Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dienraštis „The New York Times“ paragino JAV sugriežtinti ginklų kontrolę

JAV dienraštis „The New York Times“ pirmąkart nuo 1920 metų išspausdino savo vedamąjį pirmajame puslapyje, siekdamas atkreipti dėmesį į savo raginimą sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę po šalį sukrėtusių naujų žudynių.
„The New York Times“ būstinė
„The New York Times“ būstinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Straipsnyje „Nutraukite ginklų epidemiją Amerikoje“ („End the Gun Epidemic in America“) kritikuojami JAV politikai ir raginama uždrausti privatiems piliečiams turėti kai kurių tipų šaunamųjų ginklų ir šaudmenų.

„Moralinis papiktinimas ir nacionalinė gėda, kad civiliai gali teisėtai įsigyti ginklų, specialiai pritaikytų žudyti žmones brutalia sparta ir itin veiksmingai“, – rašo „NY Times“.

Šis vedamasis prestižinio laikraščio portale paskelbtas penktadienio vakarą ir išspausdintas šeštadieninio numerio pirmajame puslapyje – praėjus kelioms dienoms nuo žudynių Kalifornijoje, kur šaudydama viena pora nužudė 14 žmonių ir sužeidė dar 21.

Žios žudynės yra didžiausios Jungtinėse Valstijose po 2012 metais įvykusių žudynių vienoje mokykloje Konektikuto valstijoje. Jos yra tiriamos kaip „terorizmo aktas“, nurodė Federalinis tyrimų biuras (FBI).

„NY Times“ rašo, kad institucijos veiktų „teisingai ir tinkamai“, jeigu imtųsi aiškinti, ar žudikai kaip nors yra susiję su tarptautiniu terorizmu.

Tačiau laikraštis pabrėžė, kad „amerikiečių dėmesys ir pyktis turėtų būti skirtas išrinktiems lyderiams, kurių darbas – užtikrinti mūsų saugumą, bet kurie pirmenybę teikia pinigams ir politinei galiai, kurią turi pramonė, susitelkusi į pelnymąsi iš netrikdomo vis galingesnių šaunamųjų ginklų platinimo“.

Straipsnyje pažymima, kad Jungtinės Valstijos, kitaip negu kitos nuo ginkluoto smurto veikiamos šalys, netgi nemėgina taisyti padėties.

„Dar blogiau – politikai padeda būsimiems žudikams, kurdami jiems ginklų rinkas, o rinkėjai leidžia tokiems politikams likti savo postuose, – rašo dienraštis. – Jau seniai laikas liautis kalbėti apie šaunamųjų ginklų platinimą ir drastiškai sumažinti jų skaičių, eliminuojant kai kurias stambias ginklų ir šaudmenų kategorijas.“

Tai ypač taikytina kai kurių tipų ginklams, kaip nedaug modifikuoti kariniai šaunamieji ginklai, kokius turėjo užpuolikai Kalifornijoje, ir tam tikrų tipų šaudmenims, kurie „civiliams turėti būt uždrausti įstatymu“, rašo „NY Times“.

Šio dienraščio leidėjas Arthuras Sulzbergeris Jr. savo pranešime nurodė, kad vedamąjį straipsnį išspausdinti pirmajame puslapyje buvo nuspręsta, siekiant „perteikti stiprų ir matomą nusivylimo ir pykčio pareiškimą dėl mūsų šalies neįgalumo spręsti ginklų rykštę“.

„Netgi šiame skaitmeniniame amžiuje pirmasis puslapis suteikia galimybę nepaprastai stipriai ir galingai iškelti į paviršių klausimus, reikalaujančius dėmesio, – aiškino A.Sulzbergeris. – Kokia kita tema būtų svarbesnė už mūsų šalies nesugebėjimą apsaugoti savo piliečius?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius