Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 01 30 /17:59

Donaldas Trumpas: JAV žvalgybos tarnybos yra „naivios“ ir „neteisios“ dėl Irano

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį užsipuolė savo šalies žvalgybos tarnybas pavadindamas jas „naiviomis“ ir „neteisiomis“ dėl Irano.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas: JAV žvalgybos tarnybos yra „naivios“ ir „neteisios“ dėl Irano / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak prezidento, žvalgybininkai neįvertina Irano grėsmės.

„Galbūt žvalgybai reiktų grįžti į mokyklą!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D.Trumpas.

„Kas dėl Irano keliamų pavojų, žvalgybos žmonės atrodo itin pasyvūs ir naivūs. Jie yra neteisūs!“ – pridūrė jis.

Nepaisant šių pareiškimų griežtumo, tai nėra pirmas kartas, kai D.Trumpas viešai kritikuoja savo paties žvalgybos agentūras.

Tokia kritika, išsakyta „Twitter“ žinutėse, kuriose D.Trumpas taip pat gyrė savo politiką Sirijos ir Šiaurės Korėjos atžvilgiu, nuskambėjo antradienį JAV žvalgybos agentūroms pateiktus išvadas, regis, prieštaraujančias prezidento optimistiškiems įvertinimams.

Per pasaulinėms grėsmėms skirtą posėdį Senato žvalgybos komitete aukšto rango pareigūnai nesutiko su D.Trumpo teiginiais, jog džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) yra nugalėtas, ir kad Šiaurės Korėja gali būti įtikinta atsikratyti savo branduolinio arsenalo.

Jie taip pat ginčijo D.Trumpo pareiškimą, kad Teheranas šiuo metu aktyviai siekia pasigaminti branduolinių ginklų.

Remdamasis šiuo argumentu prezidentas praeitais metais pasitraukė iš daugiašalės sutarties dėl Irano branduolinės programos.

Žvalgybos tarnybų vadovai dar kartą pabrėžė manantys, kad Rusija mėgino pakreipti 2016 metų prezidento rinkimus D.Trumpo naudai ir veikiausiai kišis į 2020 metais vyksiantį balsavimą. Pats D.Trumpas ne kartą neigė, kad buvo susimokęs su Maskva.

Tokius pareiškimus žvalgybos agentūrų vadovai padarė kelios savaitės po to, kai D.Trumpas paskelbė, jog IS džihadistai buvo įveikti ir šiuo argumentu grindė netikėtai paskelbtą savo sprendimą išvesti JAV karinį kontingentą iš Sirijos.

Be to, savo išvadas pareigūnai pateikė likus kelioms savaitėms iki D.Trumpo planuojamo antrojo susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu. Per tą susitikimą tikimasi aptarti šios labai izoliuotos valstybės pažadus dėl denuklearizacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius