Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 10 /05:38

Donaldo Trumpo perspėjimas Hillary Clinton: „Jei aš būčiau prezidentas, tu būtum kalėjime“

Šiąnakt, ketvirtą valandą nakties Lietuvos laiku, prasidėjo antrieji JAV kandidatų į prezidento postą debatai. Vašingtono universitete, Sent Lujise, žodžių kare susikibo respublikonas Donaldas Trumpas ir demokratė Hillary Clinton.
Donaldas Trumpas debatuose
Donaldas Trumpas debatuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuose pusantros valandos debatuose, kuriuos moderavo CNN laidų vedėjas Andersonas Cooperis ir Martha Raddatz iš „ABC News“, klausimus uždavinėjo ir patys rinkėjai.

05:37 val. Paprašyta pagirti D.Trumpą bent dėl vieno dalyko, H.Clinton išskyrė jo vaikus. „Jie yra labai gabūs žmonės“, – pabrėžė demokratė ir pridūrė, kad visgi nesutinka beveik su jokia mintimi, kurią išsako jų tėvas.

D.Trumpas pasidžiaugė komplimentu jo vaikams. „Jie išties yra nuostabūs vaikai“, – teigė jis.

Pagirdamas H.Clinton, respublikonas pripažino: „Ji kovotoja, ji nepasiduoda. Aš nesutinku su ja, bet gerbiu jos ryžtą kovoti.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai

05:35 val. D.Trumpas pagyrė klausimą apie energetinius išteklius uždavusį vaikiną. „Mes žudome savo energetikos įmones. Hillary Clinton nori uždaryti paskutines kasyklas šioje šalyje“, – aiškino respublikonas.

„Aš sugrąžinsiu šias kompanijas atgal. Jos mokės mokesčius, padės panaikinti biudžeto deficitą. Pažiūrėkit, kas nutiko plieno pramonei. Kinija mus užvertė pigia plieno produkcija“, – piktinosi D.Trumpas.

H.Clinton pastebėjo, kad pats D.Trumpas naudoja pigų plieną iš Kinijos savo projektuose. „Žinote, kad mes pirmą kartą istorijoje esame energetiškai nepriklausomi“, – teigė demokratė, žadėdama išlaikyti šią poziciją.

„Skatinsiu perėjimą prie švarios, atsinaujinančios energijos. Tikiu, kad galime tapti lyderiaujančia tokios energetikos valstybe“, – kalbėjo H.Clinton.

05:30 val. Kalbėdama apie Aukščiausiojo teismo teisėjų pasirinkimą, H.Clinton sakė, kad nori tokių teisėjų, kurie gintų moterų teises, užtikrintų tos pačios lyties partnerystės įgyvendinimą ir vestų visuomenę į priekį.

D.Trumpas tikino, kad jau yra išsirinkęs dvidešimt kandidatų, kurie galėtų užimti tokio teisėjo vietą.

„Aš savo rinkimuose panaudojau šimtus milijonų dolerių. Finansavau savo kampaniją. Gavau nemažai smulkių aukų“, – pasakojo D.Trumpas, įgeldamas H.Clinton dėl nenoro finansuoti savo pačios kampaniją, abejodamas jos sprendimų skaidrumu.

05:25 val. H.Clinton pareiškė, kad D.Trumpas neturi savybių, kurios paverstų jį geru JAV prezidentu. „Tai ne tik mano nuomonė. Tai nacionalinio saugumo ekspertų, kitų respublikonų nuomonė“, – teigė ji.

Tuo metu respublikonas gynėsi dėl savo pasisakymų socialiniuose tinkluose, aiškindamas, kad tai yra bendravimo su rinkėjais forma. „Aš tikrai nematau, kodėl turėčiau gėdytis bendravimo socialiniuose tinkluose“, – pareiškė D.Trumpas.

Jo teigimu, naktiniai pasisėdėjimai „Twitter“ tinkle rodo, kad jis būtų pasirengęs vadovauti šaliai bet kuriuo metu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai

05:20 val. Įsiaudrinęs respublikonas kaltino H.Clinton nuolatiniu melu. „Ji tik kalba, bet nesirūpina. Aš būčiau puikus prezidentas juodaodžiams. Rūpinčiausi jų interesais“, – tikino jis, paklaustas apie visuomenės grupių suvienijimą.

„Ji turi neįtikėtiną neapykantą savo širdyje“, – pareiškė D.Trumpas, kalbėdamas apie demokratės pažiūras.

H.Clinton pabrėžė savo patirtį viešojoje politikoje, teigdama, kad karjerą pradėjo nuo juodaodžių, neįgalių vaikų teisių gynimo.

„Daugelis žmonių netiki, kad jie ras vietos Donaldo Trumpo Amerikoje“, – sakė ji, pasakodama istoriją apie berniuką iš Etiopijos įsivaikinusią moterį, kuriai sūnus pareiškė, kad bijo, jog D.Trumpas išsiųs jį ir atskirs nuo naujosios mamos.

05:15 val. D.Trumpas piktinosi JAV karinių pajėgų strategija. Jo teigimu, Amerika klysta, išduodama savo planus. Moderatorei pastebėjus, kad karinės pajėgos elgiasi pagal apgalvotą strategiją ir daro tai, kovodamos ir psichologinį karą, respublikonas sutriko: „Nematau priežasčių, kodėl jie tai turėtų daryti.“

H.Clinton tikino, kad jos valdymas būtų griežtesnis nei prezidento B.Obamos. „Aš taikyčiausi į Baghdadi“, – sakė ji, turėdama galvoje „Islamo valstybės“ lyderį, pabrėždama, kad lyderių eliminavimas išblaškė „al Qaeda“.

„Aš apginkluočiau kurdus, kad jų kovotojai padėtų perimti Rakos miesto kontrolę“, – pridūrė demokratė.

05:10 val. Klausimas apie padėtį Sirijoje ir milžinišką skaičių aukų.

H.Clinton pabrėžė, kad Sirijos ir Rusijos režimas siekia sunaikinti Alepo miestą, paskutinį opozicijos bastioną. „Rusijai nerūpi ISIS, jie nori išsaugoti Assadą valdžioje“, – teigė demokratė.

„Rusija nusprendė žengti visu greičiu Sirijoje ir jie nusprendė, kokio prezidento JAV nori. Tai nesu aš“, – sakė H.Clinton. „Aš sieksiu Sirijos ir Rusijos karo nusikaltimo tyrimų“, – pridūrė ji.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai

D.Trumpas priminė, kad B.Obamos „raudonoji linija“ Sirijoje peržengta jau seniai. „Ji kietai kalba apie Putiną, Assadą, remia sukilėlius ... Ar mes žinome, kas tie sukilėliai? Jie pasirodo blogesni nei tie, kuriuos šaliname. Žiūrėkite, kas nutiko Libijoje, tai jos politikos pasekmė“, – sakė jis.

„Rusija vysto savo branduolinę programą, mūsų branduolinė programa stovi vietoje“, – aiškino D.Trumpas.

Moderatorė priminė, kad viceprezidentas M.Pence'as žadėjo atsakyti į Rusijos agresiją.

D.Trumpas pabrėžė, kad jis nesutinka su M.Pence'o pasisakymu ir konstatavo, kad Sirija jau valdoma Rusijos ir Irano.

05:05 val. Atsakydama į D.Trumpo pastabas apie trisdešimt metų neveiklumo, H.Clinton išvardino dalį savo darbų. „Mano vardas yra mažiausiai ant keturių tūkstančių įstatymų projektų ir pakeitimų“, – pabrėžė demokratė.

05:00 val. Respublikonų kandidatas pažadėjo mažinti mokesčius vidurinei klasei. „Hillary Clinton nori pakelti jūsų mokesčius ir tai bus pražūtis mūsų šaliai“, – tikino D.Trumpas.

„Viskas, ką girdėjote iš Donaldo, yra netiesa. Jis gyvena alternatyvioje tikrovėje. Keista girdėti iš žmogaus, kuris beveik dvidešimt metų nemokėjo mokesčių, ką jis darys mokesčių politikoje“, – D.Trumpo padėtį pašiepė H.Clinton.

Jos teigimu, D.Trumpo pasiūlymai leis dar labiau augti stambioms kompanijoms ir prispaus mokesčių našta mažiausiai uždirbančius.

„Aš noriu investuoti į jus, į sunkiai dirbančias šeimas“, – pabrėžė politikė.

04:50 val. H.Clinton pabrėžė, kad ji sutinka priimti daugiau pabėgėlių (nuo 10 iki 65 tūkstančių), turėdama galvoje, kad žmonės bėga iš Sirijos, kentėdami ir žūdami dėl Sirijos režimo ir Rusijos karinių atakų.

„Manau, kad daugeliu atveju už tai yra atsakinga Rusija“, – sakė demokratė, primindama visą pasaulį sukrėtusią kruvino berniuko nuotrauką.

D.Trumpas priminė, kad jis balsavo prieš JAV karinę invaziją Irake, o H.Clinton palaikė šį prieštaringai vertinamą sprendimą. „Jos sprendimai siaubingi“, – dėstė respublikonas

„Aš nepažįstu Putino. Nežinau jo. Argi nebūtų puiku, jei sutartume su Rusija?“ – retoriškai klausinėjo D.Trumpas. Jo teigimu, jis neturi jokių finansinių ryšių su Rusija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai

04:40 val. D.Trumpas sulaukė klausimo apie daugiau nei trijų milijonų JAV gyvenančių musulmonų padėtį. Jis pripažino, kad islamofobija išties yra problema, tačiau pabrėžė, kad musulmonai retai bendradarbiauja su teisėsauga, padėdami užkirsti kelią teroro aktams.

„Ji nepaminėjo radikalaus islamo teroro. To nemini ir prezidentas Obama“, – pabrėžė respublikonų kandidatas. „Prieš išspręsdami šią problemą, mes turime ją įvardinti“, – pridūrė jis.

H.Clinton sakė, kad Amerikoje vietos užtenka visiems ir negalima leistis į demagogiją, kokia savo kalbą apipina D.Trumpas.

„Svarbu, kad jie jaustųsi mūsų valstybės, mūsų vidaus saugumo dalimi“, – teigė H.Clinton. „Musulmonų valstybės klauso tokių pasisakymų kaip Donaldo ir galvoja, kodėl mes turėtume su jais bendradarbiauti?“ – pridūrė demokratė.

04:35 val. H.Clinton pabrėžė, kad Obamos sveikatos apsaugos programa nėra tobula, tačiau ją galima pagerinti, atradus bendrą visuomenės sutarimą.

Tuo metu D.Trumpas griežtai supeikė šią sistemą, pabrėždamas mažą konkurencingumą ir kuriamą draudimo kompanijų monopolį.

04:30 val. Respublikonų kandidatas pažadėjo, kad tapęs prezidentu, darys viską, kad H.Clinton būtų griežtai vertinama tyrėjų dėl nuslėptų elektroninių laiškų skandalo.

Demokratei priminus, kad jo elgesys nėra tinkamas JAV prezidento postui ir ji neįsivaizduoja jo užimant tokias pareigas, D.Trumpas replikavo: „Nes tu būtum kalėjime.“

H.Clinton dar kartą išreiškė apgailestavimą dėl skandalo ir pabrėžė, kad tai buvo klaida.

Moderatoriai kelis kartus perspėjo respublikoną, kad šis nepertraukinėtų savo oponentės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai

04:20 val. D.Trumpas sulaukė klausimo, kaip jį pakeitė rinkimų kampanija. Moderatorei pasiteiravus, ar jis pasikeitė nuo 2005 metų garso įrašo, jis atkreipė dėmesį, kad Billas Clintonas moterims padarė tiek blogų dalykų, kiek nepadarė joks kitas Amerikos politikas.

H.Clinton pareiškė, kad D.Trumpas pats sprendžia, apie ką jis nori kalbėti. Ji pacitavo dabartinę pirmąją ponią Michelle Obama: „Jei jie smunka žemyn, tu kilk aukštyn.“

„Jis niekada neatsiprašo“, – pabrėžė H.Clinton, vardindama asmenis, kuriuose įžeidė respublikonų kandidatas.

04:15 val. Moderatorius A.Cooperis iškart uždavė klausimą apie skandalingą D.Trumpo garso įrašą. Respublikono teigimu, tai buvo tik „kalbos už uždarų durų“.

„Aš labai gerbiu moteris. Niekas negerbia moterų taip, kaip aš“, – tikino D.Trumpas ir pridūrė, kad sukurs saugesnę valstybę ir nugalės „Islamo valstybę“.

H.Clinton pabrėžė, kad pastarąsias dvi dienas apmąstė D.Trumpo žodžius. „Anksčiau aš nepritardavau respublikonų kandidatų teiginiams, bet niekada nekeldavau jų tinkamumo klausimo. Su Donaldu viskas kitaip... Mes matėme, kaip jis įžeidinėja moteris, vertina jų išvaizdą, matėme, kaip jis jas žemina. Tai yra tai, kas yra Donaldas Trumpas“, – rėžė H.Clinton.

Demokratės teigimu, D.Trumpas užsipuolė ne tik moteris, bet ir juodaodžius, meksikiečius ir kitas mažumas.

04:10 val. Hillary Clinton sulaukė pirmojo klausimo dėl prezidentiniuose debatuose demonstruojamo tono. Jos teigimu, būtina demonstruoti teigiamą pavyzdį vaikams ir jaunimui.

„Jei nugalėsime susiskaldymą ir iškelsime bendrus tikslus, turėsime gerą švietimo sistemą, kuri bus pasiekiama visiems, nebus nieko, ko Amerika negalėtų padaryti“, – sakė H.Clinton.

Ramiu tonu debatus pradėjęs D.Trumpas pritarė H.Clinton, teigdamas, kad eina į politiką norėdamas JAV paversti sėkmingesne šalimi, atsikratyti Baracko Obamos sveikatos apsaugos programos, Irano branduolinio susitarimo, kenksmingo Amerikos interesams.

Prarado net bendražygių pasitikėjimą

Ekspertų nuomone, D.Trumpas pralaimėjo pirmuosius debatus, o jo pozicijų nesustiprino ir neblogas M.Pence'o pasirodymas viceprezidentų debatuose.

Didžiulį smūgį D.Trumpo rinkimų kampanijai sudavęs prieš kelias dienas išplatintas garso įrašas, kuriame jis žeminančiai atsiliepia apie moteris, pakirto ne tik rinkėjų, bet ir respublikonų partijos narių pasitikėjimą kandidatu.

Likus kelioms valandoms iki debatų respublikonų kandidatas surengė spaudos konferenciją į kurią sukvietė su H.Clinton vyro, buvusio JAV prezidento Billo Clintono sekso skandalais siejamas moteris.

Tiesa, vargu ar šis žingsnis padėjo nukreipti dėmesį nuo vis labiau menkstančios respublikonų paramos ir net viešų raginimų trauktis iš rinkimų kovos.

Pasipiktinimą D.Trumpui viešai išsakė buvęs kandidatas ir įtakingas partijos narys Johnas McCainas. Bendrus savo renginius kuriam laikui atšaukė net ir viceprezidentu ketinantis tapti M.Pence'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius