Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dauguma rusų nepritaria Kremliaus karui Sirijoje

Nepriklausomo sociologinių tyrimų centro „Levada“ atlikta apklausa rodo, kad net du trečdaliai Rusijos gyventojų nepritarė karinių pajėgų siuntimui padėti Sirijos diktatoriaus Basharo al-Assado režimui, rašo rferl.org.
Vladimiras Putinas ir patriarchas Kirilas
Vladimiras Putinas ir patriarchas Kirilas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dauguma rusų palaiko Kremliaus veikimą diplomatiniais kanalais, tačiau nenorėtų, kad Rusijos kariams tektų kautis Sirijoje. Kol Rusija pamažu dislokavo savo naikintuvus ir siuntė karo instruktorius į Latakijos uostą Sirijoje, rusų palaikančių tiesioginį Rusijos kišimąsi į karą Sirijoje buvo tik 14 procentų.

Daugelis Rusijos gyventojų vis dar prisimena tragišką karinę akciją Afganistane, kurios metu nuo 1979 iki 1989 metų žuvo 15 tūkstančių sovietų karių. Vladimiras Putinas vis dar neigia, kad Rusijos kariai buvo siunčiami kautis ir Rytų Ukrainoje, gelbėdami vietinius separatistus nuo pralaimėjimo Ukrainos karinėms pajėgoms.

69 proc. rusų griežtai pasisako prieš Rusijos karių veikimą Sirijoje. Tiesa, 67 proc. palaiko diplomatinę pagalbą B.al-Assadui ir jo režimui.

Labiausiai rusus šioje apklausoje išskyrė klausimas dėl pagalbos ginklais ir karo instruktorių siuntimo į Siriją. 43 proc. pritaria tokiai pagalbai, o 41 proc. mano, kad Rusija turėtų apsiriboti tik diplomatija.

Ilgiau nei ketverius metus trunkantis konfliktas jau nusinešė 250 000 žmonių gyvybes, o milijonai buvo priversti palikti savo namus arba prisidėti prie vienos iš kariaujančiųjų pusių.

„Scanpix“/AP nuotr./Basharas Assadas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Basharas Assadas ir Vladimiras Putinas

Ragina „slėpti savo sūnus“

Įtakinga Rusijos Ortodoksų Bažnyčia išsakė paramą Maskvos aviacijos smūgiams, pavadindama karinę intervenciją „šventąja kova“. Tačiau daug žmonių Rusijoje kaltina Kremlių dėl karinio įsikišimo Sirijoje trumparegiškumu.

Aleksandras Konovalovas, vadovaujantis Strateginės analizės institutui, sakė, kad Rusijai labai rūpi nutraukti diplomatinę izoliaciją Vakaruose, bet ji neatsižvelgia į ilgalaikius savo intervencijos Artimuosiuose Rytuose padarinius.

„Slėpkite savo sūnus“, – savo feisbuko paskyroje parašė rusė Zaira Abdulajeva.

„Mes išėjome į Afganistaną šešiems mėnesiams ir pasilikome ten dešimt metų“, – sakė jis AFP, turėdamas omenyje konfliktą, kuris nusinešė daugiau kaip 14 tūkst. SSRS karių gyvybių nuo 1979 iki 1989 metų.

Per trečiadienį socialiniuose tinkluose įsiplieskusias diskusijas daug komentuotojų prognozavo, kad Rusijos laukia skaudūs padariniai.

„Slėpkite savo sūnus“, – savo feisbuko paskyroje parašė rusė Zaira Abdulajeva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius