-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldo Trumpo keiksnota Saudo Arabija dabar tiesia jam raudoną kilimą

Donaldas Trumpas pirmąja stotele savo ture po pasaulį pasirinko ne JAV žemyninę pusseserę Kanadą ar Jungtinę Karalystę, o Saudo Arabiją – šalį, kuriai turtuolis pernai per rinkimų kampaniją nuosekliai priekaištavo. Įtampą pamiršo ir Rijadas – svečias iš Amerikos bus pasitiktas kaip karalius, rašo „The Washington Post“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Saudo Arabija – švenčiausių islamo religijos, kuri, pasak D.Trumpo, „mūsų nekenčia“, vietų namai. Čia yra Meka ir Medina, kur laikomi pranašo Mahometo palaikai.

D.Trumpas taip pat yra atsainiai pareiškęs, kad Saudo Arabija, kurią jis yra keikęs dėl homoseksualų egzekucijų ir moterų teisių mindymo, neegzistuotų, jei „jos nesaugotų Amerika“.

„Saudo Arabija ilgai neišsilaikytų. Ta šalis yra pinigų mašina, bet mums neatsilygina taip, kaip turėtų. Ar nustočiau pirkti iš jų naftą? O taip, be abejo“, – pernai „The New York Times“ teigė D.Trumpas.

Jis praėjusiais metais puolė Hillary Clinton dėl tariamų ryšių su Rijadu ir yra sakęs, kad Saudo Arabija prisidėjo prie 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rugsėjo 11-osios teroristinis išpuolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rugsėjo 11-osios teroristinis išpuolis

Ir vis dėlto būtent į šią šalį penktadienį atvyksta JAV prezidentas, kuris čia praleis visą savaitgalį ir tik tuomet keliaus į Izraelį, Vatikaną, Italiją ir Belgiją – pastarojoje šalyje vyks NATO viršūnių susitikimas.

Kodėl Saudo Arabija? JAV apžvalgininkai pasirinkimą vadina keistu, tačiau primena, kad šiuo atveju jau tradiciškai svarbu ir pinigai, ir geopolitika.

Pasirodys kantri muzikos žvaigždė

Kaip rašo „The New York Times“, D.Trumpas, kurį supa įvairios intrigos ir skandalai, iš tiesų nėra patenkintas prasidedančios prezidentinės kelionės – jam tokios pirmosios – tvarkaraščiu.

Išvyka turėtų trukti devynias dienas, o JAV prezidentas savo patarėjų esą prašė sutrumpinti komandiruotę perpus.

Išvyka turėtų trukti devynias dienas, o JAV prezidentas savo patarėjų esą prašė sutrumpinti komandiruotę perpus. Galbūt D.Trumpas suvokia, kad ši kelionė nepatyrusiam ir plepiam prezidentui gali virsti tikra nesusipratimų fiesta?

Tiesa, Saudo Arabijoje jam problemų kilti neturėtų – šeichai, norintys pagerinti Baracko Obamos valdymo metais pašlijusius santykius su JAV, D.Trumpą priims puikiai pasiruošę.

Pasirašymui paruoštas visas pluoštas dokumentų – pelningos dvišalės sutartys, įskaitant milžinišką 350 mlrd. JAV dolerių vertės kontraktą dėl ginkluotės pardavimo. Neabejojama, kad bus kalbamasi apie „strateginę partnerystę“.

Rijade vyks bendras Arabų islamo ir Amerikos susitikimas – Saudo Arabija tikisi, kad šis renginys leis šaliai vadinti Vidurio Rytų regiono lydere.

Šalyje vyks vintažinių automobilių šou, sporto renginiai, koncertai. Scenoje pasirodys amerikietis kantri muzikos atlikėjas Toby Keithas, dainavęs ir per D.Trumpo inauguraciją sausį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Toby Keithas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Toby Keithas

Beje, jo repertuare yra tokių dainų kaip „Viskio mergina“ („Whiskey Girl“) ir „Alus mano arkliams“ („Beer for My Horses“) – įdomu, ar T.Keithas ryšis jas užtraukti šalyje, kur galioja itin griežta islamo teisė.

Kalbos laukiama su nerimu

Rijadui D.Trumpo viešnagė labai svarbi, nes Saudo Arabija nori susigrąžinti JAV paramą kovoje su Iranu dėl regiono šeimininko statuso.

Saudo Arabija nori susigrąžinti JAV paramą kovoje su Iranu dėl regiono šeimininko statuso.

B.Obama čia buvo vertinamas kaip pernelyg nuolankus Teherano interesams Amerikos prezidentas, o daugelis Persijos įlankos šalių prieštaravo pasaulio galingųjų susitarimui dėl Irano branduolinės programos.

„Kai prezidentas buvo Obama, čia kalbėta apie išdavystę, – teigia laikraščio „Saudi Gazette“ vyriausioji redaktorė Somayya Jabarti. – Žmonės nebegalėjo atpažinti Jungtinių Valstijų, kurias pažinojo visą gyvenimą. Dabar, valdant Trumpui, santykiai gali būti atstatyti.“

Žinoma, Saudo Arabijos lyderiai nekantriai laukia D.Trumpo kalbos apie islamą. Kalbą JAV prezidentui paruošė patarėjas Stephenas Milleris – ideologas, siejamas su baltųjų nacionalizmu ir islamofobija.

„Scanpix“/AP nuotr./Saudo Arabijos karalius Salmanas
„Scanpix“/AP nuotr./Saudo Arabijos karalius Salmanas

Nors kovos su terorizmu ekspertai Vašingtone baiminasi, kad D.Trumpas gali prisikalbėti, įmanoma, kad jis šia proga atsitrauks nuo prieštaringiausių savo pareiškimų apie islamo ekstremizmą ir prabils apie religijų vienybę.

Bet gali nepadėti ir tai. Vidurio Rytų politikos centro Vašingtone ekspertas Williamas McCantsas pastebi, kad D.Trumpo retorika gali tik padrąsinti islamo fanatikus.

„Ekstremistai maitina vieni kitus. Būtent džihadistai kartoja, kad islamas yra politinė ideologija, o ekstremistai čia, Amerikoje, iš to gyvena. Toks dialogas labai sudėtingas“, – teigia W.McCantsas, kuris pripažįsta kalbos laukiantis su „smalsumu ir baime“.

Vienija veidmainiškumas

Gali laukti ir kitos sunkios akimirkos. Antai jau minėtame viršūnių susitikime gali dalyvauti Sudano prezidentas Omaras Hassanas al-Bashiras, kuris yra Tarptautinio Baudžiamojo Teismo ieškomas karo nusikaltėlis.

Sudanas yra sunitiška šalis, kurią Saudo Arabija norėtų priartinti prie savo orbitos. Tačiau ar tikrai Amerikos prezidentui pridera būti vienoje patalpoje su kitos šalies lyderiu, siejamu su genocidu? Be to, Sudanas, JAV vertinimu, yra terorizmo rėmėjas.

D.Trumpui taip pat reikės elgtis atsargiai ir nesikišti į karalystėje verdančią kovą tarp karališkojo princo Mohammedo bin Nayefo ir gynybos ministro Mohammedo bin Salmano.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Nayefas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mohammedas bin Nayefas

„The Washington Post“ teigimu, D.Trumpas staigmenų Saudo Arabijoje nepateiks. Esą Amerika ir toliau rems kruviną Rijado kišimąsi į karą Jemene, o JAV prezidentas tikrai neskaitys paskaitų apie žmogaus teises.

O „The Intercept“ primena: „Verslas yra verslas.“ D.Trumpas gal ir keikė Saudo Arabiją, bet būtent šeichams dar 2001 metais pardavė visą savojo dangoraižio „Trump Tower“ Niujorke aukštą, o pernai rinkimų kampanijos metu šioje šalyje įregistravo net aštuonias kompanijas.

„Ar jis išdrįs prabilti apie homoseksualus? Moteris? Ar parsiveš žmonių su antrankiais dėl dalyvavimo Rugsėjo 11-osios atakoje?

Daugiau šansų, kad Trumpas grįš atsivertęs į islamą“, – rašo leidinys, darantis išvadą, kad režimą Rijade ir D.Trumpo administraciją vienija panašaus lygio veidmainiškumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius