Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Donbase – paskutinis didelis Rusijos puolimas: ko iš jo tikėtis?

Jei Kremlius neįves visuotinės mobilizacijos, Rusijos kariuomenė turi potencialo tik vienam dideliam puolimui Donbase – po jo puolamasis potencialas bus išnaudotas, teigia autoritetingas karybos ekspertas, Arlingtone, JAV, įsikūrusio tyrimų instituto C.N.A. Rusijos studijų direktorius Michaelis Kofmanas, šeštadienį paskelbęs savo analizę.
Rusijos kariai Mariupolyje
Rusijos kariai Mariupolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, kad be nacionalinės mobilizacijos Donbasas yra paskutinis didelis puolimas, kurį Rusijos kariuomenė gali surengti, atsižvelgiant į dabartinę padėtį ir turimas pajėgas. Nesvarbu, ar tai pavyks, ar ne, Rusijos kariuomenės puolamojo potencialo galimybės bus iš esmės išnaudotos“, – teigia M.Kofmanas tviteryje paskelbtoje apžvalgoje.

Jis pažymi, kad Rusija dabar sieks apsupti Ukrainos pajėgas šiaurinėje Donbaso srityje, tačiau ši operacija bus rizikinga, nes ukrainiečiai stiprina pajėgas aplink Charkivą ir siekia sutrikdyti Rusijos sausumos komunikacijos linijas.

M.Kofmano vertinimu, net jei Rusijos pajėgos pasieks reikšmingų laimėjimų, jos liks pažeidžiamos ukrainiečių kontratakoms.

„Panašu, kad Ukrainos pajėgos kai kuriose vietovėse atliko taktinį atsitraukimą, susprogdino tiltus ir tuo pačiu metu galėjo užimti poziciją kontratakai, kuri keltų grėsmę Rusijos puolimo tęstinumui“, – teigia JAV karybos ekspertas.

Pasak M.Kofmano, Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas nešturmuoti Azovstalio gamyklos Mariupolyje rodo, kad Rusija jau yra patyrusi daug nuostolių ir negali sau leisti prarasti dar daugiau žmonių, kurie reikalingi Donbaso puolimui.

Eksperto teigimu, Rusijos pajėgos pietvakariuose aplink Chersono miestą stengiasi įtvirtinti gynybinį perimetrą į vakarus nuo upės, tačiau ten dislokuoti daliniai patiria spaudimą ir ilgainiui gali būti priversti trauktis į rytus per Dnieprą.

Ukrainiečiai savo ruožtu siunčia pastiprinimą į Zaporižią, Donbasą ir Charkivą ir gali būti pasirengę kontrpuolimui, o papildomai gaunami šarvuočiai ir artilerija leis aprūpinti rezervines brigadas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Azovstal“ gamykla
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Azovstal“ gamykla

„Jei Rusijos kariuomenė siųs dalinius fragmentiškai, laikydamasi kelių, siaurais atstumais – Ukraina juos nugalės, kaip ir kituose mūšiuose. Pastebėjau korekcijas kai kuriose srityse, bet kai kurios problemos yra struktūrinės“, – teigia M.Kofmanas.

Jo teigimu, mūšis Donbase priklausys nuo skirtingų aplinkybių ir rezultatai gali būti įvairūs – nuo Rusijos pajėgų teritorinių laimėjimų iki dar vieno reikšmingo pralaimėjimo.

M.Kofmanas nesureikšmina Rusijos karo vado generolo Aleksandro Dvornikovo paskyrimo vadovauti operacijai.

„Dvornikovo paskyrimas mažai ką keičia. Jis nedaug kuo skiriasi nuo kitų Rusijos generolų. Aktualesnis klausimas – kaip ir ar Rusijos kariuomenė pertvarkė vadovavimą ir kontrolę, oro palaikymą ir logistiką šiam puolimui“, – teigė jis.

M.Kofmanas atkreipė dėmesį, kad Donbasas yra palyginti urbanizuotas regionas.

„Rusijos pajėgoms greičiausiai reikia Severodonecko, kad galėtų kontroliuoti Luhanską ir Slovjanską su Kramatorsku, kad galėtų teigti, jog užėmė Donecką. Tai gali baigtis ilgomis ir brangiai kainuojančiomis kovomis miesto vietovėje“ , – pažymi jis.

Ukrainos pajėgos Donecko srityje sunaikino čečėnų kilmės Rusijos karių būrį
Ukrainos pajėgos Donecko srityje sunaikino čečėnų kilmės Rusijos karių būrį

„Manau, galima sakyti, kad lemiamas karo laikotarpis buvo pirmosios trys savaitės (gal net pirmosios 4 dienos). Kad ir kas nutiktų šiame kitame etape, Rusijos kariuomenė artimiausiu metu greičiausiai išnaudos savo puolamąjį potencialą.

Ar tai pranašauja aklavietę? Nebūtinai. Ukraina turi savų puolimo galimybių. Toliau Rusija gali bandyti įtvirtinti turimos teritorijos kontrolę ir spausti Ukrainą per blokadą. Per anksti prognozuoti, kaip gali atrodyti kitas etapas, ir tai priklauso nuo to, ką Ukraina nuspręs daryti“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius