-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 13 /22:47

Donaldas Trumpas skelbia apie „istorinį taikos susitarimą“ tarp Izraelio ir JAE

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį netikėtai paskelbė, kad Izraelis ir Jungtiniai Arabų Emyratai pasiekė taikos susitarimą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / ZUMAPRESS.com

Santykių tarp JAE ir Izraelio normalizavimas yra „DIDŽIULIS proveržis“, tviteryje parašė JAV vadovas, pavadinęs tai „istoriniu taikos susitarimu tarp dviejų mūsų PUIKIŲ draugų“.

Kiek vėliau žurnalistams D.Trumpas sakė, kad tikimasi ir daugiau diplomatinių proveržių tarp Izraelio ir jo kaimynystėje esančių musulmoniškų šalių.

„Vyksta dalykai, bet apie juos negaliu šnekėti“, – teigė prezidentas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pavadino tai „istorine diena ir svarbiu žingsniu taikos Artimuosiuose Rytuose link“.

„Jungtinės Valstijos tikisi, kad šis drąsus žingsnis bus pirmasis iš virtinės susitarimų, užbaigsiančių 72 metus trunkantį priešiškumą regione“, – sakė M.Pompeo.

Pareiškime, kurį D.Trumpas paskelbė tviteryje, sakoma, kad Izraelio ir JAE vadovai „sutiko visiškai normalizuoti santykius“. Be kita ko, Izraelis sutiko sustabdyti plano dėl dalies palestiniečių teritorijų aneksijos įgyvendinimą.

„Šis istorinis diplomatinis pasiekimas padės vykdyti taikos procesą Artimųjų Rytų regione“, – sakoma bendrame JAV prezidento D.Trumpo, Izraelio premjero Benjamino Netanyahu ir Abu Dabio sosto įpėdinio šeicho Mohammedo bin Zayedo al Nahyano pareiškime.

Jame taip pat pažymima, kad Izraelio ir JAE delegacijos artimiausiomis savaitėmis susitiks pasirašyti dvišalių susitarimų, susijusių su investicijomis, turizmu, tiesioginiu oro susisiekimu, saugumu, telekomunikacijomis, technologijomis, energetika, sveikatos apsauga, kultūra, aplinkos apsauga, ambasadų įkūrimu ir kitomis sritimis.

JAE lyderis savo ruožtu pabrėžė, kad Izraelio ir JAE dar laukia daug darbo siekiant normalizuoti dvišalius santykius.

„Telefoninio pokalbio metu su prezidentu Trumpu ir ministru pirmininku Netanyahu buvo pasiektas susitarimas sustabdyti Izraelio aneksiją palestiniečių teritorijose. JAE ir Izraelis susitarė bendradarbiauti ir parengti veiksmų planą dvišaliams santykiams užmegzti“, – parašė jis tviteryje.

Izraelio ministras pirmininkas B.Netanyahu ketvirtadienį gyrė tarpininkaujant JAV pasiektą savo šalies susitarimą su Jungtiniais Arabų Emyratais dėl dvišalių santykių normalizavimo.

„Šiandien Izraelio ir arabų pasaulio santykiuose prasidėjo nauja era“, – sakė jis per spaudos konferenciją, kurią transliavo televizija.

„Drąsus žingsnis“

Jungtiniai Arabų Emyratai ketvirtadienį pareiškė, kad susitarimas su Izraeliu dėl dvišalių santykių normalizavimo yra „drąsus žingsnis“ siekiant dviejų valstybių sprendinio Artimųjų Rytų konfliktui užbaigti.

„Dauguma šalių laikys tai drąsiu žingsniu siekiant užsitikrinti dviejų valstybių sprendinį, suteikiančiu laiko deryboms“, – per spaudos konferenciją sakė JAE užsienio reikalų ministras Anwaras Gargashas.

Paklaustas, kada šalys atidarys savo ambasadas, ministras sakė nenorintis spėlioti dėl tikslaus laiko, bet pridūrė, jog tai turėtų įvykti gana greitai.

„Ryšių plėtojimas“

Tačiau palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“, kontroliuojanti Gazos Ruožą, netrukus pareiškė, kad susitarimas „netarnauja palestiniečių reikalui“.

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi, kurio šalis 1979 metais pasirašė sutartį su Izraeliu, nors tam priešinosi arabų pasaulis, gyrė naująjį susitarimą ir sakė besitikintis, kad jis atneš „taiką“ Artimuosiuose Rytuose.

Palestinos Autonomija atmetė Izraelio ir JAE sutartį, prašo Arabų Lygos susitikimo

Palestinos Autonomija ketvirtadienį pareiškė „griežtai atmetanti ir smerkianti“ Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų sudarytą susitarimą normalizuoti santykius, taip pat paragino sušaukti nepaprastąjį Arabų Lygos susitikimą.

Palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso pranešime netikėtas susitarimas, numatantis, kad Izraelis įšaldys planus aneksuoti dalį okupuoto Vakarų Kranto teritorijų, vadinamas „agresija“ prieš Palestinos žmones ir jų siekių, įskaitant norą įkurti dalyje Jeruzalės savo būsimos valstybės sostinę, „išdavyste“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius