-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donecko operos teatras: gatvėmis važinėja tankai, bet šou turi tęstis

Nepaisant to, kad centrine Donecko gatve važinėja tankai, daugiau kaip pusė gyventojų pabėgo, miesto operos teatras savo darbo nenutraukė. Jo trupė mėnesiais nesulaukia algų ir rizikuoja gyvybėmis kiekvieną kartą, kai vyksta į darbą, rašo „The Guardian“.
Donecko operos teatro trupė
Donecko operos teatro trupė / donbassopera.com

„Net jeigu žmonės neateina, jie žino, kad teatras veikia, ir tai juos palaiko, taip gyvenimas atrodo normalesnis“, – įsitikinęs baritonas Sergejus Dubnickis, praėjusį sekmadienį atlikęs pagrindinę partiją Johanno Strausso operetėje „Šikšnosparnis“.

Jam teko išmokti diriguoti, nes visi dirigentai pabėgo iš miesto.

„Kai aplink siaučia toks chaosas, grožį pradedame branginti dar labiau“, – žurnalistui sakė 42 metų medicinos seselė Galina, į operą atsivedusi du savo vaikus.

Sviedinys sunaikino spektaklių dekoracijas

Įspūdingas operos teatro pastatas duris atvėrė 1941 metų balandį. 960 vietų žiūrovų salė atrodo didingai, nuostabiai išpuoštame vestibiulyje stovi Aleksandro Puškino ir Taraso Ševčenkos biustai.

Kol kas nei vienas teatro darbuotojas nepateko į daugiau kaip 5 tūkst. žuvusiųjų sąrašą. Tačiau kariniai veiksmai palietė kai kuriuos trupės narius, neseniai per apšaudymą smarkiai nukentėjo vieno solisto butas. O pernai į teatro rūsį įskriejo sviedinys, kuris sunaikino daugybės spektaklių dekoracijas.

Dvi pagyvenusios moterys atsiklaupė ant kelių ir bučiavo rankas dėl to, kad nusprendėme atidaryti sezoną.

Prieš naujo sezono atidarymą praėjusį spalį 20 metų teatrui vadovavęs Vasilijus Riabenkijus sukvietė trupę ir paklausė, ar jie sugebės vaidinti. Visi sutarė, kad jiems reikia tai daryti ir spalio 4 dieną žiūrovams buvo parodytas „Šikšnosparnis“.

„Bilietus dalijo nemokamai, šimtai žmonių stovėjo eilėje. Žmonės liūdėjo, kad negali patekti“, – teigė direktoriaus pavaduotoja Natalija Kovaliova.

Galiausiai jiems buvo leista sėdėti ant laiptų, prie kulisų, salė buvo pilnut pilnutėlė. „Dvi pagyvenusios moterys atsiklaupė ant kelių ir bučiavo rankas dėl to, kad nusprendėme atidaryti sezoną“, – pasakojo ji.

Po trijų dienų teatro direktorius mirė nuo širdies priepuolio. Jo kolegos mano, kad taip nutiko dėl streso.

Teko bėgti į slėptuvę

Dėl saugumo spektakliai rodomi tik dienos metu ir tik per poilsio dienas. Per pastarąsias poilsio dienas teko atšaukti „Bohemą“, nes šeštadienis buvo paskelbtas gedulo diena, pagerbiant žuvusius per troleibuso susprogdinimą.

„Šikšnosparnį“ irgi būtų tekę atšaukti, nes per apšaudymą nukentėjo vietos elektrinė, ir valandą prieš spektaklį teatre dingo elektra, tačiau po kurio laiko ji atsirado ir spektaklis įvyko.

„Buvo keli atvejai, kai apšaudymai vyko visai arti miesto centro. Tada mums tekdavo visus suvesti į rūsyje įrengtą slėptuvę. Per pasirodymus to dar nepasitaikė“, – teigė teatro vadovo pavaduotojas Igoris Ivanovas.

Namuose sienos dreba nuolat

Muzika yra būdas bent trumpam negirdėti sprogimų ir šaudymo.

„Namuose sienos dreba nuolat“, – sakė teatre dirbanti 80 metų Lidija Kačalova. Ji gyvena netoli geležinkelio stoties – ten pastaraisiais mėnesiais nuolat šaudoma. Garbaus amžiaus moteris atsisako išvykti iš miesto, nors jos šeima tai jau seniai padarė.

Mano gyvenimas čia, butas, vyro kapas. Kaip aš galiu išvykti iš vietos, kur palaidotas mano vyras? Sūnus skambina ir prašo atsikraustyti pas jį, bet aš nenoriu. Garsiai pasileidžiu muziką ir galvoju apie ką nors gražaus.

„Mano gyvenimas čia, butas, vyro kapas. Kaip aš galiu išvykti iš vietos, kur palaidotas mano vyras? Sūnus skambina ir prašo atsikraustyti pas jį, bet aš nenoriu. Garsiai pasileidžiu muziką ir galvoju apie ką nors gražaus“, – pasakojo ji.

Teatro darbuotojai per pusę metų atlyginimus gavo tik kartą, kitą sykį jiems buvo išmokėti po 3 tūkst. rublių, nes teatrui 1 mln. rublių paaukojo garsi Rusijos operos solistė Ana Netrebko.

Pinigai į teatrą atkeliavo maiše.

Teatrui pagalbą siūlė ir kiti, tačiau jis negali priimti paramos, nes, kaip ir kiti Donecke, neturi banko sąskaitos.

Kai kurie artistai negali patenkinti būtiniausių poreikių, bet jie ir toliau vaidina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius