Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 29 /12:59

Pastebėti įtartini objektai Javos jūroje nėra susiję su dingusiu „AirAsia“ lėktuvu

Indonezijos gelbėtojai mano, kad pradingęs Malaizijos aviakompanijos „AirAsia“ lėktuvas sudužo ir nuskendo, skelbia „Reuters“. Vieno Indonezijos sraigtasparnio įgula pirmadienį pastebėjo dvi naftos dėmes jūros plote, kuriame ieškoma dingusio oro bendrovės „AirAsia“ lainerio, o vienas Australijos paieškų lėktuvas pastebėjo du įtartinus objektus už šimtų kilometrų nuo tos vietos, bet kol kas neaišku, ar jie yra susiję su lėktuvu, kuriame buvo 162 keleiviai ir įgulos nariai.
Paieškos operacija
Paieškos operacija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

12:59 val.  Indonezija: Javos jūroje pastebėtas objektas nesusijęs su dingusiu „AirAsia“ lėktuvu

Objektas, pastebėtas jūroje ieškant dingusio oro bendrovės „AirAsia“ lėktuvo, nėra to lainerio nuolauža, Indonezijos viceprezidentas Jusufas Kalla pareiškė pirmadienį, pasirodžius pranešimams, kad paieškose dalyvaujantis vienas Australijos lėktuvas pastebėjo įtartinų daiktų.

Australija, Singapūras ir Malaizija pasiuntė lėktuvus ir laisvus padėti Indonezijai ieškoti reiso QZ8501 lainerio, kuris sekmadienį dingo virš Javos jūros pakeliui į Singapūrą.

„Tai buvo patikrinta – ir nerasta pakankamų įrodymų patvirtinti tai, kas buvo pranešta“, – J.Kalla sakė per spaudos konferenciją Surabajos oro uoste, iš kurio pakilo tas „AirAsia“ laineris.

Australija, Singapūras ir Malaizija pasiuntė lėktuvus ir laisvus padėti Indonezijai ieškoti reiso QZ8501 lainerio, kuris sekmadienį dingo virš Javos jūros pakeliui į Singapūrą.

11:38 val. Pastebėti įtartini objektai lėktuvo paieškos vietoje

Pirmadienį išplėtus paieškas, Džakartos oro pajėgų bazės vadas vicemaršalas Dwi Putranto nurodė, kad Australijos lėktuvas „Orion“ aptiko įtartinų objektų netoli Nangkos salos, esančios už maždaug 160 kilometrų į pietvakarius nuo Pangkalan Buno miesto Vidurio Kalimantano provincijoje, taip pat už 1120 kilometrų nuo paskutinės žinomos dingusio lainerio buvimo vietos.

„Tačiau negalime būti tikri, ar tai yra dingusio „AirAsia“ lėktuvo dalis, – pažymėjo D.Putranto. – Dabar judame ta kryptimi, kur dabar yra debesuota.“

Manoma, kad „AirAsia“ lėktuvas sudužo ir nuskendo

Indonezijos nacionalinės paieškų ir gelbėjimo tarnybos vadovas Bambangas Soelistyo teigė, kad, remiantis naujausiomis gautomis koordinatėmis, daromos išvados, jog laineris sudužo ir nuskendo. Specialistas taip pat pabrėžė, kad paieškos gali būti sudėtingos.

Indonezijos ekspertas taip pat teigia, kad šalis neturi būtinos įrangos lėktuvo iškėlimui iš jūros dugno, tad pagalbos bus kreiptasi į kitas šalis. 

Dėl technologijos stokos koordinuoju veiksmus su mūsų užsienio reikalų ministru, todėl skolinsimės iš kitų šalių, kurios pasisiūlė padėti

„Dėl technologijų stokos koordinuoju veiksmus su mūsų užsienio reikalų ministru, skolinsimės iš kitų šalių, kurios pasisiūlė padėti. Tai Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir JAV“, – sakė jis.

Šiuo metu paieškos vykdomos Belitungo salos rajone. Planuojama paieškų zoną suskirstyti į septynis sektorius. Paieškose dalyvauja du lėktuvai, trys sraigtasparniai, aštuoni laivai. Į šią vietą vyksta ir Singapūro gelbėtojai. 

Oro linijų „AirAsia“ lėktuvas, kuriuo skrido 162 keleiviai ir įgulos nariai, pradingo. 

Skrydžių kontrolieriai ryšį su dvimotoriu lėktuvu prarado maždaug valanda po to, kai jis 5 val. 20 min. (0 val. 20 min. Lietuvos laiku) išskrido iš Juandos (Džuandos) tarptautinio oro uosto Surabajoje. Iš lėktuvo negauta jokio signalo.

„AirAsia“ pranešė, kad 155 žmonės, buvę reisu QZ8501 skridusiame lėktuve, yra indoneziečiai, trys – Pietų Korėjos piliečiai ir po vieną žmogų iš Singapūro, Malaizijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos. Prancūzas yra antrasis pilotas.

Prieš pat dingimą lėktuvo pilotas paprašė skrydžių kontrolierių Džakartoje leidimo nukrypti nuo skrydžio maršruto ir pakilti 1,8 km į 11,6 km aukštį virš tirštų debesų, sakė Indonezijos transporto ministerijos pareigūnas.

Indonezijos susisiekimo ministras žada peržiūrėti „AirAsia“ veiklą

Indonezijos susisiekimo ministras pirmadienį nurodė, kad vyriausybė peržiūrės oro bendrovės „AirAsia“ veiklą Pietryčių Azijoje.

„Atliksime nuodugnų patikrinimą, taip pat peržiūrėsime „AirAsia“ veiklą Indonezijoje, kad užtikrintume, jog visa jos veikla ateityje būtų geresnė“, – ministras Ignasius Jonanas sakė žurnalistams.

„AirAsia“, kurioje iki šiol nebuvo jokių mirtinų incidentų, nurodė, kad dingusio lėktuvo vėliausi techninės priežiūros darbai buvo atlikti lapkričio 16 dieną.

Australijos premjeras: „AirAsia“ lėktuvo dingimas nelygintinas su MH370 lainerio mįsle

Oro bendrovės „AirAsia“ lėktuvo dingimas virš Javos jūros negali būti lyginamas su bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvo, kuris dingo be pėdsakų kovą, mįsle, pirmadienį pareiškė Australijos premjeras Tony Abbottas.

Australija vadovauja MH370 lainerio, kuris kovo 8-ąją išskrido iš Kvala Lumpūro į Pekiną, tačiau dingo kartu su jame buvusiais 239 žmonėmis, paieškoms.

„Manau, būtų didelė klaida lyginti tai, kas nutiko šįkart, su MH370“, – T.Abbottas sakė Sidnėjaus radijui 2GB.

Tai nėra mįslė kaip MH370 dingimas – ir ne žiaurumas kaip MH17 numušimas

„Kad ir kaip būtų, MH370 yra viena iš didžiausių mūsų laikų mįslių. Tačiau neatrodo, kad („AirAsia“ lainerio dingimas) būtų kokia nors ypatinga paslaptis, – aiškino jis. – Tas lėktuvas skrido įprastu maršrutu pagal įprastą tvarkaraštį; panašu, kad jis susidūrė su siaubingais orais ir yra nukritęs. Tačiau tai nėra mįslė kaip MH370 dingimas – ir ne žiaurumas kaip MH17 numušimas.“

„Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas buvo numuštas liepos 17 dieną virš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos teritorijos rytų Ukrainoje, o per tą katastrofą žuvo 298 žmonės, tarp jų 38 Australijos gyventojai.

MH370 lėktuvas, kaip manoma, sudužo Indijos vandenyne toli nuo Australijos vakarinės pakrantės, kai dėl nežinomų priežasčių pakeitė kursą ir kelias valandas skrido virš tų atokių vandenų.

Intensyvios paieškos iš oro ir jūroje nepadėjo surasti jokių to lainerio pėdsakų. Kelias savaites trukusios povandeninės paieškos, vykdytos labiausiai tikėtinoje katastrofos vietoje, taip pat baigėsi be rezultatų.

Dėl MH370 lainerio dingimo keliamos įvairios prielaidos, įskaitant versiją, kad lėktuvas buvo pagrobtas.

Tačiau aviacijos ekspertas Neilas Hansfordas sako, kad toks scenarijus vargu ar sietinas su „AirAsia“ reiso QZ8501 lėktuvu „Airbus A320-200“.

„Šios aplinkybės labai skirtingos nuo MH370“ incidento“, N.Hansfordas sakė dienraščiui „Sydney's Daily Telegraph“.

„Šis lėktuvas negalėjo nuskristi labai toli ir padaryti didelį lankstą“, – aiškino jis.

T.Abbottas sakė esantis tikras, kad po 2014 metų įvykių aviacijos ekspertai susirinks tartis dėl veiksmingesnių priemonių sekti lainerius, siekiant užtikrinti, „kad mes tiesiog nepamestume lėktuvų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius