Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 17 /16:37

A.Lukašenka prabilo apie dalinimąsi valdžia Baltarusijoje, dėl protestų kaltina užsienį

Protestų ir streikų spaudžiamas ilgametis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka, regis, bando reaguoti į situaciją. Anksčiau pirmadienį jis pareiškė, kad naujų rinkimų nebus, bet netrukus paskelbė, jog ketina dalintis valdžia ir remtis „konstituciniu procesu“, skelbia Belta.by.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tokią tariamą nuolaidą A.Lukašenka užsiminė netrukus po to, kai Lietuvoje šiuo metu esanti opozicionierė Sviatlana Cichanouskaja pareiškė, kad nori vadovauti šaliai.

VIDEO: Sviatlana Cichanouskaja veiks kaip tautos lyderė, kad būtų suorganizuoti skaidrūs rinkimai

Pirmadienio rytą A.Lukašenka buvo nušvilptas vienoje gamykloje – streikuojantys darbininkai jam šaukė raginimus atsistatydinti. Tada jis kartojo, kad naujų rinkimų nebus – „kol manęs nenužudysite“.

Praėjus kelioms valandoms jis, anot Belta.by, pareiškė, kad vis dėlto būtų linkęs dalintis valdžia ir pakeisti Baltarusijos konstituciją. Tiesa, anot A.Lukašenkos, jis nėra pasiruošęs imtis permainų tokiu metu, kai jį spaudžia protestuotojai.

VIDEO: A.Lukašenka buvo negailestingai nušvilptas – protestuotojai neleido pasakyti nė žodžio ir skandavo „išeik“

Paruošiamieji darbai esą jau vyksta, o tada turėtų būti perskirstytas galių balansas šalyje. Visgi A.Lukašenka pridūrė: „Konstitucijos negalima atiduoti kažkam neaiškiam. Nes bus bėdų. To bijau labiausiai.“

„Reikia naujos Konstitucijos. Man buvo pasiūlyti du variantai, kuriuos atmečiau. Dirbama su trečiu variantu. Ateikite, prisėskite ir dirbkime su Konstitucija. Bet aš nedirbsiu spaudžiamas gatvės!

Taip, nesu šventasis. Žinote mano kietumą. Žinote, kad jei nebūtų kietumo, nebūtų ir valstybės. Tikrai žinote, kad neįžeisiu jūsų vaikų ir niekam neatiduosiu šalies. Tai svarbiausia“, – kalbėjo A.Lukašenka.

Baltarusijoje jau ilgiau nei savaitę tęsiasi didžiausi posovietinėje šalies istorijoje protestai. Demonstrantai tvirtina, kad rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatai buvo suklastoti, ir ragina A.Lukašenką trauktis. Baltarusijoje taip pat vyksta vis daugiau masinių streikų.

„Scanpix“/AP nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
„Scanpix“/AP nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

Tuo tarpu S.Cichanouskaja ragina saugumo ir teisėsaugos pareigūnus nusisukti nuo A.Lukašenkos vyriausybės. Ji taip pat paskelbė, kad yra pasiruošusi prisiimti atsakomybę ir „šiuo laikotarpiu veikti kaip nacionalinė lyderė“.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Jau siūlo naujus rinkimus?

18:06

Aliaksandras Lukašenka, pasirodo, per susitikimą su vienos Minsko gamyklos darbininkais ne tik pasvarstė apie Baltarusijos konstitucijos pataisas, bet ir pareiškė, kad jas priėmus bus galima organizuoti naujus rinkimus, skelbia Tut.by.

A.Lukašenka gamykloje taip pat pasakė, jog priėmus planuojamas Konstitucijos pataisas bus surengti nauji prezidento rinkimai.

„Bus taip, vyručiai, mums reikia priimti naują Konstituciją, ką norime padaryti. Net alternatyvčikai prieš tai nepasisako. Jums pataisas reikės priimti referendume, nes ir ankstesnė Konstitucija buvo priimta referendumu.

O pagal naują Konstituciją, jei norėsite, galėsite rengti rinkimus – parlamento, prezidento, naujų valdžios organų“, – kalbėjo A.Lukašenka.

A.Lukašenka: protestus Baltarusijoje išprovokavo užsienis

16:36

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad padėties šalyje paaštrėjimas išprovokuotas iš užsienio.

„Matome, kad žleginama vikšrais. Aš juk matau. Ir pasirinko tinkamą momentą. Jie šiandien paprasčiausiai išprovokavo tokią padėtį, kad mes atitrauktume savo kariuomenę vidaus veiksmams“, – valstybinė naujienų agentūra BelTA citavo A.Lukašenką.

„Kas šiandien gali garantuoti, kad tos jėgos, kurios įtraukiamos iš išorės, mums yra abejingos? Juk ne, mes su [Rusijos prezidentu Vladimiru] Putinu laikomės tos pačios nuomonės, kad viskas ten – visa ta betvarkė – ne šiaip sau“, – pridūrė jis.

VIDEO: A.Lukašenka buvo negailestingai nušvilptas – protestuotojai neleido pasakyti nė žodžio ir skandavo „išeik“

Anksčiau A.Lukašenka streikuojantiems Minsko ratinių vilkikų gamyklos (MZKT) darbininkams pareiškė, kad tie, kas nenori dirbti, gali trauktis.

„Jei kas nenori dirbti ir nori išeiti, prašau, vartai yra atviri“,", – sakė jis.

„Jūs – ekonominės veiklos, ekonomikos subjektai. Ten, kur jūs veržiatės – kiti įstatymai. Kad tik paskui nebūtų apmaudu“, – kalbėjo jis.

Portalas tut.by pranešė, kad šio susitikimo metu darbuotojai šaukė „Išeik“. A.Lukašenka į tai sureagavo pasakydamas: „Aš jums atsakau į šį klausimą: galite dar parėkti.“

Kaip pranešama, A.Lukašenka su jaunesniuoju sūnumi Mikalajumi į MZKT atskrido sraigtasparniu.

Baltarusijoje per 600 žmonių pateikė skundus dėl smurto juos sulaikant

14:54

Daugiau nei 600 žmonių pateikė skundus dėl teisėsaugos pareigūnų jiems sukeltų  sunkių kūno sužalojimų per sulaikymus masinių protestų Baltarusijoje metu, pirmadienį pranešė šalies tyrimų komitetas.

„Daugiau nei 600 piliečių pateikė pareiškimus dėl teisėsaugos institucijų pareigūnų jiems sukeltų kūno sužalojimų juos sulaikant, o maždaug 100 žmonių – dėl kūno sužalojimų, padarytų sulaikymo vietose“, – sakoma Baltarusijos tyrimų komiteto pranešime.

Taip pat pranešama, kad „visi išvardinti faktai bus tinkamai teisiškai įvertinti“.

„Esant kūno sužalojimams, siekiant nustatyti jų sunkumo laipsnį, tyrėjai paskirs būtinus ekspertų tyrimus“, – priduriama pranešime.

Baltarusijos tyrimų komitetas taip pat informavo, kad iki šios dienos buvo gauti 124 pareiškimai ir pranešimai „apie protestuotojų smurto veiksmus prieš teisėsaugos institucijų darbuotojus, turto (tarnybinių transporto priemonių, miesto infrastruktūros objektų) naikinimą ir gadinimą“.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, Aliaksandras Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Protestuotojai buvo masiškai suimami.

Buvo sulaikyta maždaug 7 tūkstančiai žmonių, keli šimtai jų nukentėjo, vienas žmogus žuvo per protesto akciją, dar vienas – po sulaikymo.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, iki šiol nežinoma maždaug 80 per protesto akciją sulaikytų žmonių buvimo vieta. 

Taip pat gaunama informacijos apie pareigūnų žiaurų elgesį ir sulaikytųjų kankinimus sulaikymo centruose, gabenant areštuotus žmones į sulaikymo vietas.

Nuo rugpjūčio 13 dienos kai kuriose Baltarusijos pramonės įmonėse prasidėjo taikūs protestai, nuo rugpjūčio 17 dienos vyksta streikai. Visoje šalyje žmonės stoja į vadinamąsias solidarumo grandines, protestuoja prieš smurtą ir reikalauja pakartotinių rinkimų.

Protestuojantieji nesutinka su oficialiai paskelbtais prezidento rinkimų rezultatais, remiantis kuriais, už Aliaksandrą Lukašenką balsavo 80,1 proc. rinkėjų, o  jo pagrindinė varžovė opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja surinko 10,12 procento balsų.

Protestuoja visi, kas gali

14:53

Pirmadienį prie streikų ir protestų Baltarusijoje jungiasi visi, kas tik netingi. Į dar vieną solidarumo akciją išėjo valstybinės filharmonijos muzikai, taip pat proteste sudalyvavo Mokslų akademijos specialistai.

A.Lukašenka: valdžia šalyje nekrito

14:47

A.Lukašenka taip pat pareiškė nemanantis, kad jo valdžia šalyje „krito“.

„Jie [opozicija] apnuodijo žmones per socialinius tinklus. Ir kai kuriems susidarė nuomonė: viskas – valdžios nėra, valdžia krito. Valdžia niekada nekrinta. Jūs mane pažįstate“, – jis sakė MZKT darbininkams.

„Na, o mes su jais išsiaiškinsim. Tiesiog reikia pakentėti“, – pareiškė jis.

Diplomatų protestas

14:15

Prie savotiško sąjūdžio prieš A.Lukašenką prisijungė ir du Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojai. Viačeslavas Kazačenokas ir Jelena Kopaneva išėjo iš pastato ir surengė nedidelį piketą. Abu jie rankose laikė tuščius popierius lapus.

V.Kazačenokas teigė, jog protestuoja dėl to, kad vakarais verkdavo klausydamasis istorijų apie kankinamus žmones.

Diplomatas taip pat teigė, kad kai jis pranešė kolegoms apie piketą, užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus surinko pavaldinius ir juos įspėjo: „Jei kam nors nepatinka valstybės politika, jiems reikia parašyti pareiškimą.“ Kitaip tariant – išeiti iš darbo.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius