Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 03 /2019 11 04

D.Trumpas pagrasino atimti federalinę paramą iš gaisrų niokojamos Kalifornijos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį dar kartą pagrasino uždrausti Kalifornijai naudotis federaline pagalba, kai šios valstijos gubernatorius demokratas sukritikavo valstybės vadovo aplinkosaugos politiką.
Gaisrai Kalifornijoje
Gaisrai Kalifornijoje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Per pastaruosius mėnesius gamtiniai gaisrai Kalifornijoje nuniokojo beveik 40 tūkst. ha, o sekmadienį ugniagesiai tebekovojo su vadinamuoju „Marijos gaisru“, siaučiančiu maždaug už 100 km į šiaurės vakarus nuo Los Andželo.

Sekmadienį D.Trumpas pasitelkė retoriką, panašią į jo pareiškimus praeitais metais, kai Kalifornijos šiaurėje gaisrai nusinešė 86 žmonių gyvybes. Šįkart prezidentas apkaltino gubernatorių Gaviną Newsomą atlikus „siaubingą darbą“ tvarkant miškus.

„Kiekvienais metais, kai siaučia gaisrai ir dega Kalifornija, kartojasi tas pats dalykas, ir tuomet jis kreipiasi į federalinę vyriausybę pagalbos. To nebebus. Susiimk, gubernatoriau“, – sakoma D.Trumpo „Twitter“ žinutėje.

G.Newsomas į D.Trumpo kritiką atsakė lakoniška tviterio žinute: „Jūs netikite klimato kaita. Esate atleidžiamas nuo šio pokalbio.“

Gubernatorius pažėrė išsamesnės kritikos neseniai dienraščiui „The New York Times“ duotame interviu, atkreipęs dėmesį, kad D.Trumpas susilpnino aplinkosaugos priemones.

„Mes kariaujame su labiausiai niokojamais gaisrais per mūsų valstijos istoriją, o Trumpas vykdo visokeriopą puolimą prieš prevencines priemones“, – skundėsi G.Newsomas.

Prezidentas jau ne kartą atvirai reiškė abejones dėl daugelio mokslininkų palaikomos išvados, kad žmogaus veikla skatina klimato pokyčius, įskaitant sausras, didžia dalimi lemiančias gaisrus Kalifornijoje.

Jo administracija rugsėjo 18-ąją nutarė atšaukti iš Kalifornijos valdžios teisę savarankiškai nustatinėti automobilių taršos normas.

G.Newsomas kritikavo respublikonų vyriausybės siunčiamus prieštaringus signalus dėl reagavimo į stichines nelaimes.

„Praeitą vakarą jie rekordiškai greitai patvirtino septynias papildomas paraiškas dėl nepaprastųjų padėčių, – gubernatorius sakė „The New York Times“. – Tačiau itin keista ir stulbina, kad jis [D.Trumpas] viską daro teisingai, kai reikia reaguoti į šias nelaimes, bet viską klaidingai – kai reikia imtis priemonių dėl to, kas jas sukelia.“

Nuo politinių rietenų atitolę ugniagesiai toliau kovojo su liepsnomis ir sekmadienį paskelbė, kad 70 proc. „Marijos gaisro“ jau suvaldyta. Taip pat buvo suvaldyta 78 proc. Kinkeido gaisro, liepsnojančio į šiaurę nuo San Fransisko.

Kiti gaisrai, įskaitant kėlusius pavojų prabangioms viloms ir istorinėms įstaigoms Los Andželo apylinkėse, dabar jau aprimo, o evakavęsi gyventojai pradėjo grįžti namo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius