Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du N.Nazarbayevo žentai neteko vadovaujamųjų postų energetikos bendrovėse

Du buvusio Kazachstano prezidento Nursultano Nazarbayevo žentai neteko vadovaujamųjų postų šalies energetikos įmonėse, šeštadienį pranešė nepriklausomas turto fondas.
Nursultanas Nazarbayevas
Nursultanas Nazarbayevas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Su Rusija ir Kinija besiribojančioje Kazachstane praėjusią savaitę kilo neramumai, kurie peraugo į didžiausią smurto bangą nuo pat nepriklausomybės paskelbimo, nusinešusią kelių dešimčių žmonių gyvybes.

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas šią savaitę ėmėsi beprecendentės kampanijos prieš N.Nazarbayevą, kuris 2019 metais išrinko jį savo įpėdiniu. Pasak dabartinio šalies rezidento, jo 81 metų mentorius krovėsi turtus iš gausių šalies energijos išteklių, užmiršdamas paprastus kazachus.

Valstybinis turto fondas „Samruk-Kazyna“ šeštadienį pranešė, kad valstybinės naftos pervežėjos „KazTransOil“ vadovas Dimashas Dosanovas ir valstybinės dujų bendrovės „QazaqGaz“ (buvusios „KazTransGas“) vadovas Kairatas Sharipbayevas atleisti iš pareigų.

Fondo teigimu, sprendimai buvo priimti „remiantis direktorių valdybos sprendimais“, tačiau papildomų paaiškinimų nepateikta.

Esama plačiai paplitusios nuomonės, kad 58 metų K.Sharipbayevas yra vyriausios N.Nazarbayevo dukters Darigos Nazarbayevos vyras.

40 metų D. Dosanovas yra jauniausios N.Nazarbayevo dukters, 41 metų Aliyos Nazarbayevos, vyras.

K.J.Tokayevas taip pat pažadėjo pertvarkyti su A.Nazarbayeva siejamą privatų perdirbimo monopolį, kuris, anot aktyvistų, yra atsakingas už automobilių kainų šuolį.

„QazaqGaz“ yra viena iš įmonių, kurią prezidentas apkaltino dėl istorinės krizės, prasidėjusios taikiais protestais dėl suskystintųjų naftos dujų (SND) – šalyje populiarios degalų rūšies – kainų šuolio.

K.J.Tokayevas dėl neramumų kaltino užsienio remiamus „teroristus“ ir paprašė Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pagalbos.

KSSO – Rusijos vadovaujamas karinis aljansas, vienijantis kelias buvusių SSRS valstybių – K.-J.Tokayevo prašymu per neramumus dislokavo Kazachstane per 2 tūkst. karių, kurių išvedimas iš šalies prasidėjo ketvirtadienį.

N.Nazarbayevas, kurio prezidentavimas prasidėjo dar prieš Sovietų Sąjungos žlugimą, vis dar pripažįstamas Kazachstano „tautos lyderiu“ – tai Konstitucijoje numatytas statusas, suteikiantis jam imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo ir suteikiantis politikos formavimo privilegijų.

Prieš prasidedant krizei dažnai vadintas aukščiausiu sprendimus priimančiu asmeniu Kazachstane, viešumoje viešumoje N.Nazarbayevas nesirodė nuo praėjusių metų pabaigos.

Buvęs prezidentas turi tris dukteris.

Viduriniosios dukters Dinaros vyras – naftos magnatas – Timuras Kulibayevas laikomas vienu turtingiausių šalies žmonių, turinčių daug interesų energetikos sektoriuje. Kartu pora valdo didžiausią Kazachstano komercinį banką „Halyk“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius