-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Macronas per susitikimą su Irano prezidentu ragins jį atnaujinti branduolinį paktą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį susitiks su Irano vadovu, Paryžiui įspėjant teokratinę valstybę, kad ji nesulauks geresnio pasiūlymo dėl branduolinio susitarimo atnaujinimo.
Emmanuelio Macrono inauguracija
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Prancūzija Iranas

Eliziejaus rūmai pranešė, kad E.Macronas antradienį Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose Niujorke susitiks su iraniečių prezidentu Ebrahimu Raisi, o kitą dieną – su JAV prezidentu Joe Bidenu.

„Pažiūrėsime, ką atneš ši savaitė, – anksčiau pirmadienį žurnalistams sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna. – Atrodo, kad galimybių langas vėl gali užsidaryti“.

„Mes nuolat kartojame, kad Iranui nėra geresnio pasiūlymo, – pridūrė ministrė. – Jie patys turi priimti sprendimą.“

E.Raisi sekmadienį televizijai CBS sakė, kad yra pasirengęs pritarti „geram“ sandoriui, tačiau iš J.Bideno pareikalavo garantijų, kad Amerika vėl nesitrauks iš susitarimo pasikeitus lyderiui – JAV administracija šį pažadą laiko neįmanomu.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas išvedė Jungtines Valstijas iš 2015 metų susitarimo, pagal kurį Iranas mainais į pažadus sušvelninti sankcijas smarkiai apribojo savo branduolinę veiklą.

J.Bideno administracija mano, kad branduolinis susitarimas tebėra geriausias būdas kontroliuoti Irano branduolinę programą. Tačiau Vašingtonas vis pesimistiškiau vertina tikimybę, kad Teheranas pritars kompromisiam susitarimui, išsiderėtam su Europos Sąjungos tarpininkais.

Tuo metu C.Colonna pirmadienį pranešė, kad ji Niujorke susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Ministrė pareiškė, kad paragino jį leisti nustatyti saugumo zoną aplink Pietų Ukrainoje esančią Zaporižios atominę elektrinę. Maskvos kariuomenei tebekontroliuojant šią jėgainę, tvyro susirūpinimas dėl komplekso saugumo.

C.Colonna taip pat planuoja susitikti su kolegomis iš Kinijos, Indijos ir Australijos. Kanberos ir Paryžiaus santykiai pernai smarkiai pašlijo, Prancūzijai atšaukus svarbų sandorį dėl povandeninių laivų tiekimo ir vietoje to nusprendus įsigyti amerikietiškų atomlaivių.

E.Macronas savo ruožtu susitiks su naująja Jungtinės Karalystės ministre pirmininke Liz Truss, potvynių nusiaubto Pakistano premjeru Shehbazu Sharifu ir krizės krečiamo Libano premjeru Najibu Mikati.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius