Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas pripažino, kad FTB vadovą atleido galvodamas apie tyrimą dėl Rusijos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pripažino, kad prie sprendimo atleisti FTB direktorių atvedė tyrimas dėl įtarimų, kad jo komandos žmonės palaikė artimus ryšius su Rusijos pareigūnais, rašo „The Guardian“.
Donaldas Trumpas ir Jamesas Comey
Donaldas Trumpas ir Jamesas Comey / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas „NBC News“ interviu sakė galvojęs apie „šitą Rusijos dalyką“, kai nusprendė atleisti Jamesą Comey. Anksčiau Baltieji rūmai aiškino, kad jis atleistas dėl Hillary Clinton el.laiškų tyrimo.

J.Comey buvo atleistas, kai vadovavo tyrimui dėl galimo D.Trumpo patarėjų ir Rusijos pareigūnų bendradarbiavimo. Ketvirtadienį, gindamas tokį sprendimą, D.Trumpas televizijos interviu sakė: „iš tikrųjų, kai nusprendžiau tiesiog tai padaryti, pasakiau sau – „Žinai, šitas Rusijos dalykas su Trumpu ir Rusija yra išgalvota istorija, tai demokratų pasiteisinimas dėl pralaimėtų rinkimų, kuriuos jie turėjo laimėti“.

D.Trumpas tris kartus FTB direktoriaus klausė, ar jis nėra tyrėjų taikiklyje

JAV vadovas taip pat pareiškė, kad triskart klausė dabar jau atleisto FTB direktoriaus, ar jis nėra atsidūręs tyrėjų taikiklyje.

D.Trumpas sakė klausęs J.Comey, ar jis figūravo kontržvalgybos tyrimuose. Prezidentas sakė dukart tokį klausimą jam uždavęs telefonu, o dar kartą – per vakarienę Baltuosiuose rūmuose.

„Iš tikrųjų jo paklausiau, taip. Pasakiau: „Jei galite, pasakykite man, ar esu tiriamas?“ – sakė JAV vadovas. „Jis atsakė: „Nesate tiriamas“, – prisiminė šalies lyderis.

Šis jo pareiškimas dar labiau sustiprino įtarimus dėl prezidento kišimosi į teisėsaugos institucijų veiklą.

Toks D.Trumpo klausimas yra itin neįprastas, nors ir teisėtas. Teisingumo departamento buvęs atstovas spaudai MSNBC sakė, kad to klausti D.Trumpui buvo visiškai nederama. „Jameso Comey atsakymas taip pat pažeistų Teisingumo departamento taisykles“, – aiškino jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas po susitikimo su S.Lavrovu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas po susitikimo su S.Lavrovu

Prieštarauja ankstesniems pranešimams

Interviu D.Trumpas taip pat kalbėjo priešingai nei jo viceprezidentas ir atstovas spaudai. Prieštaraudamas ankstesniems Baltųjų rūmų pranešimams, ketvirtadienį jis sakė nusprendęs atleisti J.Comey dar prieš gaudamas rekomendaciją iš generalinio prokuroro pavaduotojo.

Antradienį Baltieji rūmai paskelbė pranešimą apie žinutę iš genenralinio prokuroro pavaduotojo Rodo Rosensteino, kurioje jis kritikavo, kaip J.Comey praėjusiais metais tvarkėsi su tyrimu dėl H.Clinton el.laiškų. Atstovas spaudai Seanas Spiceris tikino, kad tai ši žinutė paskatino D.Trumpą atleisti J.Comey. Trečiadienį taip teigė ir viceprezidentas Mike'as Pence'as.

Prieštaraudamas ankstesniems Baltųjų rūmų pranešimams, ketvirtadienį jis sakė nusprendęs atleisti J.Comey dar prieš gaudamas rekomendaciją iš generalinio prokuroro pavaduotojo.

Bet ketvirtadienį D.Trumpas jau tikino: „Aš rengiausi atleisti J.Comey. Mano sprendimas. Rengiausi atleisti J.Comey. Beje, nėra tinkamo laiko, kada tai padaryti. Aš jį rengiausi atleisti nepaisant rekomendacijų“.

Kaip rašo „The Guardian“, nauji D.Trumpo komentarai tikriausiai susilauks naujos kritikos bangos. Įtarimai, kad J.Comey buvo atleistas dėl jo vadovaujamo tyrimo dėl Rusijos, pasipylė iškart, kai tik buvo pranešta apie jo atleidimą. Pasirodė pranešimų, kad D.Trumpą pastarosiomis savaitėmis ypatingai erzino tebevykstantis tyrimas ir tai, kad jis nesulaukė paramos iš FTB dėl savo kaltinimų, neva B.Obamos administracija klausėsi D.Trumpo pokalbių.

Ketvirtadienį laikinai FTB vadovo pareigas eiti paskirtas Andrew McCabe taip pat paneigė ir Baltųjų rūmų aiškinimus, kad J.Comey pastaruoju metu yra netekęs savo pavaldinių paramos.

Kokia yra atleidimo priežastis?

Prezidento oponentai tvirtina, kad J.Comey atleidimas buvo bandymas nutraukti FTB tyrimą dėl galimo Rusijos kišimosi į 2016-ųjų rinkimus bei galimų D.Trumpo kampanijos ir Kremliaus ryšių.

D.Trumpo interviu pasirodė tą pačią dieną, kai laikinasis FTB direktorius JAV Kongresą patikino, kad J.Comey atleidimas nesutrukdys minėtam tyrimui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./FTB direktorius Jamesas Comey
AFP/„Scanpix“ nuotr./FTB direktorius Jamesas Comey

„Iki šiol nėra buvę jokių bandymų trukdyti mūsų tyrimui“, – per Senato Žvalgybos komiteto posėdį sakė laikinasis FTB vadovas Andrew McCabe'as. Šis posėdis įvyko jau dvi dienas tvyrant sumaiščiai, sukeltai J.Comey atleidimo.

„Negalite sustabdyti FTB vyrų ir moterų, besielgiančių teisingai, – sakė jis. – Visi agentai, įsitraukę į tyrimą, tebėra savo postuose.“

D.Trumpas NBC sakė, kad būtų „siaubinga“, jei būtų patvirtinta prielaida, kad Rusija įsikišo į 2016-ųjų rinkimus.

Tačiau jis dar kartą paneigė, kad jo kampanija yra susijusi su Maskva.

„Nėra jokių slaptų susitarimų tarp manęs, mano kampanijos ir rusų“, – pareiškė D.Trumpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius