuodijo 45 metų amžiaus Charlesą Rowley ir 44 metų amžiaus jo merginą Dawn Sturgess.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

„The Telegraph“ rašo, kad po pirmosios atakos pareigūnai nustatė ir neutralizavo devynis „užkrėstus taškus“, kuriuose galėjo likti nuodingo chemikalo pėdsakų.

Kol kas neaišku, ar Ch.Rowley ir D.Sturgess buvo apnuodyti „Novičiok“ iš anksčiau nenustatytų „užkrėstų taškų“, ar mažas medžiagos kiekis kažkokiu būdu buvo perneštas iš jau identifikuotos vietos, pavyzdžiui, pateko ant kažkieno batų.

Grynas ir atsparus“

Iškart po Skripalių apnuodijimo mokslininkai teigė, kad chemikalą „Novičiok“, kaip kitas nervus paralyžiuojančias medžiagas, greitai nukenksmins vanduo.

Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad „Novičiok“ – itin grynas ir atsparus chemikalas, kurio neveikia oro sąlygos, be to, jis aplinkoje praranda efektyvumą ne taip greitai, kaip panašios medžiagos.

Anot mokslininkų, „Novičiok“ turi „papildomo toksiškumo“: tai reiškia, kad jis gali išlikti pavojingas net ir tuomet, kai kitos medžiagos jau būna praradusios efektyvumą.

Be to, chemikalas „Novičiok“ – sunkesnis už orą, todėl jo dalelės galėjo nusėsti ant žemės.

Neįsiklausyta į įspėjimus

Balandžio 19 d., praėjus šešioms savaitėms po Skripalių apnuodijimo, Aplinkos, maisto ir kaimo reikalų departamentas (DEFRA) vyriausiasis patarėjas mokslo klausimais Ianas Boydas Solsberio gyventojus įspėjo, esą „nuvertinamas šio chemikalo nuodingumas“.

„Taip pat nuvertinamas šio chemikalo pasklidimas“, – pridūrė jis.

I.Boydas: „Jis neyra taip greitai, kaip galvojate. Galima daryti prielaidą, kad jis ne taip labai pakito nuo tos dienos, kai buvo paskleistas.“

„Jis nepraranda efektyvumo taip greitai, kaip galvojate. Galima daryti prielaidą, kad jis ne taip labai pakito nuo tos dienos, kai buvo paskleistas“, – teigė I.Boydas.

„Galime daryti prielaidą, kad, tam tikromis aplinkybėmis, greičiausiai labai specifinėse vietose, bus galima rasti didelės koncentracijos pėdsakų, kurie gali būti nuodingi individams.

Žinome, kad yra tokių užkrėstų taškų. Turime daryti prielaidą, kad yra dar neatrastų užkrėstų taškų“, – pridūrė jis.

Po šių I.Boydo pareiškimų DEFRA ir Anglijos visuomenės sveikatos pareigūnai paskelbė, kad „Solsberis yra saugus gyventojams ir lankytojams“, esą „nereikia imtis jokių papildomų saugumo priemonių“.

Anot tarnybų, visose vietose, kuriose buvo Skripaliai, buvo imtasi „atitinkamų priemonių“ – taip esą užtikrinta, kad visuomenei nekiltų rizika.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vietos Solsberyje, kur lankėsi Skripaliai, buvo atitvertos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vietos Solsberyje, kur lankėsi Skripaliai, buvo atitvertos

„The Telegraph“ rašo, kad ne visos galimai užkrėstos vietos buvo iš karto uždarytos. Pavyzdžiui, baras, kuriame Skripaliai lankėsi prieš pat blogai pasijusdami, buvo uždarytas tik po dviejų dienų.

Todėl manoma, kad „Novičiok“ iš čia galėjo pasklisti į pareigūnams nežinomą vietą, o joje medžiaga išliko nuodinga net ir po keturių mėnesių.

Pasikėsinimo galimybę atmeta

Porton Daune įsikūrusios Didžiosios Britanijos gynybos laboratorijos mokslininkai ištyrė mėginius ir patvirtino, kad tai buvo Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojanti kovinė medžiaga „Novičiok“.

„Šįvakar iš Porton Dauno gavome tyrimo rezultatus, kurie rodo, kad tie du žmonės buvo apnuodyti ta pačia nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, – pranešime sakė kovos su terorizmu koordinatorius Neilas Basu.

„Tai ta pati nervus paralyžiuojanti medžiaga. Mokslininkai nustatys, ar ji buvo iš tos pačios partijos“, – pridūrė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Skripal
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Skripal

„Dabar tyrėjų komandos prioritetas yra išsiaiškinti, kaip tie du žmonės prisilietė prie šios medžiagos“, – sakė N.Basu.

Pasak pareigūno, nėra jokių įrodymų, kad į minimus vyrą ir moterį, Charlie Rowley ir Dawn Sturgess „buvo kaip nors kėsintasi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius