-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl Rusijos įtampos su Vakarais labiausiai džiūgauja Kinija

Panašu, kad dėl susiklosčiusios įtampos tarp Rusijos ir Vakarų šalių labiausiai džiaugiasi antroji pagal dydį ekonomika pasaulyje – Kinija, rašo laikraštis „The Moscow Times“. Priėjimo prie Vakarų šalių technologijų netekę verslininkai iš Rusijos atsigręš į Kinijos rinką, o Pekinas pagaliau pasirašė šimtų milijardų dolerių vertės sutartį dėl dujų importo iš Rusijos.
Tiananmeno aikštė
Tiananmeno aikštė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors Vakarų šalys ir siekė, kad Pekinas prisijungtų prie Rusijai įvedamų sankcijų, tačiau JAV šiuo metu neturi jokių svertų paveikti Kinijos pozicijos. To priežastis – itin susipynusi Kinijos ir JAV ekonomika bei prekybos ryšiai.

Be to, Kinijos atstovai tikino, kad sankcijos Maskvai gali būti neefektyvios ir išprovokuos atsakomuosius Kremliaus žingsnius.

„Kinijos pareigūnai šiuo metu tyliai ploja rankomis, o gal net nesivaržydami džiūgauja. Situacija, kuri susiklostė Ukrainoje, atitinka Kinijos interesus ir jie norėtų ją išlaikyti tokią, kokia yra dabar“, – teigė Rytų Azijos instituto atstovas Vasilijus Kašinas.

„JAV neturi priemonių spausti Kinijos. Tai gali būti atlikta nebent stabdant pavienius projektus ar veikiant įmones“, – tikino V.Kašinas.

Gegužę Kinija su Rusija pasirašė 400 milijardų dolerių vertės sutartį dėl dujų tiekimo. Dėl jos buvo įnirtingai diskutuojama ir deramasi ištisą dešimtmetį.

„Ši sutartis parodė, kad Kinija yra tvirta derybininkė. Sutartis buvo derinama metų metus, o buvo pasirašyta tik susiklosčius sudėtingai politinei situacijai“, – teigė vienos Maskvos nevyriausybinės organizacijos vadovas Sergejus Grinjajevas.

Be to, neseniai Maskva ir Pekinas susitarė dėl naftos eksporto iš Rusijos didinimo ir naujo Tianvano atominės elektrinės reaktoriaus statybos.

Maža to, Rusijos įmonėms netekus prieigos prie Vakarų šalių technologijų, bus atsisukta į Kinijos rinką ir, tikėtina, ten pasilikta.

„Krizei pasibaigus, nereiškia, kad įmonės vėl grįš į Europą, tikriausiai jos ir toliau pirks reikalingą įrangą Kinijoje“, – kalbėjo V.Kašinas.

JAV valstybės departamento atstovai pripažino, kad spaudimas Pekinui buvo vykdomas nuolat. Vis dėlto, pačios Kinijos ekspertai abejoja ar JAV gali įkalbėti Pekiną prisijungti prie sankcijas įvedusių šalių klubo.

„JAV neturi priemonių spausti Kinijos. Tai gali būti atlikta nebent stabdant pavienius projektus ar veikiant įmones“, – tikino V.Kašinas.

„JAV neturi priemonių spausti Kinijos. Tai gali būti atlikta nebent stabdant pavienius projektus ar veikiant įmones“, – tikino V.Kašinas.

Vašingtonas gali liepti amerikiečių kompanijoms nebetiekti technologijų partneriams Kinijoje. Pavyzdžiui, apriboti programinės įrangos tiekimą Kinijos informacinių technologijų (IT) įmonėms.

Tačiau būtina nepamiršti, kad Kinijos rinka yra svarbi JAV IT įmonėms, ir dėl šios priežasties nuostoliai būtų abipusiai. Maža to, Kinija jau įrodė esanti tvirta derybininkė ir nenusileis jokiems bandymams ją įkalbėti dėl sankcijų įvedimo.

„Kinijos įmonės jau puikiai susipažinusios su sankcijomis, kurias gali nustatyti JAV valstybės departamentas, nes didelė dalis įmonių jau yra įtrauktos į juodąjį sąrašą ir neturi priėjimo prie technologijų“, – teigė Rusijos – Kinijos prekybos rūmų atstovas Sergejus Sanakojevas.

Tačiau pati Kinija, jeigu būtų per daug spaudžiama dėl sankcijų įvedimo, galėtų skaudžiai smogti Vakarų įmonėms,  Pavyzdžiui, visi didieji Kinijos oro linijų užsakymai turi būti patvirtinti vyriausybės. Susipykus su Vakarų partneriais, galėtų nukentėti didieji lainerių gamintojai.

Kerštaudamas Pekinas gali tiesiog nutraukti milijardų dolerių vertės sutartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius