Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau nei pusė rusų nori matyti Josifo Stalino paminklus, tačiau nenori girdėti apie jo nusikaltimus

62 proc. rusų mano, kad viešose vietose reikėtų pastatyti daugiau Josifo Stalino biustų, pakabinti jam skirtų atminimo lentų ir paveikslų bei užrašyti citatų, skirtų pagerbti buvusio Sovietų Sąjungos lyderio pasiekimus, praneša „NEWSru“.
Rusijoje vis dar garbinamas Stalinas.
Rusijoje vis dar garbinamas Stalinas. / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Tačiau 65 proc. apklaustųjų prieštarauja, kad šalia būtų pastatyti ženklai, informuojantys apie J.Stalino nesėkmes ir nusikaltimus. Apklausą atliko Valstybinis Visos Rusijos viešosios nuomonės studijų centras.

57 proc. J.Stalino garbei skirtų paminklų statymo rėmėjų mano, „kad tai – mūsų istorijos dalis, kurią mūsų vaikai turi žinoti“.

18 proc. buvusio Sovietų Sąjungos lyderio biustus ir paveikslus norėtų matyti todėl, kad „jo dėka (rusai) nugalėjo Didžiajame Tėvynės kare“.

Taip rusai vadina Antrojo pasaulinio karo dalį (nuo 1941 m. birželio 22 d. iki 1945 m. gegužės 9 d.), kurioje dalyvavo Sovietų Sąjunga.

Dar 9 proc. apklaustųjų mano, kad J.Stalinas „padarė daug gero šaliai“, o 8 proc. teigia, kad jis „pakėlė šalį, padarė ją didžią“.

Tik 5 proc. norinčiųjų matyti daugiau J.Stalinui skirtų paminklų tvirtina, kad „prie Stalino buvo tvarka“, o 4 proc. apklaustųjų laiko jį „didžiu vadu, didžiu žmogumi“.

„Scanpix“ nuotr./Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas.
„Scanpix“ nuotr./Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas.

42 proc. apklaustųjų J.Stalino atminimo ženklo atsiradimą kaimyniniame name vertintų teigiamai, 21 proc. – neigiamai. O 33 proc. respondentų sakė, kad toks atvejis jiems nesukeltų nei teigiamų, nei neigiamų emocijų.

Aktyviausiai „už“ pasisakė jaunimas, o pagyvenę žmonės nesutinka, kad šalyje reikėtų daugiau J.Stalino atminimo ženklų.

„Scanpix“/AP nuotr./Putinas atvyko į G-20 viršūnių susitikimą Hamburge
„Scanpix“/AP nuotr./Putinas atvyko į G-20 viršūnių susitikimą Hamburge

Birželio pabaigoje atliktos apklausos duomenimis, rusai iškiliausia šalies istorine asmenybę laiko J.Staliną. Jis surinko 38 proc. balsų. V.Putiną kartu su visame pasaulyje žinomu rusų poetu A.Puškinu tarp iškiliausių veikėjų paminėjo po 34 procentus respondentų.

Istorikai skaičiuoja, kad dėl J.Stalino vykdomų represijų buvo nužudyta maždaug 20 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius