-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 08 29 /10:28

Donaldas Trumpas: „Mes labai saugome Baltijos jūros regioną“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad JAV labai saugo Baltijos jūros regioną. JAV vadovas patikino, kad jeigu kiltų karinė grėsmė, Vašingtonas kartu su sąjungininkais su ja susidorotų, rašo „Reuters“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Per bendrą spaudos konferenciją su JAV besilankančiu Suomijos prezidentu Sauli Niinisto paklaustas, ar Rusiją laiko grėsme, D.Trumpas atsakė, kad „daug šalių laikau saugumo grėsme, kai matau, kas darosi pasaulyje“.

„Mes labai saugome tą regioną, – apie Baltijos regioną sakė D.Trumpas. – Tai viskas, ką galiu pasakyti. Mes labai, labai saugome. Turime puikių draugų ten.“

„Tikiuosi, kad dorotis neteks, bet jeigu reikės, tai pajėgtume“, – tikino JAV vadovas.

Per spaudos konferenciją D.Trumpas taip pat sakė, kad svarbu turėti gerus santykius su Rusija, nes tai „didelė šalis, branduolinė šalis ir šalis, su kuria turime bendrauti“.

Jis sakė tikintis, kad galiausiai vieną dieną JAV turės labai gerus santykius su Rusija. „Manau, tai naudinga pasaulio taikai ir kitiems dalykams“, – sakė jis.

Suomijos transliuotojas užsiminė apie S.Niinisto nerimą dėl Baltijos regiono saugumo ir ten skraidančių rusų lėktuvų su išjungtais atsakikliais, perduodančiais informaciją apie jų buvimo vietą. Suomių reporteris paklausė D.Trumpo: „Ar laikote Rusiją grėsme saugumui?“

„Laikome ją labai, labai svarbia pasaulio dalimi, – sakė D.Trumpas, kalbėdamas apie savo šalies santykius su to regiono šalimis. – Laikyčiau daugelį šalių keliančiomis grėsmę, bet visomis šiomis grėsmėmis mes sugebėsime pasirūpinti, jeigu reikės. Tikiuosi, kad tuo rūpintis nereikės, bet jei reikės – pasirūpinsime.“

„Mes labai saugome šį regioną, – pažymėjo jis, paklaustas, kaip toli JAV žengtų, jei situacija Baltijos regione eskaluotųsi. – Tai viskas, ką galiu pasakyti.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saulis Niinisto ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saulis Niinisto ir Donaldas Trumpas

D.Trumpas pažymėjo, kad Rusija gerbia Suomiją, ir sakė besitikintis, kad vieną dieną JAV santykiai su Maskva irgi bus geri.

„Rusija gerbia Suomiją. Suomija buvo laisva nuo Rusijos 100 metų – tikrai, galbūt ji buvo viena iš nedaugelio tokių šalių regione“, – pareiškė D.Trumpas.

Sovietų Sąjunga 1939-ųjų lapkritį pradėjo vadinamąjį Žiemos karą prieš Suomiją ir galiausiai atplėšė dalį jos teritorijos.

„Rusija labai gerbia Suomiją, taigi, tai visada yra gerai, – teigė jis. – Bet manau, kad Suomijai puikiai sekasi su Rusija, ir tikiuosi, kad Jungtinėms Valstijoms vieną dieną irgi pavyks užsitikrinti labai gerus santykius su Rusija.“

JAV ir Suomija ateinantį mėnesį surengs bendras karines pratybas Baltijos jūroje.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as, liepos pabaigoje lankydamasis Taline, sakė, kad Jungtinės Valstijos palaiko ir visada palaikys Baltijos šalis ir jų žmones. Jis tuomet taip pat pareiškė, kad Rusija kelia grėsmę NATO.

„Rusija kelia grėsmę NATO sąjungininkėms, ir JAV padarys viską, kad užkirstų jai kelią“, – Taline viešintis M.Pence'as sakė per bendrą spaudos konferenciją su Baltijos šalių vadovais.

Amerikiečių žiniasklaida jau po D.Trumpo ir S.Niinisto susitikimo pranešė, kad JAV ir Suomija ateinantį mėnesį surengs bendras karines pratybas Baltijos jūroje.

Planuojama, kad šie manevrai vyks netoli Švedijos krantų. Jų laikas turėtų sutapti su rugsėjo 14–20 dienomis Rusijos ir Baltarusijos rengiamomis didelėmis karinėmis pratybomis „Zapad 2017“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius