Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiojoje Britanijoje per prievartą ištekinta penkiametė

Penkerių metų mergaitė tapo jauniausia priverstinės santuokos Didžiojoje Britanijoje auka, praneša BBC. Ji – viena iš 400 vaikų, kuriems praėjusiais metais pagalbą suteikė šalies Priverstinės santuokos grupė.
Indija
Mažametė mergaitė. Asociatyvinė nuotrauka / „Scanpix“ nuotr.

Grupės vadovės Amy Cumming teigimu, 29 proc. praėjusiais metais šalyje užfiksuotų priverstinės santuokos atvejų susiję su nepilnamečiais. Didžioji dalis atvejų susiję su imigrantų šemomis iš pietų Azijos – Indijos, Pakistano ir Bangladešo. „Jauniausiai iš mergaičių buvo penkeri metukai. Taigi į šią praktiką įtraukiami ir mokyklinio amžiaus vaikai“, – kalbėjo moteris.

Norėdami apsaugoti penkiametę, pareigūnai neatskleidžia daugiau informacijos apie ją ar tai, kur tiksliai užfiksuota ši santuoka.

Šis atvejis nė kiek nenustebino Irano ir kurdų moterų teisių organizacijos (IKMTO), susiduriančios su daugiau nei šimtu priverstinės santuokos atvejų per metus.

„Turėjome klienčių, kurios buvo dar tik vos įžengusios į paauglystę. Joms buvo 11–12 metų. Jauniausia priverstinės santuokos auka, su kuria mums teko dirbti, buvo devynerių“, – pasakojo IKMTO atstovė Fionnuala Murphy.

Turėjome klienčių, kurios buvo dar tik vos įžengusios į paauglystę. Joms buvo 11–12 metų. Jauniausia priverstinės santuokos auka, su kuria mums teko dirbti, buvo devynerių.

Organizacija tikisi, kad netrukus priverstinė santuoka Didžiojoje Britanijoje bus paskelbta nusikaltimu. „Mūsų organizacija pasisako už tai, kad už šią praktiką būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė. Tikime, kad tai, jog aukos žinos, kad tai nusikaltimas, padrąsins jas kovoti už savo teises, pasipriešinti tėvams ir padrąsins ieškoti pagalbos“, – kalbėjo F.Murphy.

14-os ir nėščia

Rašytoja Sameem Ali puikiai žino, kokia trauma yra tapti nuotaka, kai esi dar vaikas. Moteriai buvo vos 13 metų, kai motina ją per atostogas nusivežė į Pakistaną. Mergaitė labai džiaugėsi kelione, bet kai nuvyko į šeimos protėvių kaimą sužinojo, kad bus ištekinta už dvigubai už ją vyresnio vyro, kurio prieš tai niekada gyvenime nebuvo mačiusi.

„Visa šeima susimokė su imamu ir privertė mane ištekėti. Tuo metu nelabai supratau, kas vyko. Buvau vaikas. Jokiu būdu negalėjau pasakyti „ne“. Niekas manęs nepalaikė“, – prisiminimais dalinosi rašytoja.

Po aštuonių mėnesių ji sugrįžo į Didžiąją Britaniją. Visus tuos mėnesius Pakistane Sameem kentė smurtą. „Mane parvežė į Didžiąją Britaniją kai buvo 14-os ir laukiausi“, – sakė moteris.

Jai galiausiai pavyko išsivaduoti iš priverstinės santuokos. Šiuo metu Sameem yra sėkmingai ištekėjusi, turi du vaikus ir padeda kitoms jaunoms mergaitėms, kurioms gresia būti ištekintoms per prievartą.

Vis dėlto Sameem baiminasi, kad priverstinės santuokos paskelbimas nusikaltimu, gali atbaidyti aukas nuo kalbėjimo. „Manau, kad toks žingsnis turės neigiamos įtakos aukoms. Jos nebekalbės apie savo patirtį, nes niekas nenorės pirštu rodyti į savo tėvus, – aiškino rašytoja. – Jaunas žmogus teisme neliudys prieš savo tėvus.“

Įstatymo pakeitimas

2011 metais Priverstinės santuokos grupė padėjo spręsti apie 1,5 tūkst. priverstinės santuokos atvejų, tačiau manoma, kad apie daug daugiau tokių atvejų nepranešama.

Apsaugos nuo priverstinės santuokos įsakymas Anglijoje, Veilse ir Šiaurės Airijoje buvo pristatytas 2008 metais.

Potenciali auka, draugas ar policijos pareigūnas gali kreiptis dėl įsakymo, kuriuo nurodoma teismų pagalba apsaugoti tam tikrą asmenį. Bet kas, kas pažeidžia šį įsakymą, gali būti įkalintas iki dvejų metų. Tačiau šalies premjeras Davidas Cameronas siekia, kad priverstinė santuoka būtų paskelbta nusikaltimu.

Sprendimas turėtų būti priimtas dar šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius