Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dingusieji: košmaras slaptuose Kinijos kalėjimuose

Sui Muqingas sako, kad jam neleido miegoti ištisas keturias paras, kol vyko jo tardymas. Peterio Dahlino trauma po Kinijos kalėjimo liko ilgam, vyras galėjo miegoti tik su peiliu šalia lovos. Chenas Taihe teigė, kad jo kamera buvo labai perpildyta, o valgyti teko rankomis.
Kalėjimas
Už grotų / 123rf.com nuotr.

Trys vyrai trijose skirtingose Kinijos dalyse. Jie nepažįsta vienas kito, bet turi šį tą bendro. Jie pasisakė už žmogaus teises ir tapo disidentais.

Vyrai, su kuriais kalbėjo CNN, teigė, kad jie buvo paimti iš savo namų, sulaikyti savaitėms, kartais mėnesiams slaptuose kalėjimuose, neturėjo galimybės bendrauti su šeimos nariais ir teisėtais atstovais ir galiausiai buvo paleidžiami neįrodžius jokio nusikaltimo.

Pašnekovai tvirtina, kad jiems buvo aiškiai pasakyta nekalbėti apie tai, kas su jais atsitiko, bet jie vis tiek nusprendė tai papasakoti.

CNN kreipėsi į Kinijos vyriausybę dėl komentarų apie kiekvieną šios istorijos atvejį, bet negavo jokio atsakymo.

Suėmimai ir represijos

Nors būti žmogaus teisių gynėju ir aktyvistu komunistinėje Kinijoje niekada nebuvo lengva, iki 2015 metų jų dingimas buvo gana retas dalykas. Bet tų metų liepos 9 d. dingo žinoma žmogaus teisių gynėja Wang Yu kartu su savo vyru ir jų paaugliu sūnumi.

Kitą dieną policija atvyko į W.Yu kontorą ir sulaikė septynis jos kolegas. S.Muqingas buvo tarp jų. Jis tądien kalbėjo su dviem užsienio žiniasklaidos atstovais ir išreiškė susirūpinimą dėl W.Yu dingimo. Jis buvo suimtas ir jo niekas nebematė penkis mėnesius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinija

Po dviejų dienų, liepos 12 d., tai įvyko ir kitam straipsnio herojui Ch.Taihe. Jis sakė, kad policija paprašė jo nusileisti iš savo buto ir atsakyti į keletą klausimų. „Aš net palikau savo mobilųjį telefoną bute, nes maniau, kad aš grįšiu po kelių minučių“, – sakė vyras. Jis negrįžo šešias savaites.

Per mažiau nei savaitę mažiausiai 146 asmenys ir jų šeimos nariai buvo sulaikyti visoje šalyje.

P.Dahlinas yra Švedijos pilietis, kuris Pekine įkūrė nevyriausybinę organizaciją, teikiančią teisinę pagalbą ir mokymus Kinijos advokatams. Jo nepalietė pirmoji sulaikymų banga ir jis manė, kad užsieniečio statusas gali jam suteikti tam tikrą apsaugą.

Tačiau 2016 metų sausio pradžioje jis suprato, jog Kinijos institucijos galimai jį seka. Vyras ketino išvykti, bet jo bute pasirodė 20 policijos pareigūnų. Pasak pašnekovo, jie sulaikė jį ir jo merginą, namus apvertė aukštyn kojomis, areštavo kompiuterius ir dokumentus.

Vyras sakė, kad tyrėjai greitai atkreipė dėmesį į jo nevyriausybinę organizaciją, spaudė jį atskleisti informaciją apie savo kolegas ir kitus aktyvistus, su kuriais jo grupė dirbo. Valdžios institucijos teigė, kad P.Dahlinas dirbo neteisėtai organizacijai, kuri remia veiklą, keliančią grėsmę Kinijos nacionaliniam saugumui.

Iki 2017 metų spalio 321 žmogaus teisių aktyvistas, jų šeimos nariai ir darbuotojai patyrė vienokias ar kitokias represijas iš valdžios institucijų.

Kas vyko su dingusiaisiais?

Nors CNN kalbinti herojai: Sui, Chenas ir Dahlinas buvo laikomi skirtingose šalies pusėse, jie visi apibūdina panašias kalėjimų sąlygas: paprastai įrengti kambariai ir fluorescencinės lempos, įjungtos 24 valandas per parą.

Pašnekovai sako, kad kalėjimų kamerose jiems nebuvo leista skaityti ar rašyti. Apsaugai stebėjo kiekvieną jų žingsnį, net kai jie naudojosi tualetu.

P.Dahlinas apibūdino laiką kalėjime kaip labai nuobodų. Jis sakė, kad jau beveik laukdavo kasdieninių tardymų, „nes tada tave bent jau išvesdavo į kitą kambarį... ir galėjai turėti tam tikrą kontaktą su žmonėmis“. Tardytojai naudojo metodus, kurie vyrui priminė „blogus amerikietiškus filmus“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Kinijos vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Kinijos vėliava

S.Muqingas taip pat buvo žmogaus teisių aktyvistas. Jį tardė kalėjime, tačiau vyras teigė atsisakęs atsakyti į klausimus, tuomet apklausos tik sunkėjo. „Jie neleido man miegoti keturias dienas ir naktis. Penktą dieną aš galvojau, kad mirsiu“, – sakė vyras.

Pašnekovas teigė, kad miego trūkumas ir kankinimų grėsmė galiausiai palaužė jo valią ir jis pradėjo bendradarbiauti.

Ch.Taihe – profesorius, kuris pasisakė už amerikietiško stiliaus teisinę sistemą Kinijoje, pirmiausiai buvo apkaltintas provokacijomis. Vyras sakė, kad 20-ies valandų tardymo metu jis atsisakė pripažinti bet kokį nusikaltimą, tačiau tada atsidūrė kalėjime su kaliniais, kaltinamais įvairiais nusikaltimais: pradedant nuo smulkių vagysčių ir baigiant nužudymu.

„Aš neturėjau šaukšto ar lazdelių. Mes gaudavom šaukštą ryžių ir turėdavom juos valgyti rankomis“, – pasakojo vyras.

Vėliau vyrui buvo liepta susirinkti daiktus ir jis buvo nuvežtas į apleistą viešbutį, kur praleido dar 10 dienų. Vietos pareigūnai dabar neigia, kad tas pastatas buvo naudojamas kaip slaptas sulaikymo centras.

„Jūs turite prisipažinti“

Žmogaus teisių aktyvistai, laikomi nelaisvėje, buvo susirūpinę ne tik dėl savo gerovės. Jie sako, kad jų artimiesiems taip pat grėsė pavojus.

P.Dahlinas teigė, kad pareigūnai aiškiai parodė, jog jo mergina bus įkalinta tol, kol bus išspręsta jo byla. „Ji buvo įkalinta tik dėl to, kad tai sudarytų spaudimą man“, – sakė vyras.

Galiausiai po daugiau nei trijų savaičių P.Dahlinui buvo pasakyta, kad jis bus paleistas, bet jis turi padaryti vieną dalyką – prisipažinti filmuojamame vaizdo įraše. Norėdamas išlaisvinti savo merginą vyras sutiko tai padaryti.

Jis buvo atvestas į kambarį, kuriame su operatoriumi sėdėjo moteris iš valstybinės Kinijos televizijos. P.Dahlinui buvo paduotas popieriaus lapas su klausimais, kurių jo klaus, ir atsakymais, kuriuos jis pateiks.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Filmavimo kamera
AFP/„Scanpix“ nuotr./Filmavimo kamera

„Aš sukėliau žalą Kinijos vyriausybei. Aš įžeidžiau Kinijos žmonių jausmus. Nuoširdžiai už tai atsiprašau“, – pareiškė P.Dahlinas, vaizdo įraše, kurį transliavo visoje šalyje.

Netrukus po šio įrašo žmogaus teisių aktyvistai įvardijo tai kaip priverstinį prisipažinimą. Vieną iš daugelio, kurie buvo transliuojami per valstybinę televiziją.

Sui ir Chenas sakė, kad turėjo atlikti panašius „prisipažinimus“. Dabar visi trys vyrai neigia bet kokią savo kaltę, tačiau tuomet neturėjo kito pasirinkimo. Jie teigia privalėję atlikti tai, ko iš jų norėjo valdžios institucijos.

„Jūs turite prisipažinti. Priešingu atveju jie jūsų niekada nepaleis“, – sakė Chenas.

Pabaigos nematyti

Represijos prieš aktyvistus Kinijoje vyksta iki šiol. Prieš kelias dienas Kinijos teismas dvejiems metams pasiuntė į kalėjimą žmogaus teisių gynėją Jiangą Tianyongą po to, kai pripažino jį kaltu dėl „ardomosios veiklos“ prieš valstybę.

Rugpjūčio mėnesį jis prisipažino teisme, kuris buvo transliuojamas tiesiogiai internete ir kurį stebėjo jo žmona Jin Bianling Kalifornijoje.

Sunku išlaikyti darnią visuomenę, kai vyksta smegenų plovimas. Bet kurio nepaklūstančiojo laukia žiaurus smurtas.

„Anksčiau jis man sakė: jei aš kada nors pripažinsiu tokį nusikaltimą, reiškia, buvau kankinamas“, – atskleidė žmogaus teisių aktyvisto žmona.

J.Tianyongas buvo žinomas žmogaus teisių gynėjas ir ryžtingas vyriausybės kritikas. Jis dingo 2016 metų lapkričio mėnesį važiuodamas traukiniu iš vieno Kinijos miesto į kitą. Praėjo mėnesiai, kol valdžios institucijos patvirtino, jog jis buvo sulaikytas.

„Prašau, duokite man dar vieną šansą būti žmogumi... ir kompensuoti savo padarytus nusikaltimus“, – J.Tianyongas pasakė savo teismo posėdyje.

Kitas žmogaus teisių gynėjas ir aktyvistas Albertas Ho dar prieš teismą prognozavo, kad J.Tianyongas kaltinimus tikriausiai pripažins tam, kad galėtų toliau gyventi ir kovoti kiekvieną dieną.

„Tik idiotas galėtų patikėti, kad jis tikrai kalbėjo iš širdies“, – A.Ho sakė apie kolegos prisipažinimą teisme.

Miegojimas su peiliu prie lovos

Praėjus šešioms dienoms po „prisipažinimo“, kuris buvo ištransliuotas per Kinijos valstybinę televiziją, CNN herojus P.Dahlinas buvo paleistas iš kalėjimo ir išvežtas iš Kinijos. Jo mergina taip pat buvo paleista, jai nebuvo pareikšti jokie kaltinimai.

Vyras dabar yra įsikūręs Tailande, tačiau jam sunku pamiršti sulaikymo laikotarpį. „Iš pradžių buvo sunku. Kiekvienas šiek tiek didesnis triukšmas naktį mane pažadindavo. Miegojau su peiliu šalia lovos ir buvau pasiruošęs nudurti kiekvieną kiną, kuris prie manęs prisiartins“, – sakė jis.

W.Yu, viena pirmųjų Kinijoje dingusių žmogaus teisių aktyvisčių, taip pat buvo sulaikyta. Jai ir jos vyrui buvo pareikšti kaltinimai „ardomąja veikla“. Jie abu buvo paleisti po daugiau nei metų, kai W.Yu „prisipažinimas“ buvo ištransliuotas per valstybinę televiziją. Su jais kartu buvo suimtas ir jų paauglys sūnus, kuris vėliau buvo paleistas.

Sui ir Chenas abu buvo paleisti iš kalėjimų po to, kai buvo įrašyti jų „prisipažinimai“. Vis dėlto jų atvejais vaizdo įrašai taip ir nepasirodė Kinijos televizijos eteryje.

„Sunku išlaikyti darnią visuomenę, kai vyksta smegenų plovimas, – sakė Sui. „Bet kurio nepaklūstančiojo laukia žiaurus smurtas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius