Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas perspėja: joks diktatorius neturėtų nuvertinti JAV ryžto

Kelionę po Azijos šalis pradėjęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pareiškė, kad joks diktatorius neturėtų nuvertinti Amerikos ryžto, akivaizdžiai taikydamas šį perspėjimą Šiaurės Korėjai.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Per susitikimą su amerikiečiais kariai Jokotos oro pajėgų bazėje į vakarus nuo Tokijo D.Trumpas, vilkėjęs jam padovanotą karišką striukę, pabrėžė, kad „niekas – joks diktatorius, joks režimas ir jokia valstybė – neturėtų nuvertinti ... Amerikos ryžto“.

„Praeityje jie retkarčiais mus nuvertindavo. Jiems tai nebūdavo malonu, tiesa? – sušuko D.Trumpas. – Mes niekada nepasiduosime, niekada nesusvyruosime ir niekada neklupinėsime gindami savo žmones, savo laisvę ir mūsų didžią Amerikos vėliavą.“

D.Trumpas šį diplomatijos maratoną pradėjo Korėjos pusiasalyje tvyrant didelei įtampai. Jungtinės Valstijos pastarosiomis savaitėmis pasiuntė savo strateginius bombonešius praskristi virš Pietų Korėjos; taip pat baiminamasi, kad Pchenjanas gali surengti naują raketos bandymą.

JAV prezidentas pirmiausiai aplankys Japoniją ir Pietų Korėją – svarbiausias JAV sąjungininkes šiame regione, remiančias Vašingtono pastangas priversti Pchenjaną atsisakyti savo branduolinio ginklavimosi programos. Be to, šios šalys gali labiausiai nukentėti, jeigu Korėjos pusiasalyje įsipliekstų didelis karinis konfliktas.

Bičiuliai golfo laukuose

D.Trumpo lėktuvas nusileido Tokijuje saulėtą dieną. Prezidentas ir jo žmona nulipo trapu ir buvo pasveikinti susirinkusios didelės minios.

Kalbėdamasis su žurnalistais prie lėktuvo prezidentas sakė, kad tikriausiai per šią kelionę susitiks su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

„Manau, tikėtina, kad susitiksime su Putinu, taip. Norime Putino pagalbos dėl Šiaurės Korėjos – ir susitiksime su daugeliu lyderių“, – pažymėjo D.Trumpas.

Jis pridūrė, kad Šiaurės Korėja yra „didelė problema mūsų šaliai ir pasauliui, tad norime, kad ji būtų išspręsta“.

Vis dėlto D.Trumpas maloniai atsiliepė apie tos uždaros valstybės žmones.

„Manau, jie nuostabūs žmonės. Jie darbštūs. Jie šilti – daug šiltesni negu pasaulis iš tikrųjų žino arba supranta. Jie – puikūs žmonės. Ir tikiuosi, visiems viskas išeis į gera“, – sakė jis.

Vėliau D.Trumpas išvyko pažaisti golfo su savo „bičiuliu“ – Japonijos premjeru Shinzo Abe, nerimaujančiu dėl Šiaurės Korėjos balistinių raketų, paleistų praskrieti virš jo šalies šiaurinės salos, ir Pchenjano grasinimų „paskandinti“ Japoniją vandenyne.

D.Trumpas ir Sh.Abe palaiko glaudžius asmeninius ryšius. Tris dienas truksiančios JAV prezidento viešnagės programa yra neįprastai laisva: po žaidimo devynių duobučių golfo aikštyne jis ir Sh.Abe dar klausysis internete išpopuliarėjusio komiško atlikėjo Pikotaro dainų.

Japonijos lyderis neseniai smarkiai sustiprino savo pozicijas po triuškinamos pergalės pirmalaikiuose parlamento rinkimuose. Jis tvirtai palaiko D.Trumpo politiką kiek įmanoma spausti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną ir grasinti jam karinės jėgos panaudojimu.

„Noriu dar labiau sutvirtinti Japonijos ir JAV aljansą, pagrįstą mūsų pasitikėjimo ir draugystės ryšiais su prezidentu Trumpu“, – Sh.Abe sakė atvykus JAV lyderiui.

D.Trumpas savo ruožtu pareiškė, kad Japonija yra „branginama JAV partnerė ir gyvybiškai svarbi sąjungininkė“.

„Trumpui Japonijoje pakanka žaisti golfą, nes jis žino, kad Japonija palaikys (Jungtines Valstijas), kad ir kas benutiktų. Viskas buvo išspręsta iš anksto“, – naujienų agentūrai AFP sakė Tokijuje įsikūrusio Hitocubašio universiteto politologas Tetsuro Kato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius