Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

E.Macronas: Prancūzijos planuose – 14 naujų branduolinių reaktorių

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį paragino įgyvendinti Prancūzijos branduolinės pramonės „renesansą“, sakydamas, kad norėtų, jog šalyje atsirastų iki 14 naujų reaktorių, kurie padėtų šaliai atsisakyti iškastinio kuro.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Tai, ką šiandien turime sukurti – kadangi dabar yra tinkama akimirka – tai Prancūzijos branduolinės pramonės renesansas“, – kalbėjo E. Macronas strateginėje turbinų gamykloje Belfore šiaurės rytų Prancūzijoje.

„Noriu, kad būtų pastatyti šeši EPR2 reaktoriai, o mes pradėsime tyrimus dėl aštuonių papildomų EPR2 reaktorių statybos“, – sakė jis, turėdamas omenyje valstybės energetikos milžinės EDF kuriamus naujos kartos reaktorius.

Prezidentas pripažino, kad Prancūzija per pastarąjį dešimtmetį neskubėjo investuoti į savo branduolinę pramonę, po nelaimės Fukušimos branduolinėje elektrinėje Japonijoje 2011 metais.

„Kai kurios šalys priėmė radikalius sprendimus, atsukdamos nugarą branduolinei energijai, – kalbėjo E.Macronas. – Prancūzija tokio kelio nepasirinko. Tačiau mes neinvestavome, nes turėjome abejonių.“

Atkreipęs dėmesį, kad Prancūzijos branduolinės energetikos reguliavimo institucijos yra „neprilygstamai“ griežtos ir profesionalios, E.Macronas sprendimą statyti naujas atomines elektrines pavadino „pažangos pasirinkimu, pasirinkimu pasitikėti mokslu ir technologijomis“.

Jis taip pat paskelbė sieksiantis pratęsti visų esamų Prancūzijos atominių elektrinių eksploatavimo laiką, jei tai bus saugu, bei sieksiantis didelių naujų investicijų į atsinaujinančius energijos šaltinius, tokius kaip vėjo ir saulės energija.

„Neturime kito pasirinkimo, kaip tik pasikliauti šiais dviem ramsčiais“, – pažymėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius