-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dubajui laimėjus teisę rengti „Expo 2020“, aukščiausią pasaulio pastatą nušvietė fejerverkai

Dubajus trečiadienį įveikė savo varžoves Braziliją, Rusiją ir Turkiją, pelnydamas teisę surengti 2020-ųjų pasaulinę parodą, o ši žinia Persijos įlankos mieste buvo pažymėta stulbinamu fejerverkų šou ant aukščiausio pasaulyje pastato.
Dubajui laimėjus teisę rengti „Expo 2020“, aukščiausią pasaulio pastatą Burj Khalifą nušvietė fejerverkai.
Dubajui laimėjus teisę rengti „Expo 2020“, aukščiausią pasaulio pastatą Burj Khalifą nušvietė fejerverkai. / „Scanpix“ nuotr.

Miesto pareigūnai paskelbė, kad vaikams ketvirtadienį nereikės eiti į mokyklą, švenčiant šią pergalę.

828 metrų aukščio dangoraižį „Burj Khalifa“ nušvietė pirotechnikos ugnys; fejerverkai buvo leidžiami ir kitur šiame pajūrio mieste.

Prie bokšto papėdės ir Dubajaus prekybos centruose susirinko džiūgaujančių žmonių minios.

828 metrų aukščio dangoraižį „Burj Khalifa“ nušvietė pirotechnikos ugnys; fejerverkai buvo leidžiami ir kitur šiame pajūrio mieste.

„Labai didžiuojuosi, kad gyvenu ateities mieste“, – sakė švytinti indė studentė Depika, kuri teigė gimusi Dubajuje ir mačiusi, kaip miestas „labai sparčiai vystosi“.

„Dėl šio pranešimo dar labiau didžiuojuosi, kad esu Emyratų pilietis“, – sakė Yacoubas al Shamsi (Jakubas Šamsis), kurio žmona buvo apsigobusi Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) vėliavos spalvų skara ir apsisiautusi juoda skraiste abaja.

Dubajus įveikė Rusijos Uralo regiono miestą Jekaterinburgą per paskutinį balsavimą Paryžiuje, užsitikrindamas teisę surengti prestižinę parodą, kuri paprastai smarkiai pagyvina turizmą ir verslą organizuojančiame mieste.

Dubajus, kuris yra svarbus JAE ekonomikos ir transporto centras, trečiame balsavimo rate surinko 116 balsų, lengvai įveikdamas Jekaterinburgą, už kurį balsavo 47 šalys, priklausančios Tarptautinių parodų biurui (BIE). Viena narė susilaikė.

Keturi kiti miestai kandidatai, tarp kurių buvo Brazilijos San Paulas ir Turkijos Izmyras, stengėsi pasirodyti kiek įmanoma geriau, pateikdami 20 minučių trukmės prisistatymus prieš 168 BIE narių balsavimą.

Emyratai pristatė Dubajų kaip futuristinį, tviskantį miestą.

Dubajaus, kuriame stūkso aukščiausias pasaulyje statinys, supilta didžiausia pasaulyje dirbtinė sala ir veikia vienas iš judriausių pasaulyje oro uostų, pergalė reiškia, kad Pasaulinė paroda bus pirmąkart surengta arabų šalyje.

Šis faktas taip pat patvirtina didėjančią Persijos įlankos šalių sėkmę balsavimuose dėl teisės organizuoti tarptautinius renginius. Kaimyninis Kataras surengs 2022-ųjų Pasaulio futbolo čempionatą, nors tas pasirinkimas vertinamas gana prieštaringai.

„Atnaujiname savo pažadą apstulbinti pasaulį 2020 metais“, – Dubajaus valdytojas šeichas Mohammedas bin Rashidas al Maktoumas (Mohamedas bin Rašidas Maktumas) sakė po balsavimo.

„Dubajaus „Expo 2020“ įkvėps naujos gyvybės senoviniam Viduriniųjų Rytų vaidmeniui – būti kultūrų ir kūrybingumo lydymosi katilu“, – sakoma jo pranešime.

Jis žadėjo, kad paroda Dubajuje „neabejotinai išsiskirs kaip geriausia epizodas šių renginių istorijoje pagal pasiruošimą ir pristatymą“.

NAUJOS DARBO VIETOS TURIZMO SEKTORIUJE

Kaip nurodo JAE pareigūnai, iš maždaug 227 tūkst. naujų darbo vietų, kurios turėtų būti sukurtos ruošiantis „Expo 2020“, 40 proc. pateks į turizmo ir kelionių organizavimo sektorių.

Šiam renginiui parinkta 438 hektarų ploro teritorija yra tarp tarptautinių oro uostų Dubajuje ir Abu Dabyje, JAE sostinėje.

Brazilija, kuri jau ruošiasi surengti ateinančių metų Pasaulio futbolo čempionatą ir 2016 metų vasaros olimpiadą, per savo pristatymą pakvietė garsų muzikantą Gilberto Gilą (Žilbertu Žilą) atlikti Bobo Marley (Bobo Marlio) regio hitą „No Woman No Cry“ ir Johno Lennono (Džono Lenono) „Imagine“. Tačiau šios pastangos buvo bergždžios, nes San Paulas atkrito jau po pirmo balsavimo.

Turkijos vakarų pakrantės miestas Izmyras buvo eliminuotas antrame balsavimo rate. Šis miestas jau anksčiau siekė teisės surengti „Expo 2015“, tačiau pralaimėjo Milanui.

Jekaterinbergo pristatymo programoje buvo parodytas premjero Dmitrijaus Medvedevo kreipimasis, kuriame jis ragino „suteikti galimybę Rusijai“. 1,4 mln. gyventojų turintis Jekaterinburgas yra ketvirtas didžiausias šios šalies miestas neseniai žurnalo „Forbes“ buvo pripažintas kaip geriausia vieta užsiimti verslu Rusijoje.

Pasaulinėse parodose, kurios yra XIX ir XX amžiaus sandūroje rengtų Didžiųjų parodų šiuolaikinė versija, dalyvės pristato savo pasiekimus technologijų ir architektūros srityse, taip pat savo kultūrą.

Vėliausia paroda vyko Kinijos metropolyje Šanchajuje, o 2015-ųjų renginys vyks Milane Italijoje. Šanchajuje vykusioje parodoje buvo pasiektas lankytojų skaičiaus rekordas – 73 milijonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius