Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl nusikaltimų Maidane ieškomas buvęs „Berkut“ vadas dabar malšina protestus Rusijoje

Pirmadienį Rusijoje surengti taikūs protestai, prieš kurių dalyvius stojo gausios policijos pajėgos, protestuotojus talžiusios lazdomis, sulaikusios daugiau nei 1500 žmonių. Nuotraukos iš protestų atskleidė, kad jau antras Ukrainos specialiųjų pajėgų „Berkut“ būrio vadas, prieš kelerius metus nurodęs Maidane žiauriai susidoroti su protestuotojais, dabar tokia veikla užsiima ir Rusijoje.
Sergejus Kusiukas
Sergejus Kusiukas / „Dožd“ nuotr.

Kaip rašo khpg.org, išaiškinti bent du buvę „Berkut“ vadai, kurie dabar dalyvauja malšinant protestus Rusijoje. Vienas jų – Sergejus Kusiukas, kuris Ukrainoje ieškomas dėl 2013 m. lapkričio 30 d. Maidane surengto žiauraus susidorojimo su protestuotojais.

Jo veidas yra aiškiai matomas vaizdo įrašuose ir nuotraukose, kurios darytos tiek dieną prieš pirmadienio protestus, tiek per juos. Jose S.Kusiukas matomas vilkintis „Omon“ uniformą ir bendraujantis per radijo stotelę.

S.Kusiukas dabar jau neegzistuojančiose Ukrainos specialiosiose pajėgose „Berkut“ turėjo pulkininko laipsnį. Po Rusijos aneksijos jis pabėgo į Krymą, o dabar buvo pastebėtas Maskvoje.

Jau anksčiau Rusijoje yra pastebėtas ir Petro Fedčiukas – per protestą Maskvoje 2014 m. gruodžio 30 d. jis nufilmuotas vilkintis Rusijos policijos pulkininko uniformą.

Jis kartu su S.Kusiuku vadovavo maždaug 290 „Berkut“ pareigūnų, kurie naktį surengė Euromaidano protestuotojų ataką, žiauriai juos sumušė. Dabar, panašu, abu vyrai pradeda Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui susidoroti su protestuotojais.

2013-ųjų lapkričio 30-osios naktis Maidane laikoma lūžio tašku Euromaidano revoliucijoje ir viena svarbiausių datų Ukrainos istorijoje. Protestai prie tuometinę valdžią jau buvo ėmę slūgti, tačiau Viktoro Janukovyčiaus režimui niežtėjo rankos galutinai užsmaugti bet kokius kritiškus balsus. Po žiauraus susidorojimo su protestuotojais jau kita dieną į gatves išėjo dešimtys tūkstančių žmonių.

2015 m. buvo pateikti kaltinimai „Berkut“ nariams, dalyvavusiems lapkričio 30-osios įvykiuose. Tarp jų – ir P.Fedčiukas, buvęs Kijevo policijos vadovo pavaduotoju, bei S.Kusiukas, „Berkut“ dalinio vadovas. Ukrainos pareigūnų teigimu, jie vadovavo tos nakties įvykiams ir davė nurodymus susidoroti su protestuotojais.

Susidorojimu įtariami 23 buvę berkutininkai. 10 iš jų yra gavę Rusijos pilietybes, dar dviems Maskva suteikė pabėgėlių statusus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius