Donaldas Trumpas užsipuolė jį sukritikuoti drįsusią britų premjerę Theresą May

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį vakare viešai supliekė Didžiosios Britanijos premjerę Theresa May ir atmetė jos išsakytą kritiką dėl antimusulmoniškos propagandos įsiplieskus diplomatiniam kivirčui tarp dviejų lyderių.
Donaldas Trumpas ir Theresa May
Donaldas Trumpas ir Theresa May / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Strimgalviais puolęs smerkti vieną artimiausių Amerikos tarptautinių partnerių, D.Trumpas pareiškė, kad, užuot jį kritikavusi, Th.May turėtų sutelkti dėmesį į Jungtinės Karalystės gynimą.

@theresa_may, nesutelk dėmesio į mane, sutelk dėmesį į destruktyvų Radikalaus Islamo Terorizmą Jungtinėje Karalystėje. Mums puikiai sekasi!“ – parašė D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

Kiek anksčiau jis paskelbė analogišką žinutę, tačiau panaudojo neteisingą britų premjerės „Twitter“ asmenvardį.

Didžiojoje Britanijoje apžvalgininkai iškart atkreipė dėmesį, kad nusikaltimų šioje šalyje įvykdoma kur kas mažiau nei JAV. Skaičiuojant rodiklius 100 tūkst. gyventojų, nužudymų Britanijoje per metus įvykdoma keturis kartus mažiau nei Amerikoje. Vertinant absoliučius rodiklius – net 18 kartų mažiau.

Dėl D.Trumpo kišimosi į Britanijos vidaus politikos reikalus anksčiau „ypatingais“ vadinti Vašingtono ir Londono santykiai gerokai pašlijo.

JAV prezidentas anksčiau trečiadienį sulaukė griežtos kritikos namuose ir užsienyje po to, kai tviteryje pasidalijo trimis antimusulmoniškais vaizdo įrašais. Juos anksčiau paskelbė vienos britų kraštutinių dešiniųjų grupės lyderio pavaduotoja, teista už nusikaltimą dėl neapykantos.

Th.May per savo atstovą spaudai perdavė, jog mano, kad D.Trumpas „suklydo“ propaguodamas „neapykanta persmelktus ultradešiniųjų grupės „Britain First“ („Britanija – pirmiausia“) naratyvus“.

Dėl D.Trumpo kišimosi į Britanijos vidaus politikos reikalus anksčiau „ypatingais“ vadinti Vašingtono ir Londono santykiai gerokai pašlijo.

Prezidentas smarkiai supykdė Britanijos valdžią savo tviterio žinutėmis apie terorizmą Jungtinėje Karalystėje, taip pat aštria kritika Londono merui musulmonui Sadiqui Khanui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Londono meras Sadiqas Khanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Londono meras Sadiqas Khanas

S.Khanas trečiadienį judėjimą „Britain First“ apibūdino kaip „niekingą, neapykanta varomą organizaciją, kurios pažiūras derėtų smerkti, o ne skleisti“.

Prieš pasirodant britų premjerei skirtai D.Trumpo žinutei Baltieji rūmai mėgino sumažinti didžiulį triukšmą sukėlusio prezidento sprendimo pasidalyti antimusulmoniškais vaizdo įrašais žalą. Jie pažymėjo, kad net jei šie įrašai yra klaidinantys, prezidentas jais atkreipia visuomenės dėmesį į realią problemą.

„Grėsmė yra reali, ir būtent apie tai kalba prezidentas“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders.

„Scanpix“/AP nuotr./Sarah Huckabee Sanders
„Scanpix“/AP nuotr./Sarah Huckabee Sanders

„Nėra netinkamo laiko“

Kitas D.Trumpo atstovas spaudai Rajas Shahas taip pat gynė prezidento veiksmus: „Nėra netinkamo laiko kalbėti apie Amerikos žmonių saugumą.“

„Būtent šiuos klausimus jis kėlė savo šio ryto „Twitter“ žinutėse“, – pažymėjo R.Shahas.

Viename iš minėtų vaizdo įrašų esą matomas musulmonas, mušantis jaunuolį su ramentais.

Nyderlandų ambasada Vašingtone ėmėsi neįprasto žingsnio ir tviteryje viešai sukritikavo prezidentą.

@realDonaldTrump, faktai yra svarbu. Šiame vaizdo įraše matomas smurtautojas gimė ir užaugo Nyderlanduose. Jis buvo nuteistas ir atliko bausmę pagal Nyderlandų įstatymus“, – rašoma ambasados žinutėje.

Kitame vaizdo įraše esą matoma, kaip gauja islamistų nustumia nuo stogo paauglį ir mirtinai jį sumuša. Šis vaizdo įrašas, regis, buvo padarytas per neramumus Egipte 2013 metais. Už paauglio žūtį atsakingam islamistui 2015 metais buvo įvykdyta egzekucija.

Trečiame vaizdo įraše esą matyti, kaip musulmonas sudaužo į šipulius Mergelės Marijos skulptūrą.

Visi trys vaizdo įrašai pirmiausia buvo paskelbti radikalaus judėjimo „Britain First“ lyderio pavaduotojos Jaydos Fransen paskyroje. Trečiadienį ji dėkojo D.Trumpui už parodytą paramą.

„JUNGTINIŲ VALSTIJŲ PREZIDENTAS DONALDAS TRUMPAS PASIDALIJO TRIMIS VADOVO PAVADUOTOJOS JAYDOS FRANSEN „TWITTER“ VAIZDO ĮRAŠAIS“, – triumfuodamas paskelbė ultradešiniųjų judėjimas.

„DONALDAS TRUMPAS ASMENIŠKAI PASIDALIJO ŠIAIS VAIZDO ĮRAŠAIS IR TURI APIE 44 MILIJONUS SEKĖJŲ! TELAIMINA JUS DIEVAS, TRUMPAI! TELAIMINA DIEVAS AMERIKĄ!“ – rašoma „Britain First“ paskyroje.

J.Fransen pernai buvo nuteista už tai, kad viešai plūdo hidžabą dėvėjusią musulmonę.

2011 metais įkurtas judėjimas „Britain First“, dažnai rengiantis piketus prie mečečių, nesėkmingai dalyvavo keliuose rinkimuose į Britanijos ir Europos Parlamentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius