Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Bagdonas apie nuotaikas Izraelyje laukiant D.Trumpo pareiškimo: žmonės įsitempę

„Įtampa jaučiasi. Visi apie tai tik ir kalba – ar JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimas dėl Jeruzalės sukels riaušes, ar – ne. Tačiau šiuo metu Jeruzalėje ramu, nors saugumas ir padidintas“, – įspūdžiais po specialios konferencijos Izraelyje reziduojantiems diplomatams su LRT.lt dalijosi Lietuvos ambasadorius Izraelyje Edminas Bagdonas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Trumpas Artimųjų Rytų lyderiams pranešė, kad ketina pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Toks sprogimui prilygstantis žingsnis niekais paverstų 50 metų trukusią JAV užsienio politiką, potencialiai pakenktų jo administracijos viltims atnaujinti Izraelio ir palestiniečių taikos procesą bei įpliekstų smurtą visame regione, trečiadienį rašo amerikiečių leidinys vox.com.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edminas Bagdonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edminas Bagdonas

Savo pareiškimą JAV prezidentas planuoja paskelbti Izraelio ir Lietuvos laiku trečiadienį 20 valandą.

„Konferencijoje Jeruzalėje buvo diskutuojama, kaip D.Trumpo pareiškimą priims Izraelio kaimyninės šalys. Ar jis nesukels riaušių ir neramumų visame musulmoniškame pasaulyje? Kol kas niekas negali atsakyti, kaip bus, todėl, žinoma, žmonės Izraelyje įsitempę“, – kalbėjo E.Bagdonas.

Pasak ambasadoriaus, Izraelio vadovai džiaugiasi JAV vadovo sprendimu ir mano, kad jau seniai reikėjo, kad Jeruzalė būtų pripažinta žydų valstybės sostine.

Šiuo metu Jeruzalė padalinta į dvi dalis – Vakarų ir Rytų.

Tiek palestiniečiai, tiek izraeliečiai Jeruzalę laiko savo sostine. Izraelio Knesetas (parlamentas) ir ministro pirmininko tarnyba yra įsikūrę Vakarų Jeruzalėje, kurią Izraelis kontroliuoja nuo 1949 metų.

Rytinę Jeruzalės dalį Izraelis užėmė 1967 m. ir ją aneksavo. Tarptautinė bendruomenė Rytų Jeruzalę laiko okupuota teritorija. Tačiau šioje miesto pusėje yra vietos, kurios šventos visoms trims monoteistinėms religijoms, tarp jų – Raudų siena, švenčiausia vieta žydų pasauliui, ir Kalno šventykla, šventa vieta musulmonams.

Prieš kiekvienas Kalėdas į Jeruzalę suplūsta ir tūkstančiai viso pasaulio katalikų, tarp jų ir – lietuvių.

Ambasadorius E.Bagdonas LRT.lt sakė, kad netrukus bus paskelbtos rekomendacijos dėl saugumo laikymosi tiems Lietuvos piliečiams, kurie ruošiasi dabar arba vėliau keliauti į Izraelį.

Paklaustas, ar Kalėdos gali būti neramios, ambasadorius šyptelėjo: „Iki Kalėdų dar daug laiko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius