-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dublinas nesutinka, kad susitarimas su ES trukdo pasidalijimui valdžia Šiaurės Airijoje

Airijos užsienio reikalų ministras pirmadienį atmetė Jungtinės Karalystės vyriausybės poziciją, kad susitarimas dėl prekybos po „Brexito“ apsunkins pastangas atkurti valdžios pasidalijimą Šiaurės Airijoje.
Simonas Coveney
Simonas Coveney / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pirmadienį atvyko į Belfastą susitikti su Šiaurės Airijos politinių partijų lyderiais ir paraginti juos suformuoti naują valdžios pasidalijimo vyriausybę, praėjus beveik dviem savaitėms po rinkimų šioje provincijoje.

Šiaurės Airijos didžiausia probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP) atsisako suformuoti valdžios pasidalijimo vyriausybę su proairiška partija „Sinn Fein“, reikalaudama peržiūrėti prekybos po „Brexito“ taisykles.

B.Johnsonas paragino DUP vėl dalyvauti valdžios pasidalijime ir tuo pat metu išreiškė pritarimą junionistų pozicijai, kad Europos Sąjungos ir JK susitarimas, vadinamas Šiaurės Airijos protokolu, turėtų būtų atšauktas arba peržiūrėtas.

Tačiau Airijos užsienio reikalų ir gynybos ministras Simonas Coveney atmetė mintį, kad būtent protokolas trukdo suformuoti naują valdžios pasidalijimo vyriausybę Belfaste.

„Ne, visiškai tuo netikiu, – sakė S.Coveney žurnalistams po susitikimo Briuselyje su Europos Komisijos vicepirmininku Marošu Šefčovičiumi. – Tai yra tarptautinė sutartis. Tai tarptautinė teisė.“

„Tai sutartis, kurią parengė ir dėl kurios derėjosi Didžiosios Britanijos vyriausybė, t. y. ministras pirmininkas ir jo komanda, taip pat ES“, – sakė jis.

B.Johnsono vyriausybė yra įspėjusi, kad gali pasinaudoti „Brexito“ sutarties 16-uoju straipsniu, leidžiančiu suspenduoti susitarimą, arba priimti teisės aktus, kuriais iš JK teisės būtų pašalinti jo reikalavimai, nebent ES sutiks pakeisti protokolą.

AP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Tačiau Briuselis ir Dublinas tvirtina, kad protokolas, kuriuo reglamentuojama prekyba tarp ES nebepriklausančios JK ir Šiaurės Airijos, kuri yra JK provincija, bet priklauso ES bendrajai rinkai, turi likti galioti.

Jie įspėja, kad jei B.Johnsonas imsis veiksmų vienašališkai atšaukti arba apeiti protokolą, ant kortos bus pastatyta visa ES ir JK sutartis dėl prekybos po „Brexito“.

„Manau, Britanijos vyriausybė labai gerai supranta, ką ES bus priversta daryti“, – sakė S.Coveney, leisdamas suprasti, kad JK praras ES prekybos privilegijas, jei B.Johnsonas nutrauks susitarimą.

Airijos diplomatijos vadovas sakė, jog supranta, kad Šiaurės Airijos probritiškų junionistų bendruomenė „iš tiesų yra susirūpinusi ir nuogąstauja dėl protokolo“.

„Negalėsime padaryti visko visiems, bet manau, kad galime žengti didelį žingsnį į priekį, jei bus pasiektas kompromisas“, – sakė jis.

„Alternatyva – britų vyriausybei veikti vienai ir priversti ES reaguoti į sutarties pažeidimą“, – kalbėjo S.Coveney.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius