Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Die Zeit“: du aukšto rango Vokietijos ministerijos pareigūnai įtariami šnipinėję Rusijai

Du aukšti Vokietijos federalinės Ekonomikos ministerijos pareigūnai, užimantys pagrindines pareigas energijos tiekimo srityje, įtariami šnipinėję Rusijai, teigiama Vokietijos laikraščio „Die Zeit“ medžiagoje.
„Nord Stream 2“
„Nord Stream 2“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu kovos su šnipinėjimu agentūra tiria atvejį dėl galimo Rusijos specialiųjų tarnybų įsiskverbimo į Ekonomikos ministeriją, kur sprendžiami energetikos, taip pat ir dujotiekio „Nord Stream 2“ klausimai.

Laikraščio tyrimo duomenimis, du aukšti Ekonomikos ministerijos pareigūnai, užimantys pagrindines pareigas energijos tiekimo sektoriuje, dabar yra Konstitucijos apsaugos tarnybos, kuriai tenka teisinė atsakomybė už kontržvalgybą, taikiklyje.

Pranešama, kad ekonomikos ministro Roberto Habeko atstovai į Tarnybą kreipėsi dar pavasarį ir paprašė pagalbos. Jie susidūrė su neatitikimais vidaus dokumentuose apie „Nord Stream 2“ ir dujų saugyklų užpildymo lygį, taip pat ataskaitoje apie Vokietijos tiekimo saugumą.

„Teigiama, kad daugelis dokumentų atspindėjo Rusijos supratimą ir požiūrį, o į akis krenta tai, kad argumentai dažnai neatitiko oficialios vyriausybės linijos. Visuose dideliuose žiemos debatuose, kurie sukosi dujų tiekimo tema, už ją atsakingi ministerijos pareigūnai užėmė poziciją, kuri buvo toli nuo ministro politinės linijos“, – rašoma straipsnyje.

Kai R.Habeko patikėtiniai susisiekė su slaptąja tarnyba, Konstitucijos apsaugos tarnybai neliko nieko kito, kaip pradėti tyrimą.

Žvalgybos pareigūnai patikrino įtariamų pareigūnų biografinius duomenis ir aptiko „biografinių anomalijų“. Pavyzdžiui, vienu iš atvejų buvo pažintinė kelionė į Rusiją.

„Jų judėjimas buvo stebimas ir tikrinamas, ar skrydžiai yra grynai verslo, ar nėra nieko įtartino. Taip pat buvo atkreiptas dėmesys į privačias draugystes. Kalbama apie „emocinį artumą Rusijai“, kurį akivaizdžiai turi pareigūnai“, – rašo laikraštis.

Žurnalistai taip pat pabrėžia, kad nepaisant to, ar ministerijos darbuotojai tikrai išdavikai, ar įtarimai melagingi, „byla politiškai tiek sprogi, kiek subtili“.

„Jei pasitvirtins, tai yra fiasko federalinei vyriausybei ir triumfas Kremliui, kuris sugebėjo pasodinti kurmį ar net kelis į vieną svarbiausių ministerijų. Jei įtarimas nepasitvirtins, ūkio ministras, Robertas Habekas, buvo apgautas, ir jam teks pasiaiškinti, kodėl specialiąją tarnybą nukreipė į ministerijos veteranus“, – rašoma straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius