Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Echo Moskvy“ redaktorius Donbaso užėmimą lygina su Baltijos šalių aneksija

Maskvos sprendimas pripažinti dviejų separatistinių darinių Rytų Ukrainoje nepriklausomybę Rusijai gali virsti klaida, panašia į 1940-ųjų Baltijos valstybių aneksiją, mano Rusijos radijo „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius ir politikos apžvalgininkas Aleksejus Venediktovas.
Aleksejus Venediktovas
Aleksejus Venediktovas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Jis sakė, kad galima ilgai ginčytis su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu apie istoriją, tačiau būtina suprasti pasekmes.

„Visada sakiau, kad mūsų protėviai tikriausiai labai džiaugėsi dėl Baltijos valstybių aneksijos 1940 metais, – kalbėjo A.Venediktovas. – Aš, kaip ir daugelis istorikų, manau, kad 1940-aisiais po Sovietų Sąjungos pamatais buvo padėta mina. Praėjo 50 metų ir ji sprogo.“

Jis taip pat atkreipė dėmesį į Rusijos vidaus reikalų ministro Vladimiro Kolokolcevo žodžius, kad reikėtų nesustoti prie dabartinės kontaktinės linijos, skiriančios apsišaukėliškas Donecko ir Luhansko „liaudies respublikas“ nuo likusios Ukrainos teritorijos, ir okupuoti abu regionus. Anot A.Venediktovo, tokio žingsnio pasekmės veikiausiai parodytų, kad tai buvo rimta istorinė klaida.

„Taktiniu požiūriu tai suprantama – V.Putinas dabar paaiškino liaudžiai, kodėl tai daro. Nesvarbu, sutinki su juo ar ne, tačiau istoriniu požiūriu tai gali būti tokia pat klaida, kaip Baltijos valstybių aneksija 1940 metais. Tąsyk prireikė 50 metų, tačiau dabar laikas eina greičiau“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius