Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl arklienos skandalo „Nestle“ atšaukia savo produktus Italijoje ir Ispanijoje

Šveicarijos maisto pramonės milžinė „Nestle“ tapo dar viena bendrove, paveikta Europoje įsiplieskusio skandalo dėl arklienos, kai paskelbė atšaukianti iš prekybos centrų Italijoje ir Ispanijoje du makaronų produktus dėl nustatytų nepageidaujamos mėsos priemaišų.
Įmonės „Nestle“ logotipas
Įmonės „Nestle“ logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „Nestle“

Šis pranešimas buvo paskelbtas pirmadienį, kai Vokietijos pigių prekių tinklas „Lidl“ išėmė iš savo parduotuvių Suomijoje, Danijoje ir Švedijoje kai kuriuos šaldytus maisto produktus, kuriuose taip pat buvo rasta arklienos.

Tuo tarpu Prancūzijos bendrovei „Spanghero“, kuri sukėlė nerimą visoje Europoje veikiausiai pardavusi 750 tonų arklienos kaip jautieną, buvo leista vėl gaminti maltą mėsą, dešreles ir maisto pusgaminius.

Tačiau „Spanghero“, kurios tiekta mėsa pakliuvo į 4,5 mln. pakuočių maisto gaminių su „jautiena“, parduodamų daugelyje Europos prekybos tinklų, nebegalės laikyti šaldytos mėsos, Prancūzijos žemės ūkio ministras Stephane'as Le Follis sakė naujienų agentūrai AFP.

„Nestle“, kuri yra didžiausias pasaulyje maisto pramonės koncernas, savo pranešime rašo, kad „mūsų tyrimai nustatė arklių DNR pėdsakus dviejuose produktuose.“

„Klaidingas produktų ženklinimas reiškia, kad jie neatitinka labai aukštų standartų, kurių vartotojai iš mūsų tikisi“, – pridūrė bendrovė. Dėl to ji nedelsiant „savanoriškai išima“ iš prekybos Italijoje ir Ispanijoje du šaldytus makaronų produktus – „Buitoni Beef Ravioli“ ir „Beef Tortellini“.

Iš prekybos taip pat bus išimtas vienas Prancūzijoje pagamintas „Nestle“ šaldytos mėsos produktas, parduodamas maitinimo įmonėms.

„Nestle“ atsiprašė vartotojų, tuo pat patikindama, kad „imtasi veiksmų šiai problemai spręsti, kurių rezultatai bus aukštesni standartai ir sustiprintas atsekamumas“.

Anksčiau pirmadienį Vokietijos pigių prekių tinklas „Lidl“ atšaukė kai kuriuos maisto pusgaminius iš savo parduotuvių Suomijoje, Danijoje ir Švedijoje, kai tyrimai patvirtino, jog juose taip pat esama arklienos.

„Lidl“ praeitą savaitę nurodė aptikusi arklienos pėdsakų jautienos guliaše ir makaronuose su Bolonijos padažu, kurie buvo pardavinėjami šios bendrovės parduotuvėse Austrijoje.

Susirūpinimas dėl arklienos pirmiausiai kilo sausio viduryje, kai Airijos pareigūnai aptiko šios mėsos pėdsakų mėsainiuose su jautiena, pagamintus bendrovių Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje bei pardavinėtus prekybos centruose, tokiuose kaip „Tesco“ ir „Aldi“.

Skandalas dar labiau paaštrėjo, kai Prancūzijos įmonė „Comigel“ šį mėnesį perspėjo Švedijos šaldytų maisto produktų gamybos milžinę „Findus“, jog arklienos esama produktuose, kurie buvo pagaminti pagal jos užsakymą ir kurie buvo pardavinėjami Britanijoje.

Nuo to laiko prekybos tinklai atšaukė milijonus produktų su „jautiena“, taip pat atliekami tyrimai, ar juose esama arklienos, kuri valgoma daugelyje Europos šalių, tačiau Britanijoje laikoma tabu.

Arklienos priemaišos vartoti paruoštuose produktuose su „jautiena“ jau buvo patvirtintos gaminiuose, parduodamuose Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose ir Vokietijoje.

Į šį skandalą įsitraukus Italijai ir Ispanijai, panašu, kad jis paveikė didžiąją dalį Europos.

Prancūzijos kovos su korupcija biuras DGCCRF po preliminaraus tyrimo padarė išvadą, kad 500 arklienos iš „Spanghero“ buvo išsiųsta į „Comigel“, kurios gaminami šaldyti produktai parduodami 28 bendrovėms 13 Europos šalių.

„Spanghero“ higienos ir veterinarijos licencija buvo įšaldyta praeitą ketvirtadienį, kai bendrovė buvo apkaltinta per šešis mėnesius pardavusi milžinišką kiekį klaidingai paženklintos mėsos.

„Spanghero“ penktadienį tvirtino, jog ne ji yra atsakinga dėl klaidingo ženklinimo, privertusio prekybos tinklus Senajame žemyne išimti iš lentynų milijonus pakuočių įtartinų maisto produktų.

„Nežinau, kas dėl to kaltas, tačiau ne mes“, – pareiškė „Spanghero“ vadovas Barthelemy Aguerre'as (Bartelemi Ageras), pridūręs, kad kaltinimai jo bendrovei sukėlė pavojų, kad teks atleisti 300 jos darbuotojų.

„Aš įrodysiu mūsų nekaltumą“, – teigė B.Aguerre'as.

Profsąjungų lyderiai perspėjo, kad atšaukus „Spanghero“ licenciją bendrovė negalės vykdyti savo veiklos.

Europos Sąjunga, siekdama nuraminti nervingus vartotojus dėl maisto saugumo ir užbaigti skandalą dėl arklienos, penktadienį sutiko nedelsiant pradėti gaminių su mėsa tyrimus, ieškant arklių DNR pėdsakų.

Vokietija pirmadienį paskelbė planuojanti sugriežtinti tikrinimo procedūras ir sankcijas maisto gamyboje pagal veiksmų planą, sudarytą reaguojant į šį skandalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius