Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Degtinė, ikrai, arbūzas nuo Fidelio ir baisios dainos: kaip rusų diplomatai ilsėjosi vilose JAV

Rusijos diplomatiniai vasarnamiai JAV stovi tušti jau trejus metus. Amerikiečiai apribojo patekimą į juos apkaltinę Rusiją, kad ji šias užmiesčio vilas naudojo žvalgybos operacijoms. BBC naujienų rusų kalba tarnybos korespondentai nuvyko į Merilandą sužinoti, kaip rusų diplomatų gyvenimas vasarnamiuose atrodė iš šalies.
Rusijos ambasada JAV
Rusijos ambasada JAV / „Sputnik“ nuotr.

Vila ant kranto Česapiko įlankoje Merilando valstijoje priklauso Rusijai. Tačiau nuo 2016 metų gruodžio mėnesio rusai ten nesirodė.

Prieš trejus metus, gruodžio 29 dieną, tuomečio JAV prezidento Baracko Obamos administracija, atsakydama į kibernetines atakas per prezidento rinkimų kampaniją JAV, įvedė sankcijas Rusijai.

Maskva kaltinimus neigė, rašoma britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainėje skelbiamame straipsnyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV išsiųstus Rusijos diplomatus skraidinantis lėktuvas
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV išsiųstus Rusijos diplomatus skraidinantis lėktuvas

Tąsyk JAV iš šalies išsiuntė 35 Rusijos diplomatus. Taip pat uždraudė prieigą prie dviejų diplomatinių užmiesčio rezidencijų Merilande ir Niujorke. Jos abi priklauso Rusijai.

Baltieji rūmai pareiškė, kad šiuos vasarnamius Rusijos atstovai naudojo žvalgybai. Tiesa, nepatikslino, kaip konkrečiai.

Kremlius aiškino, kad užmiestyje diplomatinės žinybos darbuotojai tik ilsėdavosi.

VIDEO: Degtinė, ikrai, arbūzas nuo Fidelio ir baisios dainos: kaip rusų diplomatai ilsėjosi vilose JAV

Nusipirko SSRS vyriausybė

Kaip nurodo BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainė, iš visos Rusijos diplomatinės nuosavybės, areštuotos JAV, sklypas Merilande – pats didžiausias pagal plotą.

18,2 ha žemės sklypą su dviem vilomis SSRS įsigijo dar 1972 metais. Vasarnamio atstumas nuo Rusijos ambasados Vašingtone – 108 km.

Wikipedia.org nuotr./Leonido Brežnevo ir Richardo Nixono susitikimas (1973 m.)
Wikipedia.org nuotr./Leonido Brežnevo ir Richardo Nixono susitikimas (1973 m.)

Vasarnamius statė finansininkas Johnas Jacobas Raskobas. Savo laiku jis investavo ir į „Empire State Building“ dangoraižio Niujorke statybas.

J.J.Raskobas sklype Merilande pastatė trijų aukštų vilą ir dar vieną dviaukštį namą su mansarda savo vaikams.

Jam mirus šio nekilnojamojo turto savininkai keitėsi kelis kartus, kol jos, kaip tada rašė „The New York Times“, už 1,2 mln. JAV dolerių nenupirko SSRS vyriausybė.

Pasak BBC naujienų rusų kalba tarnybos, nedideli vasarnamiai, teniso kortas, futbolo aikštė rezidencijoje atsirado jau po to, kai ši tapo sovietų diplomatinės žinybos nuosavybe.

Vila su 35 kambariais, vyno rūsiu, 12 vonių ir 13 židinių naudota kaip ambasadoriaus rezidencija. Į kitus namus savaitgaliui atvažiuodavo ambasados darbuotojai.

Vila su 35 kambariais, vyno rūsiu, 12 vonių ir 13 židinių naudota kaip ambasadoriaus rezidencija. Į kitus namus savaitgaliui atvažiuodavo ambasados darbuotojai.

Agentūros „Associated Press“ duomenimis, po SSRS griūties šis nekilnojamasis turtas atiteko Rusijai. Jo tada vertė siekė 3 mln. JAV dolerių.

Linksmybių diena

Vietos gyventojai BBC naujienų rusų kalba tarnybos žurnalistams pasakojo, kad su Rusijos diplomatais klostėsi geri kaimyniški santykiai.

Su diplomatiniais vasarnamiais besiribojančio ūkio darbininkas Johnas Waley prisiminė, kad vieną kartą jį pietų pakvietė Jurijus Dubininas.

Jis nuo 1986 iki 1990 metų dirbo SSRS nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi JAV.

„Scanpix“ nuotr./SSRS vėliava
„Scanpix“ nuotr./SSRS vėliava

Rugsėjo mėnesį, pasak darbininko, diplomatai rengdavo šventę, į kurią kviesdavo vietinius:

„Apskritai – linksmybių diena. Jie kvietė vakarienės ir kokteiliams. Turėjo savo grupę, grodavo muziką“.

Vida Press nuotr./Šampanas
Vida Press nuotr./Šampanas

Rusijos diplomatų linksmybės vasarnamiuose taip pat įsiminė ir vietos municipaliteto vadovui Stephenui Wilsonui, rašoma BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainėje.

„Laužai, baisiai skambančios rusiškos dainos“, – juokdamasis sakė jis. Pats jis diplomatinėse rezidencijos nesilankė.

Laužai, baisiai skambančios rusiškos dainos.

„Viskas aplinkui buvo aptverta tvora. Bendravimo su žmonėmis, kurie periodiškai ten atvažiuodavo, buvo labai mažai“, – tvirtino S.Wilsonas.

Jo žodžiais, vasarnamius stebėjo FTB agentai. Tai jie darė iš S.Wilsonui priklausančio paplūdimio – jis gyvena kitoje upės pusėje nuo Rusijos diplomatinės rezidencijos.

„Aš niekada negirdėjau kažkokių istorijų apie tamsius reikalus ten, povandeninius laivus ar lazerio spindulius naktį. Nieko panašaus“, – BBC naujienų rusų kalba tarnybos žurnalistams sakė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./FTB agentai
AFP/„Scanpix“ nuotr./FTB agentai

J.Waley pridūrė, kad didžiąją dalį laiko vasarnamiuose gyveno tik techninis personalas – apie 8 žmones, o diplomatai atvažiuodavo tik savaitgaliais arba per šventes.

Ilgisi pokalbių su ambasadoriumi

BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainėje publikuojame straipsnyje rašoma, kad vietos ūkininko Peterio Schaefferio sklypas ribojasi su Rusijos vasarnamiais.

Jis ilgisi pokalbių su Rusijos ambasadoriumi Anatolijumi Dobryninu.

„Man atrodo, jis pats protingiausias iš visų žmonių, kuriuos man teko pažinoti“, – sakė ūkininkas.

„Scanpix“ nuotr./Anatolijus Dobryninas
„Scanpix“ nuotr./Anatolijus Dobryninas

A.Dobryninas SSRS diplomatinei misijai JAV vadovavo nuo 1962 iki 1986 metų.

„Vieną kartą mes su juo sėdėjome prie butelio vyno. Ant stalo iš šono buvo pusė arbūzo, – prisiminė P.Schaefferis. – Jis paklausė manęs: „Peteri, nori gabalėlio arbūzo?“. Aš jam atsakiau: „Pone Dobryninai, dabar sausio vidurys, iš kur jį gavote?“. Jis sako: „O kaip tu galvoji? Fidelis!“.

O kaip tu galvoji? Fidelis!

BBC naujienų rusų kalba tarnybos žurnalistams P.Schaefferis pasakojo, kad jie su A.Dobryninu prie butelio vyno aptarinėjo Karibų krizę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fidelis Castro (2006 m.)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fidelis Castro (2006 m.)

Jis kritikavo B.Obamos administraciją už sprendimą nebeleisti Rusijos diplomatams patekti į vasarnamius.

„B.Obama išvarė juos, norėdamas apsunkinti situaciją į pareigas žengiančiam naujam prezidentui“, – įsitikinęs ūkininkas, palaikantis Donaldą Trumpą.

B.Obama išvarė juos, norėdamas apsunkinti situaciją į pareigas žengiančiam naujam prezidentui.

Taip pat P.Schaefferis piktinosi JAV Valstybės departamentu, kuris nuo 2016 metų saugo diplomatines vilas.

Ūkininkas sakė, kad Rusijos diplomatai jam mokėjo 4,2 tūkst. JAV dolerių į metus, kad jis pasirūpintų gera kelio, vedančio į vasarnamius, būkle.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama

„Niekas dabar keliais nesirūpina. Aš jų už Valstybės departamentą netaisysiu, kokio velnio“, – piktinosi jis BBC naujienų rusų kalba tarnybos žurnalistams.

Stengiasi susigrąžinti vilas

Be areštuotų vasarnamių Merilande ir Niujorke, nuo 2016 metų buvo Rusijos diplomatams uždrausta patekti į šalies generalinius konsulatus ir generalinių konsulų rezidencijas San Fransiske bei Sietle.

Taip pat – į prekybos misijų patalpas Vašingtone ir Niujorke, rašo BBC naujienų rusų kalba tarnyba.

2019 metų rugsėjį „Yahoo News“, remdamasi anoniminiu šaltiniu – buvusiu Baltųjų rūmų darbuotoju, skelbė, kad būtent vasarnamiai Merilande ir Niujorke buvo naudojami kaip Rusijos žvalgybos bazės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos konsulatas San Fransiske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos konsulatas San Fransiske

Rusija siekia atgauti nuosavybę. 2017 metų liepą Rusijos užsienio reikalų ministerija ir JAV Valstybės departamentas aiškino, kad yra arti susitarimo, kad būtų panaikintas šio turto areštas. Tačiau tai taip ir neįvyko.

Rusijos užsienio reikalų ministerija apkaltino JAV 1961 metų Vienos konvencijos pažeidimu. Vašingtonas tokius kaltinimus atmetė.

Rusijos užsienio reikalų ministerija apkaltino JAV 1961 metų Vienos konvencijos pažeidimu. Vašingtonas tokius kaltinimus atmetė.

Kaip nurodoma BBC naujienų rusų kalba tarnybos publikacijoje, JAV įstatymai numato, kad valstybės sekretorius turi teisę pareikalauti, kad užsienio diplomatinė atstovybė nebesinaudotų kokiu nors nekilnojamuoju turtu, jeigu tai būtina šalies nacionaliniams interesams apginti.

2017 metų rugsėjį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė užsienio reikalų ministerijai pateikti JAV teismui ieškinį tam, kad būtų grąžintas priėjimas prie diplomatinės nuosavybės.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas, Vladimiras Putinas ir Sergejus Šoigu
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas, Vladimiras Putinas ir Sergejus Šoigu

Tačiau koks ieškinio likimas, iki šiol neaišku.

BBC Rusijos naujienų tarnybos straipsnyje taip pat teigiama, kad pagal JAV įstatymą, valstybės sekretorius gali priimti sprendimą parduodi užsienio valstybių diplomatinę nuosavybę, jeigu ji nėra naudojama metus.

Žiniasklaida rašė, kad buvęs valstybės sekretorius Rexas Tillersonas siūlė Rusijai parduoti minėtą nekilnojamąjį turtą, bet Maskva atsisakė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rexas Tillersonas

„Mano apgailestavimui nieko nevyksta. Kaip ir anksčiau, mums ne tik negrąžina mūsų nuosavybės, bet netgi neleidžia ant jos slenksčio“, – šių metų gegužę kalbėjo Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas.

JAV Valstybės departamento jis prašė leidimo patikrinti, kas vyksta Rusijai priklausančių pastatų viduje, bet jam buvo atsakyta.

„Scanpix“/AP nuotr./Anatolijus Antonovas
„Scanpix“/AP nuotr./Anatolijus Antonovas

„Žiūrime į savo pastatus iš šalies ir matome, kad ten kažkas yra, ten kažkas vyksta“, – A.Antonovą cituoja BBC naujienų rusų kalba tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius