-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl ryšių su V.Putinu kenčiantis R.Abramovičius: nuo Čiukotkos gubernatoriaus iki „Chelsea“ savininko

Priežastį, kodėl Jungtinė Karalystė (JK) neatnaujina vizos rusų oligarchui Romanui Abramovičiui, galima įvardyti dviem žodžiais – Vladimiras Putinas. Panašu, kad artimas Rusijos prezidento bičiulis kažkada Kremliuje buvo itin svarbus asmuo, rašo „The Guardian“ apžvalgininkas Luke'as Hardingas.
Romanas Abramovičius ir Vladimiras Putinas
Romanas Abramovičius ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Anot Rusijos žiniasklaidos, sekmadienį R.Abramovičius negalėjo stebėti, kaip jam priklausantis Londono futbolo klubas „Chelsea“ nugalėjo „Manchester United“. Priežastis – nuo praėjusio mėnesio nebegaliojanti investuotojo viza.

Privatus R.Abramovičiaus „Boeing“ lėktuvas JK nebuvo nusileidęs jau nuo balandžio 1 d.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Kol kas nėra aišku, ar oligarcho viza greitu metu bus atnaujinta, ar vyksta ilgalaikių pasekmių turėsiantis procesas. Pats R.Abramovičius atsisakė pakomentuoti situaciją.

Jo atstovai taktiškai, tačiau labai aptakiai pareiškė, kad „procesas trunka šiek tiek ilgiau nei įprasta“.

L.Hardingas rašo, kad greičiausiai vizos atnaujinimas vėluoja dėl naujos JK pareigūnų pozicijos dėl šalyje gyvenančių rusų turtuolių.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Įtampa tarp Londono ir Maskvos itin išaugo kovą, kai Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija. Juos paveikė nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“.

Vyriausybė leido suprasti, kad ji peržiūri verslininkų vizas, 2008–2015 m. suteiktas beveik 700 turtingų rusų, įskaitant R.Abramovičių. Kiti oligarchai, tarp kurių ir mažiau žinomi asmenys, taip pat svarsto, ar turės problemų su vizomis.

Svarbus žaidėjas Kremliuje

Anot autoriaus, R.Abramovičius tapo pažeidžiamas dėl artimų ryšių su V.Putinu. Jie pažįstami jau daugybę metų. R.Abramovičius buvo vienas pirmųjų V.Putino rėmėjų – rekomendavo jį tuometiniam šalies lyderiui Borisui Jelcinui, ieškančiam įpėdinio.

VIDEO: Vladimiras Putinas – KGB agentas, tapęs galingiausiu žmogumi Rusijoje

Anot oligarcho Boriso Berezovskio teismo parodymų, nuo dešimtojo dešimtmečio vidurio R.Abramovičius darė didelę įtaką politikai Maskvoje.

1999 m. oligarchas lankėsi V.Putino gimtadienio vakarėlyje. B.Berezovskio teigimu, R.Abramovičius nupirko tuomet premjero pareigas einančiam V.Putinui 50 mln. dolerių (42,43 mln. eurų) vertės jachtą.

„Tai padaryta Putino prašymu“, – teisme sakė B.Berezovskis.

„Scanpix“ nuotr./Borisas Berezovskis
„Scanpix“ nuotr./Borisas Berezovskis

Oligarcho liudijimuose teigiama, kad kai 2000 m. V.Putinas tapo prezidentu, R.Abramovičius darė daug įtakos naujos vyriausybės formavimui – parinko jo kabineto narius. Esą oligarchas turėjo galios iškelti ir užbaigti kriminalines bylas, taip pat inicijuoti tyrimus ir areštus.

L.Hardingas teigia, kad R.Abramovičius Kremliuje buvo svarbus žaidėjas, nors ir veikė užkulisiuose.

Tiesa, vėliau R.Abramovičius teisme laimėjo prieš B.Berezovskį ir apsigynė nuo tokių kaltinimų. Vis dėlto neabejojama, kad oligarchas palaiko draugiškus santykius su V.Putinu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Londono „Chelsea“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Londono „Chelsea“

2003 m. R.Abramovičius už 140 mln. svarų (159 mln. eurų) nusipirko „Chelsea“ futbolo klubą. Po dvejų metų jis Rusijos valstybinei energetikos gigantei „Gazprom“ pardavė savo naftos kompaniją „Sibneft“. Tuomet R.Abramovičius praturtėjo 13 mlrd. dolerių (11 mlrd. eurų).

Subtiliai daroma įtaka

L.Hardingo teigimu, britų pareigūnai, peržiūrėdami R.Abramovičiaus vizą, pripažįsta, kad V.Putino sistemoje oligarchai vaidina dvigubą vaidmenį.

Oligarchai yra verslininkai. Tačiau jie gali būti ir specialieji pasiuntiniai. Nuo Sočio žiemos olimpinių žaidynių iki šią vasarą vyksiančio pasaulio futbolo čempionato, oligarchai pakluso prezidento administracijos prašymams statyti stadionus, sporto arenas ir, galiausiai, Rusiją su okupuotu Krymu jungiantį tiltą.

2000–2008 m. R.Abramovičius ėjo Tolimuosiuose Rytuose plytinčio retai apgyvendinto Čiukotkos regiono gubernatoriaus pareigas. Jis regionui skyrė didžiulę finansinę paramą.

Vida Press nuotr./Čiukotka
Vida Press nuotr./Čiukotka

Be to, oligarchas skyrė lėšų Rusijos futbolo sąjungai ir parėmė nacionalinę rinktinę. Jo futbolo akademija visoje šalyje įkūrė bet kokiomis oro sąlygomis žaidimui tinkamas futbolo aikštes.

Kovotojas su korupcija Romanas Borisovičius mano, kad Rusijos investuotojų peržiūrėjimas yra „gudrus ir subtilus būdas“ atsikirsti Rusijai.

„Twitter“ nuotr./Romanas Borisovičius rengia „kleptokratijos ekskursijas“ Londone
„Twitter“ nuotr./Romanas Borisovičius rengia „kleptokratijos ekskursijas“ Londone

Rusijos ambasadorius JK Aleksandras Jakovenka teigė, kad Rusijos verslininkai dabar gali imtis teisinių priemonių – kreiptis į Britanijos teismus. Vis dėlto R.Borisovičius spėja, kad tai neįvyks.

„Vieši posėdžiai Jungtinėje Karalystėje yra paskutinis dalykas, ko nori šie vyrukai. Jiems tektų atsakyti į tokius klausimus kaip „kokiu būdu užsidirbote pinigus“ ir „ar esate tikrasis savo turto savininkas?“. Plius: „ar esate Rusijos režimo tarpininkas, ar kišimosi į kitų šalių reikalus instrumentas?“, – „The Guardian“ sakė R.Borisovičius.

„Norėčiau tai pamatyti Aukščiausiajame Teisme“, – pridūrė jis.

Anot R.Borisovičiaus, JK vyriausybė pastaruoju metu atsisako „nekeliame jokių klausimų“ politikos – būtent dėl jos Londonas taip traukė Rusijos turtinguosius.

Jis pastebi, kad Maskvos milijardieriai paprastai į JK neperkelia savo gamyklų ar produkcijos centrų. Čia jie laiko pinigus arba perka nuosavybę, kurią vėliau galės parduoti.

„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius švenčia 47-ąjį gimtadienį
„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius švenčia 47-ąjį gimtadienį

Pastaraisiais metais R.Abramovičius tiek Rusijoje, tiek JK stengėsi neatkreipti į save dėmesio. Tiesa, kiek anksčiau Rusijos futbolo ekspertai rašė, kad oligarchą nustebino didžiulis žiniasklaidos dėmesys po to, kai šis įsigijo „Chelsea“.

Jie apibūdina R.Abramovičių kaip sumanų, talentingą, ryškų ir užimtą asmenį.

Panašu, kad paskutinį kartą jis interviu davė 2006 m. portalui „Observer“. Tuomet R.Abramovičius buvo paklaustas, kur yra jo namai.

R.Abramovičius: „Gyvenu lėktuve. Man patinka lankytis Londone. Jei reikėtų sugalvoti, kur, be Maskvos, galėčiau gyventi, Londonas būtų pirmasis mano pasirinkimas. Antrasis būtų Niujorkas. Maskvoje jaučiuosi patogiausiai.“

„Gyvenu lėktuve. Man patinka lankytis Londone. Jei reikėtų sugalvoti, kur, be Maskvos, galėčiau gyventi, Londonas būtų pirmasis mano pasirinkimas. Antrasis būtų Niujorkas. Maskvoje jaučiuosi patogiausiai“, – kalbėjo oligarchas.

„Jie negali nupirkti laimės. Šiek tiek nepriklausomybės – taip“, – apie pinigus kalbėjo R.Abramovičius.

Vis dėlto panašu, kad net labai daug pinigų negali garantuoti JK vizos. Dabar R.Abramovičius turės nuspręsti: ar bandyti išgyventi politinę turbulenciją, ar parduoti „Chelsea“ ir grįžti į Maskvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius