Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 13 /17:20

E.Macrono pėdomis: A.Merkel irgi paragino kurti Europos armiją

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį aiškiai paragino ateityje sukurti Europos armiją, taip tikriausiai papriekaištaudama JAV prezidentui Donaldui Trumpui, kuris tokius pasiūlymus vadino įžeidžiančiais.
Angela Merkel Europos Parlamente
Angela Merkel Europos Parlamente / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jei pažvelgsime į praėjusių metų įvykius, iš tiesų svarbu tai, kad mes turime dirbti dėl vizijos vieną dieną sukurti realią, tikrą Europos armiją“, – per Europos Parlamento sesiją pasakė A.Merkel. Jos žodžiai buvo palydėti plojimais.

A.Merkel pridūrė, kad šis pasiūlymas gali būti įgyvendinamas lygiagrečiai su transatlantiniu bendradarbiavimu NATO aljanse, tačiau „Europą apgins tik stipresnė Europa“.

„Tai nebūtų armija, nukreipta prieš NATO – ji galėtų būti geras NATO papildymas, – pareiškė A.Merkel, nors salėje skambėjo ne tik plojimai, bet ir garsios europarlamentarų pastabos. – Niekas nenori abejoti istoriniais ryšiais.“

„Bendra Europos armija parodytų pasauliui, kad daugiau niekada nebus karo tarp Europos šalių, – pažymėjo Vokietijos kanclerė. – Europa turi perimti mūsų likimą į savo rankas, jeigu mes norime ginti savo bendruomenę.“

Diskusijos apie Europos armiją prieštaringos, nes, kol stinga aiškumo, ES šalys narės tikrai nenorės netekti bent dalies nacionalinio suvereniteto gynybos klausimais.

A.Merkel: „Bendra Europos armija parodytų pasauliui, kad daugiau niekada nebus karo tarp Europos šalių.“

Bendrija jau turi vadinamąsias Kovines grupes, kurių paskirtis – reaguoti į krizines situacijas, tačiau jos dar niekada niekur nebuvo dislokuotos.

A.Merkel tokį raginimą pareiškė D.Trumpui antradienį vėl išjuokus Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną dėl jo pasiūlymo kurti Europos armiją.

Vašingtonas baiminasi, kad toks pasiūlymas galėtų užtemdyti NATO aljansą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas ir Donaldas Trumpas

D.Trumpas iš pradžių E.Macrono pasiūlymą pavadino įžeidžiančiu, o antradienį tviteryje dar kartą užsipuolė Prancūzijos prezidentą, kurio artimiausia sąjungininkė yra būtent A.Merkel.

„Emmanuelis Macronas siūlo kurti savąją armiją, kad gintų Europą nuo JAV, Kinijos ir Rusijos. Bet per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinį karą agresorė buvo Vokietija. Kokioje gi padėtyje atsidūrė Prancūzija?“ – socialiniame tinkle „Twitter“ klausė Baltųjų rūmų vadovas.

„Paryžiuje buvo pradėta mokytis vokiečių kalbos, kol neatėjo JAV. Mokėkit už NATO arba ne!“ – pridūrė jis.

E.Macronas praėjusią savaitę pareiškė, kad Europai būtina nuosava kariuomenė, ir kad šio žemyno saugumui kelia grėsmę ne tik Rusija ir Kinija, bet ir Jungtinės Amerikos Valstijos.

Tiesa, reikia pastebėti, kad E.Macronas veikiau omenyje turėjo kibernetinį saugumą ir pridūrė, kad europiečiams reikia dirbti kartu su JAV.

Respublikonų partijai priklausantis JAV prezidentas D.Trumpas ne kartą yra kritikavęs sąjungininkus Europoje už tai, kad esą per mažai skiria lėšų savo gynybai, ypač Vokietija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius