Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 04 /15:31

Didžioji Britanija stabdys ES sankcijas Rusijai?

Nutekintas britų dokumentas rodo, kad Europa tikriausiai ne taip tvirtai kaip JAV reaguos į Rusijos veiksmus Ukrainoje, rašo nepriklausoma Briuselio svetainė „Euobserver“.
Davidas Cameronas, Jungtinės Karalystės premjeras
Davidas Cameronas, Jungtinės Karalystės premjeras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis dokumentas buvo nufotografuotas vieno aukšto rango pareigūno rankose, kai jis pirmadienį buvo nešamas į premjero Davido Camerono biurą Dauningo gatvėje, ir vėliau paskelbtas nacionalinio transliuotojo BBC bei kelių laikraščių.

Panašu, kad tame dokumente pateikiamos rekomendacijos, kaip Britanija turėtų reaguoti į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Jame sakoma, kad Jungtinė Karalystė remia „vizų suvaržymus /kelionių draudimus“ ES lygiu Rusijos pareigūnams ir palaiko „ESBO (Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo organizacijos) ir/ar JT (Jungtinių Tautų), (bet ne ES) stebėtojų dislokavimą Kryme ir Rytų Ukrainoje“.

Tačiau dokumente priduriama, kad Britanija „kol kas neremia prekybinių sankcijų… ar Londono finansinio centro uždarymo rusams“.

Jame taip pat sakoma, kad JK „neskatins jokių diskusijų (pavyzdžiui, NATO) apie nenumatyto atvejo karinius pasirengimus“.

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas nenorės kenkti britų prekybiniams ar finansiniams interesams Rusijos atžvilgiu, kai ES lyderiai ketvirtadienį susirinks Briuselyje aptarti Ukrainos krizės.

Ši informacija atspindi ES užsienio reikalų ministrų tos pačios dienos susitarimą Briuselyje pagrasinti Rusijai tikslinėmis priemonėmis, jeigu ši nenutrauks Krymo okupacijos.

Tačiau ji rodo, kad britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas nenorės kenkti britų prekybiniams ar finansiniams interesams Rusijos atžvilgiu, kai ES lyderiai ketvirtadienį susirinks Briuselyje aptarti Ukrainos krizės.

Dokumentas taip pat rodytų, kad Lenkija, kuri ragino trečiadienį surengti NATO derybas ir sako, kad ši krizė kelia grėsmę Lenkijos saugumui, iš to susitikimo jei ką ir peš, tai veikiau gražius žodžius.

Londonas yra viena pagrindinių ES užsienio politikos formuotojų. Tačiau jo vaidmuo dėl Ukrainos krizės ypatingas, nes ji drauge su Rusija, Ukraina ir JAV pasirašė 1994 metų vadinamąjį Budapešto memorandumą, kuriuo įpareigojama ginti Ukrainos teritorinį vientisumą.

Galimybės veikti lieka atviros

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as antradienį tvirtino, kad Jungtinės Karalystės galimybės imtis veiksmų dėl Rusijos veiksmų Ukrainos krizėje išlieka atviros, kai žiniasklaida paviešino vieną oficialų dokumentą, iš kurio galima daryti išvadą, jog Londonas yra nusiteikęs prieš sankcijas Maskvai.

Kalbėdamas Bendruomenių rūmuose, W.Hague'as neneigė to dokumento turinio. Tačiau jis tvirtino, kad Britanijos galimybės imtis veiksmų tebėra „labai atviros“.

W.Hague'as sakė įstatymų leidėjams, kad incidentas, per kurį buvo nufotografuotas tas dokumentas, buvo „absoliučiai apgailėtinas ir neturėjo įvykti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius