Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 12 04 /15:45

E.Macronas pabūgo rinkėjų pykčio: po protestų įšaldomas akcizų degalams didinimas

Principingumu garsėjantis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, regis, išsigando didžiausių per pusę amžiaus protestų Paryžiuje. Šalies vyriausybė nusprendė bent laikinai nedidinti akcizų degalams, dėl kurių prancūzai masiškai ėjo į gatves, o savaitgalį nusiaubė sostinę.
Protestai Prancūzijoje
Protestai Prancūzijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos premjeras Edouard'as Philippe'as vėliau antradienį paskelbs, kad degalų mokesčiai nebus didinami šešis mėnesius. Taip pat bus imamasi kitų priemonių nuraminti demonstrantus.

„Jokie mokesčiai neverti to, kad būtų sukeltas pavojus tautos vienybei“, – E.Philippe'as sakė kreipdamasis per televiziją. Premjeras pridūrė, kad pyktis gatvėse „kyla dėl didelio neteisingumo: negalėjimo oriai gyventi iš savo darbo“.

Jis taip pat paskelbė, kad nuo sausio 1-osios taip pat turėję įsigalioti didesni dujų ir elektros tarifai nebus taikomi žiemos mėnesiais.

E.Philippe'as pridūrė, kad pusmečiui bus atidėtas ir automobilių techninės apžiūros sugriežtinimas, nes jis visų pirma skaudžiai atsilieptų nepasiturintiems senesnių atmosferą teršiančių automobilių savininkams.

Pasak E.Philippe'o, protestuotojai ir vyriausybė turi bendrą tikslą – įrodyti, „kad dirbti verta“, bet pripažino, kad Prancūzija turi vienus aukščiausių mokesčių Europoje.

Kita vertus, „jei mažinami mokesčiai, turi sumažėti ir valstybės išlaidos“, perspėjo vyriausybės vadovas.

Kaip skelbia BBC, E.Philippe'as dar kvietė protestuotojus iš vadinamųjų „Geltonųjų liemenių“ judėjimo kartu ieškoti kompromiso. Tačiau pastarieji atsisakė, esą sulaukė grasinimų iš ekstremistų savo gretose.

Manoma, kad būtent tarp taikių protestuotojų, kurie kiekvieną savaitgalį į demonstracijas renkasi jau nuo lapkričio vidurio, įsimaišę kairiųjų ir dešiniųjų ekstremistai nusiaubė Paryžiaus centrą.

Jie padegė dešimtis automobilių, nuniokojo prabangius privačius namus, kavines, restoranus, subjaurojo net garsiąją Triumfo arką. Skelbiama, kad Paryžiuje tokie neramumai buvo didžiausi nuo 1968-ųjų, kai masiškai protestavo studentai.

Neramumai, kurie nusinešė jau trijų žmonių gyvybę, kenkia ekonomikai: Paryžiuje užsakoma mažiau kambarių viešbučiuose, parduotuvės sulaukia mažiau lankytojų, investuotojai baidosi.

Nors „geltonųjų liemenių“ judėjimas iš pradžių protestavo prieš akcijų degalams didinimą, dabar demonstrantai teigia, kad nori atkreipti dėmesį į smunkančią viduriniosios klasės gyvenimo kokybę.

Rudenį populiariausio benzino kaina Prancūzijoje pakilo 3,9 ct už litrą, o dyzelino – net 7,6 ct už litrą. Planuota, kad degalų kainos nuo sausio turėtų kilti dar labiau – taip siekiama pastūmėti žmones rinktis mažiau aplinką teršiančius automobilius. Bet mokesčiai nebus keliami.

E.Macronas pernai įtikinamai laimėjo prezidento rinkimus, prieš kuriuos žadėjo daug ambicingų reformų. Tačiau jo populiarumas staigiai nusirito – dabar prezidento darbą teigiamai vertina vos 23 proc. prancūzų.

Anot apžvalgininkų, E.Macronas, prieš pernykščius rinkimus žadėjęs energingai stoti į kovą su pasauliniu atšilimu, pastarosiomis savaitėmis įsitikino, kad dėmesys aplinkosaugai neretai reiškia papildomus sunkumus piliečiams. O šie yra rinkėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius