Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Džihadistai užėmė antrą didžiausią Irako miestą

Įtariami džihadistai antradienį užgrobė visą Šiaurės Irako Ninevės provinciją ir jos sostinę Mosulą, kuris yra antras pagal dydį šalies miestas.
Gyventojai bėga iš Ninevės provincijos šiaurės Irake, kur kontrolę paėmė džihadistai
Gyventojai bėga iš Ninevės provincijos šiaurės Irake, kur kontrolę paėmė džihadistai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai didelis smūgis valdžiai, kuri, regis, nesugeba sustabdyti kovotojų pergalių.

„Visa Ninevės provincija atsidūrė kovotojų rankose“, – spaudos konferencijoje sakė parlamento pirmininkas Osama al Nujaifi, kuris pridūrė, kad kovotojai traukia kaimyninės Salach ed Dino provincijos link.

Vienas Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas anksčiau sakė, kad Mosulo „valstybė nebekontroliuoja“, kad jis yra „kovotojų valioje“ ir kad kai kurie policininkai bei kariai nusivilko uniformas ir pabėgo.

Pasak pareigūno, kovotojai per garsiakalbius paskelbė, kad „atėjo išvaduoti“ šio maždaug 2 mln. gyventojų turinčio miesto ir kad „kovos tiks su tais, kas kovos su jais“.

Vienas už Ninevę atsakingos vadovybės brigados generolas AFP sakė, kad susirėmimai su šimtais kovotojų iš „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL) prasidėjo pirmadienį vakare.

Ninevė, kurioje gyvena daugiausia musulmonai sunitai, ilgai buvo kovotojų bastionas ir vienas pavojingiausių regionų šalyje.

Kariniai junginiai iš pradžių traukėsi iš rytinių miesto rajonų į vakarus, o tada pradėjo trauktis iš miesto drauge su tūkstančiais gyventojų, sakė jis.

Kovotojai užėmė provincijos administracijos pastatą, Ninevės operacijų vadovybę, oro uostą, iš trijų kalėjimų paleido šimtus kalinių, sakė generolas.

Tuo tarpu Turkijos konsulatas Mosule patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad ISIL kovotojai pagrobė 28 turkų sunkvežimių vairuotojus, kurie vežė dyzeliną iš Viduržemio jūros uostamiesčio Iskenderuno į Mosulą.

Daugiau detalių kol kas neskelbiama.

Ninevė, kurioje gyvena daugiausia musulmonai sunitai, ilgai buvo kovotojų bastionas ir vienas pavojingiausių regionų šalyje.

ISIL, galingiausia kovotojų grupuotė Irake, balandžio mėnesį pradėjo naują kampaniją Sirijos Deir Ezoro provincijoje, kuri ribojasi su Nineve. Tos kampanijos tikslas yra islamo valstybės įkūrimas palei sieną. Rytų Sirijoje ISIL kovotojai yra svarbi jėga pilietiniame kare.

Ninevės sostinė Mosulas, esantis už 350 km į šiaurę nuo Bagdado, yra antras miestas po Faludžos, kurio vyriausybė šiais metais neteko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius