Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Džihadistų žinutė Molenbeko jaunimui: „Kovokite su vakariečiais“

Grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) verbuotojai nusitaikė į Briuselio Molenbeko rajoną, kuris pastaraisiais mėnesiais ir taip linksniuojamas kaip džihadistų prieglobstis. Rajono jaunimas gavo grupinę SMS žinutę, kurioje raginama „teisingai pasirinkti“ ir „stoti į kovą su vakariečiais“, skelbia „The Guardian“.
Molenbeko rajonas Briuselyje
Molenbeko rajonas Briuselyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mobiliąsias žinutes sekmadienio vakarą gavo daugiausia jauni Molenbeke gyvenantys vyrai, o jos buvo išsiųstos iš neatsekamo numerio, gauto įsigijus išankstinio apmokėjimo telefono kortelę.

Trumpoje žinutėje prancūzų kalba rašoma: „Broli, kodėl nekovoji su vakariečiais? Priimk teisingą sprendimą savo gyvenime“.

Negana to, kiek anksčiau socialiniame tinkle „Facebook“ buvo pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame buvo matyti jaunuoliai, švenčiantys 35 žmonių gyvybę nusinešusius teroristinius išpuolius Briuselyje. Įrašas jau pašalintas.

Technologijos plinta greitai, o su jomis ir didėja galimybė skleisti propagandą. Belgijoje ir kitose Vakarų Europos šalyse bijoma, kad IS pasinaudos pakilusia įtampa ir pabandys užverbuoti dar daugiau gyvenimu nepatenkintų jaunų musulmonų.

Dar nenustatyta, kaip žinutės siuntėjai gavo numerius, į kuriuos ji buvo išsiųsta.

Tačiau Molenbeke su policija bendradarbiaujantys aktyvistai mano, kad IS agentai nusiurbia kontaktinių duomenų sąrašus iš jau užverbuotų jaunuolių telefonų. Esą stengiamasi pasirinkti asmenis, kilusius iš Šiaurės Afrikos šalių.

Belgijos socialistinės partijos atstovas parlamente Jamalas Ikazbanas, išrinktas būtent Molenbeke, neabejoja, kad džihadistai technologijų pagalba kursto įtampą rajone.

„Tie žmonės stengiasi įsisukti tarp mūsų jaunuomenės. Jie – tarsi nuožmūs narkotikų prekeiviai, laukiantys vaikų prie mokyklos vartų. Juos reikia išvaryti. Jie – plėšrūnai, o mūsų jaunimas – aukos“, – piktinosi J.Ikazbanas.

Džihadistų žingsnį skelbti propagandą net tokiu metu, kai policija po išpuolių Molenbeke vykdo daugybę reidų, politikas pavadino „akiplėšišku“.

Problema dar ir tai, kad nemažai žinutes ar elektroninius laiškus iš verbuotojų gaunančių Molenbeko musulmonų dažnai nesikreipia į policiją ir nenori būti identifikuoti.

Molenbeko Arafato mečetės imamas Jamalas Zaria pritaria: esą labiausiai rajone baiminasi marokiečių kilmės šeimos. Tėvai būgštauja dėl savo vaikų.

„Juos tarsi puola vėžio ląstelės. Liga plinta labai greitai. Turime lenktyniauti su laiku ir išrasti priešnuodžių, kad mūsų vaikai atmestų „Daesh“ (taip arabų kalba vadinama grupuotė IS, – red.) ideologiją“, – kalbėjo islamo dvasininkas.

Belgija dabar kritikuojama, nes esą nesusekė IS plėtros šalyje, o J.Ikazbanas primena, kad nei kiti politikai, nei saugumo tarnybų vadovai nekreipė dėmesio į jo įspėjimus, kuriose Molenbeko vietose būriuojasi grupuotės agentai.

Molenbeko jaunimas ypač pažeidžiamas – šis rajonas yra vienas labiausiai nuskurdusių Belgijoje, o jaunimo nedarbo lygis siekia 50 proc.

Dviejų vaikų, kurie abu išvyko kovoti į Siriją, motina „The Guardian“ teigė, kad vienas jos sūnus buvo tiesiog apipiltas žinutėmis ir skambučiais ir galiausiai iškeliavo į Vidurio Rytus: „Per 10 dienų iki išvykimo jam buvo skambinta 140 kartų. Jei tai ne puolimas, nežinau, kas yra puolimas“.

Moters teigimu, policija atsisakė kištis net tuomet, kai ji įspėjo, kad jos sūnus ketina skristi į Stambulą, o iš šio didmiesčio pasukti Turkijos sienos su Sirija link.

Molenbeko jaunimas ypač pažeidžiamas – šis rajonas yra vienas labiausiai nuskurdusių Belgijoje, o jaunimo nedarbo lygis siekia 50 proc. Jauni vietos gyventojai skundžiasi, kad bendrovės nesamdo asmenų, kurių adresą puošia Molenbeko pašto kodas. IS tuo naudojasi.

„Prisijungimas prie „Daesh“ yra savotiška savižudybė. Ekstremistai supranta, kad čia, Molenbeke, tvyro neviltis, o ja galima pasinaudoti verbuojant. Man apmaudu, kad dėl to nieko nedaroma“, – teigė J.Ikazbanas.

Briuselio ir visos Belgijos valdžia būgštauja, kad IS agentai gali pasinaudoti ateinančiu šeštadieniu, kai Molenbeke planuojama didelė kraštutinių dešiniųjų demonstracija.

Eitynės jau uždraustos, bet neonaciai sekmadienį jau sėkmingai sutrikdė taikų renginį Briuselio centre, todėl bijomasi, kad jie ir vėl kels triukšmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius