Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Donaldo Trumpo išsisukinėjimai dėl Rusijos susidūrė su realybe

Realybė atsiveja JAV prezidentą Donaldą Trumpą, rašo AP žurnalistė Julie Pace. Praėjus kelioms valandoms po to, kai D.Trumpas pranešimus apie tai, kad tiriami jo kampanijos darbuotojų ryšiai su Rusija, išvadino „netikromis žiniomis“, Federalinių tyrimų biuro (FTB) vadovas Jamesas Comey patvirtino, jog tyrimas iš tiesų vyksta.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

FTB direktorius taip pat dar kartą užtikrintai teigė, kad nėra jokių įrodymų, kurie pagrįstų D.Trumpo kaltinimus, esą buvęs prezidentas Barackas Obama nurodė įrengti pasiklausymo įrangą D.Trumpo dangoraižyje. Admirolas Michaelis Rogersas, Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) vadovas, griežtai atmetė pareiškimus, kad Jungtinė Karalystė neva padėjo B.Obamai šnipinėti D.Trumpą.

Po aukščiausio rango šalies saugumo pareigūnų teiginių, D.Trumpo plačiai nuskambėję kaltinimai ir užsipuolimai „Twitteryje“ griuvo kaip kortų namelis.

Abu kartu šie pareiškimai, padaryti Kongrese vykusiuose klausymuose , sudavė skaudų smūgį prezidentui. Po aukščiausio rango šalies saugumo pareigūnų teiginių, D.Trumpo plačiai nuskambėję kaltinimai ir užsipuolimai „Twitteryje“ griuvo kaip kortų namelis.

Daugelį prisiekusių D.Trumpo rėmėjų tikriausiai neįtikins šie klausymai. Visgi, D.Trumpo patikimumas ir įvaizdis, kad jis yra tvirtas Respublikonų Kongrese sąjungininkas, susvyravo. Net jeigu ir D.Trumpo aplinkos žmonės bus išteisinti tyrime dėl Rusijos (ką ir toliau tvirtina Baltieji Rūmai), tyrimas gali mėnesius ar net metus temdyti D.Trumpo prezidentavimą ir atitraukti jį nuo ambicingų tikslų vidaus politikoje, kuriuos jis deklaravo prieš rinkimus.

Ši realybė buvo itin akivaizdi šią savaitę. Daugelis kabelinės televizijos kanalų tiesiogiai penkias valandas transliavo J.Comey ir M.Rogerso liudijimus – vietoj Neilo Gorsucho, D.Trumpo nominacijos į Aukščiausiojo teismo teisėjus, pirmojo klausymo Kongrese.

„Scanpix“/AP nuotr./FTB vadovas Jamesas Comey ir NSA vadovas Michaelis Rogersas
„Scanpix“/AP nuotr./FTB vadovas Jamesas Comey ir NSA vadovas Michaelis Rogersas

Klausymai dėl Rusijos įvyko tuo metu, kai D.Trumpas mėgina įtikinti skeptiškai nusiteikusius Respublikonus palaikyti jo sveikatos apsaugos teisės aktą. AP žurnalistė šį teisės aktą vadina įstatymine loterija, kuris turės ilgalaikių pasekmių D.Trumpo santykiams su jo paties partija.

Prezidento politinė pozicija jau pakankamai svyravo iš prieš klausymus Kongrese – apklausų duomenimis, jį teigiamai vertina vos 39 proc. amerikiečių (6 proc. mažiau nei prieš savaitę).

D.Trumpą jau seniai lydi klausimai dėl jo ryšių su Rusija – jis pats draugiškai žiūri į Maskvą, o jo patarėjai įsivėlę į neaiškius santykius su Maskva. Baltieji rūmai ir toliau tvirtina, kad kampanija nekoordinavo savo veiksmų su Rusija, ji niekaip neprisidėjo prie Rusijos programišių vykdytų atakų prieš Demokratų grupes, o kaltinimus artimais ryšiais su Kremliumi vadina politine raganų medžiokle.

Tačiau šie klausymai privertė Baltuosius rūmus karštligiškai ieškoti pasiteisinimų, nors įtikinamų jų ir nerado.

Atstovas spaudai Seanas Spiceris per susitikimą su žurnalistais žarstėsi painiais argumentais. Pavyzdžiui, citavo politikus ir buvusios B.Obamos administracijos pareigūnus, kurie sakė neturintys jokių įrodymų apie D.Trumpo aplinkos ryšius su Rusija. Tačiau atmetė iš esmės tokius pačius pareiškimus iš net ir tų pačių pareigūnų, kuriuose jie pasisakė apie D.Trumpo mestus kaltinimus dėl pasiklausymo. S.Spiceris sakė, kad dar yra tik tyrimo pradžia, dar per anksti daryti kokias nors išvadas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Seanas Spiceris
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Seanas Spiceris

AP žurnalistę ypač nustebino, kai S.Spiceris pradėjo aiškinti, kad Paulas Manafortas 2016 m. rinkimų kampanijoje „vaidino labai ribotą vaidmenį“. O iš tiesų jis D.Trumpo komandos buvo pasamdytas kovo mėnesį kaip suvažiavimo vadybininkas, o gegužės mėnesį paaukštintas į kampanijos vadovus. S.Spiceris D.Trumpo patarėją užsienio politikos klausimais Michaelą Flynną pavadino paprasčiausiu „savanoriu“. O iš tiesų M.Flynnas dažnai keliaudavo su prezidentu, Respublikonų nacionaliniame suvažiavime sakė svarbią kalbą, buvo pirmasis D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

Tiek P.Manafortas, tiek M.Flynnas buvo D.Trumpo atleisti, kai buvo paviešinti jų ryšiai su Rusija.

Tiek P.Manafortas, tiek M.Flynnas buvo D.Trumpo atleisti, kai buvo paviešinti jų ryšiai su Rusija.

P.Manafortas kampaniją paliko rugpjūčio mėnesį, kai žiniasklaidoje buvo paskelbta apie jo verslo ryšius su prokremliškais Ukrainos oligarchais. M.Flynnas buvo atleistas vasario mėnesį, kai paaiškėjo, kad jis melavo apie bendravimą su Rusijos ambasadoriumi JAV.

P.Manafortas ir M.Flynnas abu yra tarp D.Trumpo aplinkos žmonių, kurių galimi kontaktai su Rusija per rinkimų kampaniją dabar tiriami. Žvalgybos komitetas taip pat yra paprašęs Rogerio Stone'o, D.Trumpo patarėjo, ir Carterio Page'o, investicijų bankininko, kuris trumpai patarinėjo dėl užsienio politikos, pateikti dokumentus, susijusius su komiteto vykdomu tyrimu.

Baltieji rūmai, kuriuos remia ir dalis Respublikonų įstatymų leidėjų, teigia, kad tikrasis klausimas turėtų būti kitas – kaip tyrimas dėl D.Trumpo patarėjų tapo viešas. Jie aiškina, kad tyrimo tikslas turėtų būti išsiaiškinimas, kas nutekino slaptą informaciją.

D.Trumpas per klausymus Kongrese mėgino pereiti į puolimą – iš oficialios Baltųjų rūmų paskyros paleido tiradą „Twitter“ žinučių, tarp kurių – ir viena, kurioje jis kaltino B.Obamos administraciją dėl detalių apie M.Flynno kontaktus su Rusijos ambasadoriumi nutekinimu. Kitoje jis neteisingai rašė, esą J.Comey ir M.Rogersas pasakė, kad Rusija nedarė įtakos rinkimų proceso.

Toks D.Trumpo pareiškimas buvo nedelsiant patikrintas. Vieno politiko klausymo metu paklaustas, FTB direktorius aiškiai pasakė, kad to jis tikrai neteigė. „Neturime jokios informacijos šiuo klausimu“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius