Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 11 /15:51

Dėl gaisro PAR parlamente įtariamas asmuo apkaltintas terorizmu

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) teismas terorizmu apkaltino vyrą, įtariamą pradėjus niokojamą gaisrą šalies parlamente ir jau anksčiau apkaltintą plėšimu bei padegimu.
Zandile Christmasas Mafe
Zandile Christmasas Mafe / AP/„Scanpix“ nuotr.

49 metų Zandile Christmasas Mafe buvo areštuotas netoli parlamento komplekso sausio 2-ąją, kai kilo gaisras, o po trijų dienų stojo prieš teismą.

Iš pradžių jis buvo apkaltintas įsilaužimu į parlamentą, padegimu ir ketinimais vogti turtą, įskaitant nešiojamuosius kompiuterius, indus ir dokumentus. Antradienį jis antrą kartą stojo prieš teismą ir buvo apkaltintas terorizmu.

Naujame kaltinime sakoma, kad jis „yra kaltas dėl konstitucinės demokratijos apsaugos nuo teroristinės ir panašios veiklos... nuostatų pažeidimo“.

Kaltintojų atstovas Ericas Ntabazalila per teismo posėdžio pertrauką reporteriams sakė, kad buvo pridėtas „šeštas kaltinimas“ ir kad „kaltinamasis parlamento viduje susprogdino [sprogstamąjį] užtaisą“.

Gaisras parlamento komplekse Keiptaune kilo sausio 2-ąją priešaušriu ir apėmė Nacionalinės Asamblėjos pastatą. Jo stogas įgriuvo.

Protestuotojai prie teismo rūmų reikalavo paleisti Z.Ch.Mafe ir sakė, kad jis tapo atpirkimo ožiu.

Advokatas Dali Mpofu sakė, kad nuo sausio 3-iosios buvo stebima Z.Ch.Mafe psichikos būklė ir kad jam buvo diagnozuota „paranoidinė šizofrenija“.

D.Mpofu, vienas garsiausių PAR teisininkų, gynęs tokias figūras kaip eksprezidentas Jacobas Zuma, siekia Z.Ch.Mafe paleidimo už užstatą.

„Jis nekaltas“

Priešingai nei per pirmąjį pasirodymą teisme, kuomet Z.Ch.Mafe turėjo barzdą ir dėvėjo pilkus marškinėlius bei džinsinius bridžus, antradienį jis atvyko švariai nusiskutęs, vilkėjo šviesiai mėlynus marškinius ir tamsų švarką.

Nuo pat jo sulaikymo Pietų Afrikoje karštai diskutuojama, ar Z.Ch.Mafe, kurį vietos žiniasklaida vadina benamiu, yra atsakingas už pastato padegimą.

Prie Keiptauno magistratų teismo piketavo maždaug 30 žmonių, reikalavusių, kad vyras būtų paleistas į laisvę. Protestuotojai mojavo transparantais su užrašais „Paleiskite Mafe“ ir „Jis nekaltas“.

Vienas benamis papasakojo apie nakties, kai kilo gaisras, įvykius. Jis miegojo gatvėje netoli parlamento komplekso ir išgirdo garsą, panašų į automobilių susidūrimą. Vėliau jis ėmė įtarinėti, kad prieš prasidedant gaisrui buvo įsilaužta į pastatą.

„Scanpix“/AP nuotr./Pietų Afrikos parlamento pastate Keiptaune kilo gaisras
„Scanpix“/AP nuotr./Pietų Afrikos parlamento pastate Keiptaune kilo gaisras

Praėjusią savaitę Keiptauno valdžios paviešintoje preliminarioje ataskaitoje teigiama, kad gaisro aptikimo sistema tikriausiai buvo „sugedusi“, kad „purkštuvai nesuveikė“ ir kad pastarąjį kartą šios įrangos techninė priežiūra buvo atlikta 2017 metais. Be to, nustatyta, kad buvo praleistas 2020-ųjų vasarį numatytas planinis patikrinimas.

Gaisrui užgesinti prireikė daugiau nei dviejų dienų ir dešimčių ugniagesių pastangų. Liepsnos suniokojo medinėmis plokštėmis dengtą posėdžių salę, kur vykdavo parlamentarų debatai.

Pranešimų apie nukentėjusiuosius per gaisrą negauta, tačiau niokojimo mastas sukrėtė šalį, o kitą mėnesį metinį pranešimą besiruošiančiam skaityti prezidentui Cyrilui Ramaphosai teko tam pasirinkti kitą vietą Keiptaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius