-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 11 /16:06

Donaldas Trumpas atsakė į Rusijos grasinimus numušti JAV raketas: „Ruoškitės!“

Rusijos diplomatui pagrasinus, esą šalies pajėgos Sirijoje numuš amerikiečių raketas ir atsakys atsakomaisiais smūgiais, JAV prezidentas Donaldas Trumpas ilgai nelaukė. Ankstų trečiadienio rytą Amerikos laiku jis atsakė: „Rusija, ruoškis, nes raketos atkeliaus – gražios, naujos ir išmanios!“
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos ambasadorius Libane Aleksandras Zasypkinas antradienį pareiškė, kad jos šalis numuš bet kokias į Siriją nutaikytas JAV raketas ir bus pasiruošusi smogti jas paleidusiems objektams.

„Jeigu bus smūgis iš Amerikos pusės, raketos bus numuštos, taip pat bus smogta objektams, iš kurių buvo paleistos salvės“, – diplomatas sakė Libano televizijai „al Manar“ ir pridūrė, kad tai yra Rusijos vyriausybės oficiali pozicija.

D.Trumpas iš pradžių tviteryje tradiciškai pažėrė skundų dėl „melagingų naujienų“, taip greičiausiai bandydamas padidinti spaudimą Ovalinio kabineto link artėjančiam specialiajam prokurorui Robertui Muelleriui.

Bet JAV prezidentas, šiuo metu su sąjungininkais derinantis galimybes smogti Sirijai, tuomet atsakė ir į A.Zasypkino išsakytus grasinimus.

„Rusija sako numušianti visas raketas, kuriomis bus taikomasi į Siriją. Ruoškis, Rusija, nes jos atkeliaus – gražios, naujos ir „išmanios“!

Jūs neturėtumėte būti partneriai su Dujomis Žudančiu Gyvuliu (D.Trumpas omenyje turi B.al Assadą, – red.), kuris žudo savo žmones ir tuo mėgaujasi!“ – tviteryje parašė D.Trumpas.

D.Trumpas nenurodė, ar turi omenyje potencialų JAV karinį smūgį, bet anksčiau grasino imtis karinių veiksmų dėl Sirijoje įvykdytos numanomos cheminės atakos, pasak aktyvistų ir gelbėtojų, nusinešusios daugiau kaip 40 žmonių gyvybių.

Sirijos vyriausybė ir jos sąjungininkė Rusija neigia, kad tokia cheminė ataka buvo.

Į tokį D.Trumpo pranešimą „Twitter“ greitai sureagavo Rusijos užsienio reikalų ministerija. Jos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad „išmanios raketos turėtų skrieti teroristų, o ne teisėtos vyriausybės link.“

Rusija netrukus pateikė iš kojų verčiantį ir desperacija atsiduodantį argumentą. Esą raketos, kuriomis D.Trumpas grasina smogti B.al Assado režimui, sunaikintų įtariamos cheminės atakos įrodymus.

M.Zacharova „Facebook“ pasvarstė, ar Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW), tikrinančios informaciją apie numanomą cheminę ataką Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste, specialistai buvo perspėti, kad amerikiečių raketos sunaikins „visus įrodymus“ apie įtariamą išpuolį.

„O galbūt originali idėja buvo panaudojus išmaniąsias raketas sušluoti provokacijos pėdsakus po kilimu?“ – rašė M.Zacharova.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Marija Zacharova
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Marija Zacharova

Tuo metu Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA pranešė, kad D.Trumpo grasinimai atsakyti į įtariamą cheminę ataką Sirijoje raketomis yra „beatodairiškas eskalavimas“.

„Mūsų nestebina toks beatodairiškas eskalavimas iš tokio režimo, kaip Jungtinės Valstijos, kurios puoselėjo ir tebepuoselėja terorizmą Sirijoje“, – vieną šaltinį Sirijos užsienio reikalų ministerijoje citavo SANA.

D.Trumpas paskelbė ir dar vieną žinutę tviteryje, kuri – jau kiek ramesnė. Jis parašė: „Mūsų santykiai su Rusija blogesni nei bet kada anksčiau, įskaitant Šaltąjį karą. Tam priežasčių nėra. Rusijai mūsų reikia, kad padėtume jos ekonomikai. Tai būtų lengva padaryti. Reikia, kad visos šalys dirbtų kartu. Sustabdykime ginklavimosi varžybas?“

Į A.Zasypkino komentarą anksčiau sureagavo ir Jungtinės Karalystės ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Richardas Barronsas. Jis duodamas interviu nacionaliniam transliuotojui BBC sakė, kad Rusijai darant tokius pareiškimus reikėtų būti labai atsargiai.

„Jeigu jis (A. Zasypkinas, – red.) turėjo omenyje mėginimus skandinti laivus ir numušti lėktuvus, tai yra karas“, – perspėjo jis.

Sirijoje – rusų delegacija

Rusijos naujienų agentūros trečiadienį pranešė, kad Rusijos aukšto rango pareigūnų delegacija atvyko į Siriją susitikti su šios šalies prezidentu B.al Assadu.

Šis vizitas surengtas didėjant tikimybei, kad JAV smogs atsakomąjį smūgį Sirijos režimui už numanomą cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamame mieste.

Kaip praneša „RIA Novosti“ ir TASS, Rusijos delegacija, kurią sudaro naftos turtingo Sibiro regiono gubernatorius ir keli įstatymų leidėjai, į Siriją atvyko trečiadienį.

TASS pranešime iš Sirijos šiaurinio Homso miesto cituojamas parlamentaras Dmitrijus Sablinas, atmetęs kalbas, esą B.al Assadas galėjo pabėgti iš šalies.

Pasak jo, Sirijos lyderis yra Damaske ir susitiks su Rusijos delegacija.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius