-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl Kremliui nepatogaus komentaro feisbuke muzikos garsenybė Andrejus Makarevičius tapo visuotinės neapykantos objektu

Rusijoje neapykanta, nukreipta į galvojančius ir kalbančius „ne taip“, perėjo į naują lygį: valstybinė žiniasklaida su malonumu viešai susidoroja su Kremliui nepatogiais asmenimis. Neseniai visuotinės neapykantos objektu tapo garsios roko grupės „Mašina vremeni“ muzikantas ir kompozitorius Andrejus Makarevičius – užteko vos vieno komentaro feisbuke, rašo „Newsru“.
Andrejus Makarevičius
Andrejus Makarevičius / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Šalyje neapykantos objektu galima tapti tiesiog pasakius, kad Rusijoje kažkas yra ne taip. Tuomet valstybės kontroliuojamos žiniasklaidos priemonės, profesionali „pasipiktinusiųjų visuomenė“ ir tinklaraštininkų armija pasistengs, kad eilinė istorija taptų valstybinės svarbos.

Taip šalyje palaikomas reikalingas neapykantos lygis, leidžiantis lengvai įvardyti priešus, nukreipti dėmesį nuo problemų ir trukdyti apie jas kalbėti.

Taip šalyje palaikomas reikalingas neapykantos lygis, leidžiantis lengvai įvardyti priešus, nukreipti dėmesį nuo problemų ir trukdyti apie jas kalbėti.

Suprantama, kodėl puolami opozicijai priklausantys politikai ir žurnalistai – juos taikiniais paverčia jų profesija. Vis dėlto aktorių, muzikantų, rašytojų ir poetų puolimas reiškia, kad šalyje kažkas yra ne taip.

Po to, kai neapykantos objektu tapo aktorius Aleksejus Serebriakovas, tiesa, nesileidęs į diskusijas apie „nacionalinę idėją“, atėjo muzikanto A.Makarevičiaus eilė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrejus Makarevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrejus Makarevičius

Nekaltas komentaras feisbuke

Kovo 20 d. muzikantas „Facebook“ rašė, kad „šiandien ryte vėl pradėjo skambėti telefonas – skambino žurnalistai iš tolimos tėvynės“.

„Andrejau Vladimirovičiau, ar negalėtumėte pakomentuoti...“ Kol mes su „Mašina“ keliavome iš Čikagos į Torontą, aš jiems pasakiau, kad dėl nuotolio nesu pasiruošęs komentarams. Tačiau sulaukęs dešimto skambučio pradėjau galvoti: ar kas nors nutiko? Ar kas nors numirė?

Vakare nusigavęs iki viešbučio panaršiau internete ir štai! Aš, pasirodo, „pavadinau rusus pagiežingais debilais!“ Mane smerkia! Rusijos demokratijos tėvas Milonovas, roko titanai Skliaras ir Loza! Ir kiti įsižeidę rusų tautos atstovai. Tačiau aš to nesakiau.

Kažkokiame komentare parašiau štai ką (buvo kalbama apie televiziją): „Man atrodo, kad valstybinė propaganda išrado kažkokį 25 kadrą, paverčiantį žmones pagiežingais debilais“, – feisbuke rašė muzikantas.

„Yra skirtumas, ne? Nors, sprendžiant iš kylančio šūdo, tas 25 kadras veikia“, – rašė A.Makarevičius.

Anksčiau muzikantas, kalbėdamas apie gastroles JAV, rašė, kad jį nustebino, jog amerikiečiai daug „ramesni, linksmesni ir doresni nei mes“. Tačiau „tai ne jie tapo geresni – jie netapo geresni. Kažkas siaubingo vyksta su mumis“, rašė A.Makarevičius.

Atsakydamas į skaitytojo komentarą, kad rusus taip paveikė propaganda, A.Makarevičius teigė, esą susidaro įspūdis, jog „valstybinė propaganda išrado kažkokį 25 kadrą, paverčiantį žmones pagiežingais debilais“ ir kad būtų neblogai „pradžiai nugriauti Ostankino televizijos bokštą“.

„Sputnik“ nuotr./Ostankino televizijos bokštas
„Sputnik“ nuotr./Ostankino televizijos bokštas

„Neskaičiau, bet smerkiu“

Kremlius aiškiai suvokia, kad tokie pareiškimai kaip A.Makarevičiaus nėra valstybinių institucijų kompetencija, todėl vengia bet kokių diskusijų šia tema. Kaip sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, „tai – ne mūsų klausimas“.

Tačiau Rusijos Užsienio reikalų ministerijai (MID) kiekvienas klausimas yra „jų“. MID į A.Makarevičiaus žodžius reagavo lygiai taip pat, kaip reaguoja į bet kokius iš užsienio ataidinčius pasisakymus ir kritiką Rusijos atžvilgiu.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova
„Scanpix“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova

„Visi, kurie dar nori vadinti rusus „pagiežingais debilais“ ar dar kaip nors kitaip, prisiminkite 2018-ųjų eksperimentą: jūsų kandidatė, pavadinusi tautą „genetinėmis atliekomis“, surinko 1,6 proc. balsų. Nustokite mus įžeidinėti – neturite tokios teisės“, – „Facebook“ rašė MID atstovė spaudai Marija Zacharova.

Tiesa, neaišku, kokią tiksliai „teisę“ M.Zacharova atėmė iš A.Makarevičiaus, ir kodėl, jos nuomone, Rusijos pilietis neturi teisės išreikšti savo požiūrio į šalį, kurioje gyvena.

Taip pat neaišku, kieno vardu ji kalbėjo – ministro atstovės ar eilinės Rusijos pilietės. Pirmuoju atveju neaišku, kodėl MID mano esant reikalinga komentuoti privataus asmens pasisakymus.

Kaip po A.Makarevičiaus feisbuko įrašu apie pareigūnų, politikų ir kolegų reakciją rašė skaitytojai, „didžioji masė veikia pagal seną sovietinį principą – neskaičiau, bet smerkiu“.

Antruoju atveju M.Zacharova turėtų prisiminti, kad atstovauja valstybei, todėl nediplomatiški pareiškimai bet kurio žmogaus, šalies ar struktūros atžvilgiu liudija ne itin aukštą profesionalumo lygį.

Galiausiai rusų diplomatų tikslas – ginti Rusijos interesus kovojant su užsienio „priešais“, o ne savo pačių piliečiais. Net jei jie M.Zacharovai nėra malonūs.

Kaip po A.Makarevičiaus feisbuko įrašu apie pareigūnų, politikų ir kolegų reakciją rašė skaitytojai, „didžioji masė veikia pagal seną sovietinį principą – neskaičiau, bet smerkiu“.

Ne diskusija, o „pats durnas“

Kompozitorius ir dainų autorius Jurijus Loza, pagarsėjęs pasisakymais apie svarbiausius įvykius muzikos pasaulyje, pasišovė paaiškinti, kodėl A.Makarevičius taip kalbėjo apie valstybinę propagandą.

J.Loza komentarus pateikė kaip prielaidą, nes su A.Makarevičiumi nekalbėjo ir nežino tokio pasisakymo priežasčių.

„Galima manyti, kad Makarevičiaus aplinkoje Rusijoje yra tam tikras skaičius tokių žmonių. Todėl jam susidarė toks įspūdis. Įsivaizduokite, kad Makarevičius pastaruoju metu buvo apsuptas „pagiežingų debilų“, todėl ir padarė tokias išvadas.

J.Loza: „Įsivaizduokite, kad Makarevičius pastaruoju metu buvo apsuptas „pagiežingų debilų“, todėl ir padarė tokias išvadas.“

Skirtingi asmenys toje pačioje vietoje, tokiu pat oru, tokioje pačioje aplinkoje kitus žmones gali vertinti visiškai skirtingai, priklausomai nuo savo būklės.

Įsivaizduokite, kad Makarevičiui skaudėjo skrandį, o ten turėjo skaudėti. Praėjo, prakakojo... Įsivaizduokite, kad čia jam užlipo ant kojos, o ten – ne. Toks jo realybės suvokimas“, – sakė jis Nacionalinei naujienų tarnybai.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip J.Loza netiesiogiai „diskutuoja“ su A.Makarevičiumi. Taip labai dažnai daro ir MID atstovė spaudai M.Zacharova – įrodinėja oponento kvailumą jį viešai žemindama.

Šiuo atveju J.Loza nusprendė A.Makarevičių „apmėtyti šūdais“.

Savo nuomonę išreiškė ir grupės „Va-Bank“ įkūrėjas bei lyderis Aleksandras Skliaras. Valstybiniam kanalui RT jis teigė, kad A.Makarevičius „ne su tais žmonėmis susitinka arba ne tais žmonėmis bendrauja“.

„Scanpix“/AP nuotr./RT žurnalistai
„Scanpix“/AP nuotr./RT žurnalistai

„Man jo paprasčiausiai gaila. Jei jam amerikiečiai atrodo dori, tegu važiuoja į Ameriką ir gyvena tarp dorų žmonių, – sakė A.Skliaras. – Galima bet kur išvykti, pradėti ramiai gyventi, jeigu čia liūdna ir aplink vien susiraukę veidai.“

A.Skliaras: „Man jo paprasčiausiai gaila. Jei jam amerikiečiai atrodo dori, tegu važiuoja į Ameriką ir gyvena tarp dorų žmonių. Galima bet kur išvykti, pradėti ramiai gyventi, jeigu čia liūdna ir aplink vien susiraukę veidai.“

Valstybės Dūmos deputatė Natalija Poklonskaja taip pat nusprendė atsakyti A.Makarevičiui. Ji valstybinei naujienų agentūrai teigė, kad muzikantas kalbėjo apie save patį.

„Tai save jis turėjo omenyje“, – mano deputatė.

Į atvirą diskusiją su A.Makarevičiumi įsitraukė jos kolega Valstybės Dūmos deputatas Vitalijus Milonovas. Bandydamas įrodyti, kad muzikantas – neteisus, V.Milonovas pavadino jį „troliu“, „debilu“, „galviju“ ir „šūduku“.

Deputatas nepateikė jokių savo žodžių ir pozicijos įrodymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius