Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji Britanija ruošiasi pateikti atsaką į ES spaudimą dėl „Brexito“ derybų

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas penktadienį ruošiasi paskelbti, ar jo šalis toliau tęs derybas su Europos Sąjunga dėl tolesnių prekybos ryšių po „Brexito“, ar jas nutrauks, Briuseliui paraginus Londoną padaryti nuolaidų, kad būtų išvengta potencialiai niokojamo scenarijaus, jeigu iki šių metų pabaigos prekybos susitarimas nebus sudarytas.
Protestuotojas prieš „Brexit“
Protestuotojas prieš „Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atsakydamas į perspėjimą, paskelbtą per ES viršūnių susitikimą, JK užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pareiškė: „Visi esame nusivylę ir nustebinti Europos [Vadovų] Tarybos rezultato.“

„Mums buvo pasakyta, kad būtent JK privalo daryti visus kompromisus ateinančiomis dienomis. Vykstant deryboms tai negali būti teisinga“, – televizijai „Sky News“ sakė jis.

Kalbėdamasis su visuomeninio transliuotojo BBC radiju D.Raabas pridūrė: „Susitarimą reikia sudaryti, bet reikalingas abiejų pusių lankstumas, energija ir geranoriškumas, o premjeras [vėliau penktadienį] pasakys daugiau.“

Briuselyje susitikę ES lyderiai ketvirtadienį pareikalavo, kad Britanija leistųsi į kompromisą dėl sąžiningos prekybos taisyklių, siekiant išjudinti stringančias derybas dėl prekybos santykių po „Brexito“. Vis dėlto Bendrijos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier pasistengė sušvelninti spaudimą ir pasiūlė naujus susitikimus Londone ateinančią savaitę.

Airijos premjeras Michealas Martinas sakė, kad ES lyderiai suteikė M.Barnier „lankstumo, reikalingo tęsti derybas... kad būtų užtikrinta išsami sąžiningos ir laisvos prekybos sutartis“.

„Būtent taip norėtume matyti tolesnę įvykių raidą nuo dabar ir ateityje... kad būtų prieita prie šios baigties“, – jis sakė žurnalistams Briuselyje.

Prancūzijos ir kitų ES šiaurinių šalių reikalavimas išsaugoti jų turimą prieigą prie Britanijos vandenų buvo kitas svarbus kliuvinys tariantis dėl prekybos ryšių.

B.Johnsonas sakė, kad šis viršūnių susitikimas turi tapti galutiniu terminu sutarčiai užtikrinti, bet premjeras taip pat patiria spaudimą dėl pareiškimų, jog Britanijos įmonės toli gražu nėra pasiruošusios staigiam prekybos santykių pasikeitimui, jeigu susitarimas nebus sudarytas iki „Brexito“ pereinamojo laikotarpio pabaigos gruodžio 31 dieną.

Jeigu susitarti nepavyktų, JK ir ES sugrįžtų prie prekybos Pasaulio prekybos organizacijos sąlygomis, o tai reikštų kvotas ir didesnius muitų tarifus.

Abi pusės tvirtina esančios tam pasiruošusios. Pasak jų, šis scenarijus būtų priimtinesnis, negu blogas susitarimas, bet ekspertai prognozuoja, kad tai gali sukelti sunkių padarinių ekonomikai.

Europai labiausiai rūpi trys punktai: kad būtų susitarta dėl sąžiningos konkurencijos taisyklių, kad būtų sukurtas šių taisyklių laikymosi priežiūros mechanizmas, taip pat kad ES žvejams būtų palikta prieiga prie Britanijos vandenų.

Britanija nori užsitikrinti suverenitetą savo vandenyse ir nesutinka, kad ES vykdytų būsimo prekybos susitarimo teisinę priežiūrą. Londonas sako norįs paprastos prekybos sutarties, panašios į ES pasirašytą su Kanada.

Tačiau Briuselis argumentuoja, kad Britanijos ekonomika daug labiau susaistyta su ES negu Kanados ir kad Britanija, nebebūdama Bendrijos narė, nebegali naudotis visais ES bendrosios rinkos privalumais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius