Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dauguma pasaulio lyderių džiaugiasi E.Macrono pergale

Proeuropinių pažiūrų centristas Emmanuelis Macronas triumfavo sekmadienį vykusiame antrajame Prancūzijos prezidento rinkimų ture, iškovojęs įtikinamą pergalę prieš kraštutinių dešiniųjų lyderę Marine Le Pen.
Emmanuelis Macronas
Dauguma pasaulio lyderių džiaugiasi E.Macrono pergale / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pateikiame pasaulio lyderių ir kitų įtakingų politinių veikėjų reakciją į E.Macrono pergalę.

– Jungtinės Valstijos

„Sveikinimai būsimam Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui su jo svarbia šiandienos pergale. Nekantrauju dirbti kartu su juo!“ – socialiniame tinkle „ Twitter“ parašė prezidentas Donaldas Trumpas.

– Vokietija

„Sveikinimai, @EmmanuelMacron. Jūsų pergalė yra stiprios ir vieningos Europos, taip pat prancūzų ir vokiečių draugystės pergalė“, – sakė kanclerės Angelos Merkel atstovas spaudai.

– Didžioji Britanija

„Ministrė pirmininkė šiltai sveikina išrinktąjį prezidentą Macroną su jo sėkme rinkimuose. Prancūzija yra viena artimiausių mūsų sąjungininkių ir mes nekantraujame dirbti su naujuoju prezidentu dėl įvairių bendrų prioritetų“, – sakė premjerės Theresos May atstovas spaudai.

Vyriausybės vadovė po E.Macrono pergalės taip pat trumpai aptarė su juo „Brexit“ ir pakartojo, kad „Jungtinė Karalystė po išstojimo nori tvirtos partnerystės su saugia ir klestinčia Europos Sąjunga“, pridūrė atstovas spaudai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

– Europos Sąjunga

„Džiaugiamės, kad prancūzai pasirinko europinę ateitį“, – tviteryje parašė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas taip pat pasveikino E.Macroną su pergale. Jis pažymėjo, kad prancūzai pasirinko „laisvę, lygybę bei brolybę“ ir pasakė „ne“ išgalvotų naujienų (angl. fake news) tironijai“.

Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani naujienų agentūrai AFP sakė: „ Prancūzija per balsavimą pareiškė pasitikėjimą Europos Sąjunga.“

– Rusija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino naująjį Prancūzijos prezidentą E.Macroną peržengti didelius nesutarimus tarp abiejų šalių ir kartu kovoti su „didėjančia terorizmo ir smurtinio ekstremizmo grėsme“.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

„Prancūzijos piliečiai patikėjo jums vadovauti šaliai sunkiu Europai ir viso pasaulio bendruomenei metu. Didėjančią terorizmo ir smurtinio ekstremizmo grėsmę lydi lokalių konfliktų eskalavimas ir ištisų regionų destabilizavimas“, – sakoma Kremliaus paskelbtoje V.Putino sveikinimo telegramoje.

„Esant šioms sąlygoms ypač svarbu įveikti abipusį nepasitikėjimą ir suvienyti jėgas, siekiant užtikrinti tarptautinį stabilumą ir saugumą“, – pridūrė V.Putinas.

– Kinija

Prezidentas Xi Jinpingas pasveikino E.Macroną ir pažymėjo, kad šalims tenka „bendra atsakomybė siekti taikos ir vystymosi pasaulyje“.

„Kinija pasirengusi dirbti su Prancūzija, siekiant perkelti į naują lygmenį strateginę kinų ir prancūzų partnerystę“, – rašoma Xi Jinpingo sveikinimo žinutėje.

– Japonija

Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe pareiškė, kad „išrinktojo prezidento E.Macrono pergalė yra simbolinė pergalė prieš į vidų orientuotą požiūrį ir protekcionistinius veiksmus, rodanti pasitikėjimą Europos Sąjunga“.

„Scanpix“/AP nuotr./Japonijos premjeras Shinzo Abe Havajuose
„Scanpix“/AP nuotr./Japonijos premjeras Shinzo Abe Havajuose

– Kanada

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau pareiškė, jog nori dirbti kartu su E.Macronu įgyvendinant „pažangią darbotvarkę“, kad būtų „skatinamas tarptautinis saugumas, stiprinamas bendradarbiavimas mokslo ir technologijų srityje bei kuriamos geros darbo vietos viduriniajai klasei abiejose Atlanto pusėse“.

– Australija

Australijos vyriausybės vadovas Malcolmas Turnbullas sakė pasveikinęs E.Macroną ir sulaukęs atsakymo, kad šis „nekantrauja dirbi drauge“.

– Graikija

Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras sakė, kad E.Macrono pergalė yra „įkvėpimas Prancūzijai bei Europai“ ir pridūrė, jog yra tikras, kad jie abu „glaudžiai bendradarbiaus“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijos premjeras Aleksis Cipras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijos premjeras Aleksis Cipras

– Ispanija

„Sveikinimai @EmmanuelMacron, naujajam #France prezidentui. Dirbkime visi drauge Prancūzijoje ir Ispanijoje dėl stabilios, klestinčios ir labiau integruotos Europos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vyriausybės vadovas Mariano Rajoy.

– Airija

„Man malonu, kad šiuos rinkimus laimėjo lyderis su pozityviais tikslais dėl Europos“, – pareiškė Airijos ministras pirmininkas Enda Kenny.

„Priešaky mūsų visų Europoje laukia daug darbo sudėtingomis sąlygomis, jau nekalbant apie „Brexit“, – pridūrė jis.

– Naujoji Zelandija

Ministras pirmininkas Billas Englishas pasveikino E.Macroną su pergale ir sakė, kad jis yra „geras dalykas dėl politinio stabilumo“. Premjeras pridūrė, jog tokią rinkimų baigtį daugelis žmonių traktuos kaip „aiškaus kelio Prancūzijai pasirinkimą“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Englishas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Englishas

– Švedija

„Tai Prancūzijos žmonių ir europinio bendradarbiavimo pergalė. Dabar atsivers naujos galimybės iniciatyviai darbotvarkei, kuri reikalinga, siekiant stiprinti ES, įskaitant naujų darbo vietų ir sąžiningų darbo sąlygų kūrimą, griežtesnę klimato politiką ir funkcionuojančią prieglobsčio sistemą, kurioje visi prisiima atsakomybę“, – sakė vyriausybės vadovas Stefanas Lofvenas.

– Brazilija

„Sveikinu @EmmanuelMacron su pergale Prancūzijos prezidento rinkimuose. Brazilija ir Prancūzija tęs bendrą darbą dėl demokratijos, žmogaus teisių, vystymosi, integracijos bei taikos“, – tviteryje parašė prezidentas Michelis Temeras.

– Kiti politiniai veikėjai

JAV prezidento rinkimuose D.Trumpui pralaimėjusi demokratė Hillary Clinton, kuri, kaip ir E.Macronas, rinkimų kampanijos metu nukentėjo nuo kompiuterinių įsilaužėlių, tviteryje parašė: „Macrono pergalė, Prancūzijos pergalė, ES ir viso pasaulio pergalė. Pralaimėjimas tiems, kurie kišasi į demokratiją. (Bet žiniasklaida sako, kad negaliu apie tai kalbėti.)“

„Scanpix“/AP nuotr./Hillary Clinton
„Scanpix“/AP nuotr./Hillary Clinton

Euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) buvęs vadovas Nigelas Farage'as, Prancūzijos prezidento rinkimuose palaikęs M.Le Pen, tviteryje parašė: „Šiandien nubalsuota už didžiulę apgaulę. E.Macronas bus Junckerio marionetė.“

Nyderlandų ultradešiniųjų lyderis Geertas Wildersas užjautė M.Le Pen dėl nesėkmės ir parašė: „Bet kokiu atveju gerai padirbėta @MLP_officiel milijonai patriotų balsavo už jus! Laimėsite kitą kartą – ir aš taip pat!“

Austrijos kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijos vadovas Heinzas-Christianas Strache pareiškė, kad M.Le Pen nusipelno „pagarbos... Nuo dabar ji yra stipriausia opozicinė E.Macronui jėga.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius