-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiajai Britanijai – įspėjimas dėl artėjančios galingos audros ir itin šaltos žiemos

Didžiosios Britanijos meteorologai įspėjo visuomenės pagalbos tarnybų darbuotojus, kad šiemet šaliai smogs didžiausia audra per pastaruosius 144 metus. Teigiama, kad artėjanti žiema bus šalčiausia nuo įrašų rinkimo pradžios. Taip pat nebus išvengta gausaus lietaus ir potvynių.

Nacionalinio Jungtinės Karalystės meteorologų biuro darbuotojai tvirtina, kad žiema prasidės stichinėmis nelaimėmis. Orų ekspertai tikina, kad  tris mėnesius truksiančios audros prasidės praslinkus itin galingai El Ninjo. Žiemą šalyje gali iškristi iki 45 cm lietaus, kuris sukels potvynius. Taip pat įspėjama apie būsiantį stiprų vėją bei iki 14 laipsnių siekiantį šaltį kitų metų pradžioje, praneša express.co.uk.

Flickr.com/Didžiausias pavojus per audras gresia pajūrio gyventojams.
Flickr.com/Didžiausias pavojus per audras gresia pajūrio gyventojams.

Klimato ekspertai įspėjo rajonų tarybas, transporto operatorius bei skubios pagalbos suteikimo sektoriaus darbuotojus, kad būtų pasiruošę. Labai tikėtina, kad šiemet El Ninjo bus stipresnis nei bet kada anksčiau.

Žadama, kad šiemetinis potvynis bus panašus į vykusį 2013-aisiais, kuomet didžiąją šalies dalį mėnesių mėnesius kamavo audros padariniai bei žuvo 17 žmonių. Ekspertai prašo pasirengti stichijos sukeltam chaosui ir nenumoti ranka į perspėjimus.

Prasidėjus lietingajam sezonui bei grasinant visiškai susiformavusiam „El Ninjo“, ekspertai pataria šalies gyventojams ruoštis gamtos stichijų šėlsmui.

El Ninjo padidina tikimybę, kad per Jungtinę Karalystę slenkančios Atlanto srovės sukurs kur kas drėgnesnes oro sąlygas nei įprasta. Prieš mėnesį sinoptikai įspėjo, kad šią žiemą reikia tikėtis ne tik daugiau lietaus, bet ir sniego. Paskelbus šio reiškinio pradžią šiemet tikėtasi, kad El Ninjo išsikvėps iki žiemos, tačiau vandens temperatūra Ramiajame vandenyne kilo nuosekliai, o tai įrodo, kad reiškinys vis dar šėlsta.

Prieš šešerius metus šalį kaustė šalčiausia žiema per dešimtmečius. Tuomet atšiaurūs vėjai, žema temperatūra bei gausus sniegas prasidėjo gruodį ir tęsėsi iki kitų metų kovo. Tais metais per žiemą dėl gamtos siautėjimo žuvo daugiau nei 25 tūkst. žmonių.

Baiminasi pasikartosiančios tragedijos

Jungtinės Karalystės savivaldybių asociacija paskelbė, kad atšiauriems orams šiuo metu yra pasiruošusios tik greitkelių darbuotojų komandos. Jos bendradarbiauja su meteorologų stotimis ir nuolat stebi besikeičiančius orus, kad galėtų užbėgti už akių galimiems trikdžiams.

Šiauriniuose šalies regionuose nemažai sniego žadama jau šį mėnesį, kitur snigs negausiai. Meteorologai baiminasi, kad šiemet galingos liūtys bei gausus sniegas gali įkalinti gyventojus namuose, jiems gali pritrūkti vandens bei maisto.

Flickr.com/Meteorologai įspėja apie Jungtinei Karalystei gręsiantį potvynį.
Flickr.com/Meteorologai įspėja apie Jungtinei Karalystei gręsiantį potvynį.

2013-ųjų gruodį Didžiajai Britanijai smogė keletas audrų iš eilės, o chaosas šalyje užtruko iki kitų metų vasario. Tuo metu valstybė nebuvo pasirengusi šiai pavojingai situacijai, tad šalyje pridaryta nuostolių, kurių dalies buvo galima išvengti.

Gruodžio 23-iąją Didžiajai Britanijai smogė ciklonas Dirkas, tuomet šalies geležinkeliai apribojo traukinių greitį. Geležinkelių infrastruktūra patyrė daugybę nuostolių. Drėgna žemė nebesugėrė lietaus vandens, stipriausiai vanduo užtvindė Pietų Angliją. Tuo metu suplanuotas ugniagesių streikas skubiai atšauktas,specialiosios tarnybos paskirtos gelbėti žmones, kurių namai patvino, o daugiau nei 100 tūkst. gyvenamųjų pastatų nutrūko elektros tiekimas.

Specialiosios tarnybos paskirtos gelbėti žmones, kurių namai patvino, o daugiau nei 100 tūkst. gyvenamųjų pastatų nutrūko elektros tiekimas.

Sausio 3-iąją kilęs stiprus vėjas bei potvyniai vandenyne užtvindė dalį Vakarų Anglijos, Velso bei Škotijos. Sausio 24-ąją dalyje Anglijos paskelbta nepaprastoji padėtis, mat potvyniai užliejo ne tik gatves, bet ir laukus, dirbamą žemę bei žmonių namus. Stipriausiai nukentėjusiame Somerseto regione darbavosi savanoriai bei kariai, padėję žmonėms keliauti iš vienos vietos į kitą bei evakuotis iš apsemtų namų.

Sausio 25-osios rytą nubudę žmonės išvydo su šaknimis išrautus medžius, suniokotus automobilius bei apgriautus pastatus. Naktį ūžiant galingai audrai dangų skrodė žaibai, buvo nutraukti elektros laidai, išvartyti stulpai.  Paskelbus suskaičiuotus nuostolius paaiškėjo, kad Pietų ir Vidurio Anglija patyrė lietingiausią laikotarpį nuo 1910-ųjų.

Vasario 5-ąją dalis Pietų Devono geležinkelio sienos, ant kurios įrengti bėgiai, jungiantys Londoną su Vakarų Anglija, buvo išplauta per vieną naktį. Tūkstančiai regiono žmonių liko be elektros bei susisiekimo su kita šalies dalimi. Tuomet premjeras Davidas Cameronas skyrė 100 mln. svarų sterlingų atlyginti audrų pridarytiems nuostoliams. Gynybos ministerija į labiausiai potvynių nuniokotas vietas išsiuntė karinio jūrų laivyno karius.

Imtasi atsargumo priemonių

Šalį siaubusios stichijos metu gyventojai žuvo įstrigę automobiliuose, nešamuose potvynio vandens, užvirtus medžiams bei buvo nuplauti didžiulių bangų į atvirą vandenyną. Finansiniai nuostoliai šalies gyventojams siekė milijardą svarų sterlingų. Kai kurios draudimo kompanijos atsisakė padengti išlaidas už suniokotus namus, tad vyriausybė pasiūlė bendradarbiavimo schemą, kuri padėtų išspręsti finansines problemas draudėjams bei nukentėjusiems nuo potvynio.

Flickr.com/Nuo potvynio žmonėms patariama saugotis patiems.
Flickr.com/Nuo potvynio žmonėms patariama saugotis patiems.

Naujoji schema, turėjusi būti įgyvendinta dar šiemet, patvirtinta vyriausybės, tačiau nukelta iki kitų metų balandžio. Pagal šią schemą vyriausybė įsipareigoja bendradarbiauti su draudėjais regionuose, kuriuose didžiausia audrų tikimybė. Rizikinguose regionuose gyvenantiems žmonėms bus sumažinami žemės mokesčiai bei nustatyta didžiausia draudimo įmokų suma už vieną būstą.

Didžiąją Britaniją nusiaubus audroms gyventojai pažėrė kritikos Vyriausybei, mat nors sinoptikai įspėjo apie gręsiančius pavojus, saugumo priemonių imtasi nebuvo. Aplinkosaugos, maisto ir kaimo reikalų komitetas bene po kiekvienos audros ar chaosą sukėlusios žiemos kritikuoja Vyriausybę lėta reakcija bei nesugebėjimu sustiprinti Jungtinės Karalystės atsparumą gamtos stichijoms.

Šalį siaubusios stichijos metu gyventojai žuvo įstrigę automobiliuose, nešamuose potvynio vandens, užvirtus medžiams bei buvo nuplauti didžiulių bangų į atvirą vandenyną.

Kritikuojamas vyriausybės nesugebėjimas sukurti tvarios drenažo sistemos, kad būtų išvengta paviršinių vandenų potvynių. Taip pat skatinama labiau apsaugoti vandens rezervuarus kilus potvynio pavojui.

Gyventojams vyriausybė siūlo išsiaiškinti patiems, ar jų namai priklauso rizikos grupei. Tą padaryti galima oficialiame vyriausybės tinklalapyje. Taip pat rizikos grupei priklausančių  regionų gyventojams siūloma pasiruošti potvyniams: susidaryti veiksmų planą, įsigyti smėlio maišų, išsiaiškinti savo teises bei atsakomybę potvynio metu.

Taip pat užsiregistravus galima gauti įspėjimus apie artėjantį potvynį konkrečiame gyvenamame name. Šia paslauga skatinami naudotis verslininkai, mat jiems paprastai pridaroma daugiausiai žalos.

Aplinkosaugos ministerijos nuostatose nurodoma, kad potvynio paveiktoje žemėje gyvenantis savininkas negali trukdyti vandeniui tekėti per jo nuosavybę. Tad nors patariama apsaugoti savo turtą įvairiomis priemonėmis, to daryti negalima, jei užkertamas kelias natūraliam vandens tekėjimui, pavyzdžiui, iš patvinusios upės. Taip pat gyventojas negali apsaugoti savo nuosavybės, jeigu pakeičiama vandens kryptis ir nuo to nukenčia kitų žmonių žemė ar turtas.

Jei bandant apsisaugoti nuo potvynio pažeidžiamos šios nuostatos, gyventojui gali tekti atlyginti finansinius nuostolius ir sumokėti už padarytą žalą gamtai.

Praėjusią savaitę Jungtinėje Karalystėje įsisiautėjęs stiprus vėjas ir gausus lietus, pasak meteorologų, tęsis dar ilgai. Pirmadienį Jorkšire ir Humberyje paskelbtas geltonasis kodas, reiškiantis, kad vėjo gūsiai bei iškritęs lietus gali sutrikdyti kasdienį gyvenimą. Prasidėjus lietingajam sezonui bei kilus El Ninjo grėsmei, ekspertai pataria šalies gyventojams ruoštis gamtos stichijų šėlsmui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius