-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

E.Macronas šaukia nacionalinio saugumo posėdį dėl šnipinėjimo programos „Pegasus“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienio rytą šaukia nacionalinio saugumo posėdį dėl izraeliečių sukurtos šnipinėjimo programos „Pegasus“, šią savaitę pasirodžius pranešimams apie jos naudojimą šalyje, pranešė vyriausybės atstovas Gabrielis Attalis.
„Pegasus“ tinklalapis
„Pegasus“ tinklalapis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Prezidentas atidžiai seka šią temą ir priima ją labai rimtai“, – radijui „France Inter“ sakė G. Attalis.

Pasak jo, nenumatytas nacionalinio saugumo posėdis bus „skirtas „Pegasus“ klausimui ir kibernetinio saugumo klausimui“.

Telefono numeriai, kuriais naudojosi Prancūzijos prezidentas ir jo vyriausybės aukšto rango nariai, galėjo būti tarp potencialių taikinių, šnipinėtų pasitelkiant programinę įrangą „Pegasus“, įsigytą keleto valstybių vyriausybių, anksčiau šią savaitę pranešė nevyriausybinė organizacija, nutekinusi šių numerių sąrašą.

„Radome šiuos numerius, bet, aišku, negalėjome atlikti Emmanuelio Macrono telefono techninės analizės“ ir nustatyti, ar jis užkrėstas kenkėjiška programa, televizijai LCI antradienį sakė grupės „Forbidden Stories“ vadovas Laurent'as Richard'as.

„Tačiau bet kokiu atveju tai rodo, kad buvo suinteresuotumas tai daryti“, – pridūrė jis.

„Jeigu šis faktas bus patvirtintas, tai, aišku, yra labai rimta“, – sakė vienas E. Macrono kanceliarijos atstovas.

Paryžiuje įsikūrusi ne pelno organizacija „Forbidden Stories“ ir žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pirmosios gavo prieigą prie nutekinto telefonų numerių sąrašo ir pasidalijo juos su žiniasklaidos organizacijomis, tarp jų „The Washington Post“, „The Guardian“ ir „Le Monde“.

Pranešama, kad yra daugiau nei 50 tūkst. išmaniųjų telefonų numerių, siejamų su žmonėmis, kuriais, manoma, nuo 2016 metų domėjosi „Pegasus“ sukūrusios bendrovės „NSO Group“ klientai, nurodė žiniasklaida. E. Macrono telefono numeris yra šiame sąraše, tačiau lieka neaišku, kiek prietaisų iš tikrųjų pateko į programišių akiratį ar buvo šnipinėjami.

„NSO Group“, kurią 2010-aisiais įkūrė izraeliečiai Shalevas Hulio (Šalevas Hulijas) ir Omri Lavie (Omri Lavijė), yra įsikūrusi Izraelio aukštųjų technologijų centre Herclijoje netoli Tel Avivo.

Tarp numanomų „Pegasus“ taikinių esama aktyvistų, žurnalistų ir politikų visame pasaulyje, todėl baiminamasi, kad buvo vykdomi tikslingi didelio masto privatumo ir žmogaus teisių pažeidimai.

Prie nutekintos informacijos prieigą turinčios žiniasklaidos organizacijos nurodė, kad daugiau detalių apie potencialius šnipinėjimo taikinius bus paskelbta artimiausiomis dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius