Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl F.Gray'aus mirties apkaltintų Baltimorės policininkų užstatai – mažesni nei 18-mečio riaušininko

Baltimorės vyriausioji prokurorė penktadienį pareiškė, kad nė vienas nėra aukščiau įstatymų ir paskelbė kaltinimus šešiems policijos pareigūnams, kurių suimtas juodaodis patyrė sunkią kaklo traumą ir vėliau mirė. Penktadienio vakarą už visus juos buvo sumokėti užstatai, jie buvo paleisti. Nors ir kaltinami žmogžudyste, jų užstatai buvo mažesni nei 18-mečio, kuris per riaušes išdaužė policijos automobilio stiklą.
Šeši Baltimorės policininkai, kuriems pateikti kaltinimai dėl Freddie Gray'aus mirties
Šeši Baltimorės policininkai, kuriems pateikti kaltinimai dėl Freddie Gray'aus mirties / „Scanpix“/AP nuotr.

Kietaširdiška žmogžudystė

Sprendimas apkaltinti pareigūnus buvo priimtas Jungtinėse Valstijose didėjant pasipiktinimui dėl policijos smurto prieš afroamerikiečius.

Valstijos prokurorė Marilyn Mosby pareiškė, kad Freddie Gray'aus mirties priežastis buvo žmogžudystė, kad jo areštas buvo neteisėtas, o elgesys su juo prilygsta žmogžudystei arba netyčiniam nužudymui.

Ji papasakojo, kas nutiko F.Gray per jo areštą ir beveik 45 minutes trukusią kelionę policijos mikroautobusu, o kai kurie prokurorės pareiškimai prieštarauja policijos pateiktai informacijai.

Kai buvo suimamas, F.Gray'us turėjo įstatymų leidžiamą paprastą kišeninį peilį, o ne draudžiamą peilį iššokančia geležte, kaip tvirtino pareigūnai. Be to, pareigūnai ne kartą atmetė F.Gray'aus prašymus suteikti medicinos pagalbą, netgi kai suimtasis pasakė negalintis kvėpuoti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Freddie Gray'us.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Freddie Gray'us.

Vienu metu jam buvo grandinėmis surakintos kojos, uždėti antrankiai, buvo vėl įkeltas į mikroautobusą ir paguldytas ant pilvo.

Kitąkart sustojus, vienas pareigūnų „kalbėjo žiūrėdamas ponui Gray'ui į pakaušį“. Nors suimtasis neatsiliepė, policininkas „nepasivargino jo apžiūrėti arba patikrinti jo būklės“, pažymėjo M.Mosby.

M.Mosby paskelbė kaltinimus praėjus mažiau nei parai nuo policijos vidinio tyrimo rezultatų ir palaikų skrodimo išvadų gavimo.

Sunkiausi kaltinimai dėl antrojo laipsnio „kietaširdiško“ žmogžudystės buvo pareikšti policijos automobilio vairuotojui. Kitiems penkiems pareigūnams buvo pateikti kaltinimai dėl netyčinio nužudymo, užpuolimo, neteisėto laisvės atėmimo ir netinkamo tarnybos atlikimo.

Žmogžudyste įtariamo policininko užstatas yra mažesnis nei riaušininko, kuris išdaužė policijos automobilio stiklą.

Visi 6 policininkai paleisti už užstatus

Visi šeši policininkai penktadienio vakarą sumokėjo užstatus. Keturi jų – po 350 tūkst. JAV dolerių, du – 250 tūkst. JAV dolerių.

„The New Republic“ pažymi sistemos absurdiškumą – žmogžudyste įtariamo policininko užstatas yra mažesnis nei riaušininko, kuris išdaužė policijos automobilio stiklą.

18-metis Allenas Bullockas, kuris šeštadienį dalyvavo riaušėse Baltimorėje, ketvirtadienį pats atvyko į policiją ir pasidavė. Jis aiškino, kad jį patėvis įspėjo – „jeigu nepasiduosi pats, tave suseks ir sumuš“.

Jam pateikti kaltinimai dėl 8 nusižengimų, o paskelbtas užstatas – 500 tūkst. JAV dolerių. A.Bullocko šeima dabar pripažįsta besigailinti patarus jam pasiduoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius